zasada Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Na HBT pojawił się wątek sugerujący, że WB-06 to szczep do Belgian Golden Strong. Pomijając przekonanie/ doświadczenia autora, wspomniany został graf z blogu https://beer.suregork.com/?p=4112 według, którego najbliższymi sąsiadami/ najbliższą rodziną WB-06 są znacznie bardziej uznane szczepy: WLP570 Belgian Golden Ale, Wyeast 1388 Belgian Strong Ale i WLP644 Saccharomyces bruxellensis Trois. Mi raz dla mocniej chmielonego jasnego weizenbocka fermentowanego WB06 pojawiły się w opiniach z depozytu głosy o jego belgijskości. Potem próbowałem powtarzać w tę stronę ale w sumie nie wyszło. Ktoś próbował iść nimi w stronę Duvela? Po ostatnim zakupowym szale mam 2 saszetki i myślę czy nie spróbować tego kierunku. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Po dość długim czasie oczekiwania użytkownik forum Homebrewtalk, opisał swoje doświadczenia porównując piwa na dwóch szczepach drożdży z oryginalnym Duvelem. Wszystko w trzech kolejnych postach na forum zaczynając od tego. Poniżej tłumaczenie guglowe Cytat Piwo 1: Zapach: świeży, drożdżowy, lekko cytrynowy. Smak: chlebowy, lekkie estry, cierpkość, lekkie estry (gruszka/cytryna) Piwo 2: Aromat: łagodny zbożowy, lekko cytrynowy, lekko gruszkowy. Smak: chlebowy, lekkie estry (gruszka), lekki posmak drożdży, cierpki Duvel: Aromat: gruszka, lekka cytryna, estry. Smak: Mocniejsze estry gruszkowe i cytrynowe, rześkie, lekko karmelowo/diacetylowe Piwo 1 to WB-06. Piwo 2 to WLP-570 Naprawdę niewiele dzieli te piwa, są one prawie wymienne. Powiedziałbym, że wolałem WB-06 nieco od WLP-570, ponieważ nie miał lekkiego posmaku drożdży, co wynikało raczej z mojego warzenia niż z czegoś złego w drożdżach. Duvel był lepszy od obu moich piw (co nie było niespodzianką) i zawierał bardziej „żywy” profil estrowy. Nie miał też prawie żadnego chlebowego/ziarnistego posmaku i coś, co mogę opisać jedynie jako plastikowy, estrowy smak, który uważam za wspólną cechę piw komercyjnych w porównaniu z piwem domowym (ktoś jeszcze to znalazł??) Z pewnością poleciłbym WB-06 do tego stylu piwa i byłbym ciekawy, jak radzą sobie z nim inni. Jestem też ciekawy, jak czas wpływa na te piwa i będę aktualizował ten wątek, gdy się zmienią. To jest kurde pierwsza od dawna (albo od bardzo dawna) rzecz, która mnie piwowarsko zainteresowała. Nie lubię Duvela, więc raczej nie zrobię BGSA, ale chętnie sprawdzę WB-06 w lekkim, jasnym belgu w manierze enkelowej. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Uaktualniając dla WB-06: Teraz więcej niż poprzednio w paczce - Viable yeast > 1.0 *1010 cfu/g i STA1+( Saccharomyces cerevisiae var. Diastaticus ). STA1 w WLP570 też jest. Edytowane 31 Stycznia przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się