crosis Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Dokładnie to, sorry za skrót... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Czy można w czasie fermentacji z tymi drożdżami mieć temperaturę niższą niż 15 stopni celsjusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Fermentowałem na nich Quadrupla 22 Blg - start w 16, potem jak ruszyły po około 8-10 h obniżyłem temperaturę fermentacji do 12 stopni C. tak fermentowały przez 2 tyg. cicha była już cieplejsza 15-17 C. Wyszło bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Dzięki. Pytam ponieważ fermentację chciałem przeprowadzić w piwnicy (a właściwie w ziemiance), a tam temperatura wynosi około 10°C i obawiam się, że dla tych drożdży to może być trochę za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Ale i tak przy 10C możesz mieć bardzo wydłużoną fermentacje lub jej brak bo różnica 2 stopni jak u kolegi H.M. może być znacząca. Ja zszedłem z nimi do 13C i bardzo wolno pracowały podniosłem do 15 i było idealnie więc doradzam trzymać się granicy z opakowania choć 2-3 stopnie mniej nie zaszkodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Nie mam gdzie osiągnąć 15 stopni, właśnie zmierzyłem temperaturę na strychu i mam 17-18. Chyba, że okno na noc otworzę to może się uda oscylować w okolicach 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 W 17-18 C te drożdże dają w miarę neutralne piwo. 10 to już za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Na koniec burzliwej S-33 pozbijały mi się w grudki (kolonie) średnicy kilkunastu mm i pływają na powierzchni. Czy istnieje sposób, żeby je zmusić do opadnięcia na dno? Nie chciałbym ich zassać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Nawet jak zassiesz to i tak opadną na cichej, więc ja bym się nie przejmował. A pozatym jakieś drożdże na cichą muszą zostać bo jak nie dajesz i do butelki na refermentację to mogą ci paść jak będzie ich za mało miałem tak w Marcowym swoim po 14 dniach cichej w butelkach po 2 miechach nie było gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Przelewałem wczoraj kolońskie warzone na tych drożdżach (tak swoją drogą pierwsze uwarzone przeze mnie piwo które pachniało i smakowało jak piwo w potocznym tego słowa znaczeniu:) ). Odfermetowanie z 11,9Blg do 3,5Blg z małą górką. Jedno co mnie w tych drożdżach zdziwiło to to, że drożdże nie opadły na dno (13dni fermentacji, bez przelewania na cichą)... Większość leżała na dnie w formie jakby grudek, część jednak unosiła się w całej objętości piwa. Było tego na tyle dużo że musiałem do drugiego fermentatora przez pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 te drozdze tak maja piwo jest metne po dlugim czasie nawet a w butelkach na tych drozdzach mam dosyc spory osad na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) te drozdze tak maja piwo jest metne po dlugim czasie nawet a w butelkach na tych drozdzach mam dosyc spory osad na dnie A ja się zastanawiałem co nie tak zrobiłem, ale widzę, że chyba nic Rozlałem w sobotę swoje pierwsze piwo na S-04 i byłem w szoku jak się wyklarowało (po doświadczeniach z S-33). Aż się zastanawiam czy nie za bardzo, czy nie była zbyt mało ekstraktywna brzeczka bo bardzo jasno-słomkowy kolor miało młode piwo, ale niby 11 BLG miała (chciałem 12) i zeszła do 3,5 więc chyba ok... Edytowane 26 Listopada 2012 przez arek-lin sorashi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Ok, ok. S-04 robią chyba najbardziej zwarty osad z drożdży suchych, a S-33 jeden z mniej zwartych, więc jak miałeś wcześniej doświadczenia tylko z S-33 to mogłeś się lekko zdziwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Mocno się zdziwiłem, myślałem, że coś zepsułem. Generalnie po rozlaniu do butelek piwo na S-04 jest o wiele, wiele klarowniejsze niż takie, które stoi już miesiąc w piwnicy nieruszane na S-33 Edytowane 26 Listopada 2012 przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Robiłem kilka warek na tych drożdżach. Najniżej zeszły mi do 3,5 BLG. Z reguły są to okolice 5 BLG przy czym zaznaczam że akurat te piwa były zacierane na słodko. Zrobiłem pierwszego Wita na tych drożdżach (uwodnione w 100ml wody o temp 24C) i wczoraj 'w ciemno' bez wcześniejszego mierzenia blg chciałem się zabrać za rozlewanie. Piwko stało na burzliwej 11 dni w temp 19-20 C. Mierzę blg a tu 4 !!! Oczywiście zrezygnowałem z rozlewu, ale czytając ten temat dochodzę do wniosku, że można było lać w butelki......? Dzisiaj piwko powędruje do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zrobiłem pierwszego Wita na tych drożdżach (uwodnione w 100ml wody o temp 24C) i wczoraj 'w ciemno' bez wcześniejszego mierzenia blg chciałem się zabrać za rozlewanie. Piwko stało na burzliwej 11 dni w temp 19-20 C. Mierzę blg a tu 4 !!! Oczywiście zrezygnowałem z rozlewu, ale czytając ten temat dochodzę do wniosku, że można było lać w butelki......? Dzisiaj piwko powędruje do butelek no i jak tam butelkowanie ile cukru dałeś to tej wysokości blg? ile czasu trzymałeś w ciepłym pomieszczeniu ? i czy nie masz granatów w piwnicy ? pytam bo tez chce zrobić na tych drożdżach piwo z podkręconego brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Ja robiłem na tych drożdżach piwko 14 Blg (http://www.piwo.org/...ei/#entry158164). Zeszło mi tylko do 5 Blg. Nie dawałem dużo cukru - 120g na 20l, a i tak się nagazowało mocniej niż chciałem. Drożdże dojadły najwyraźniej jeszcze w butelkach. Lepiej byłoby dać trochę mniej - np. 100g. Piwo leżakowało w 18 - 20 stopniach. Po 4 miesiącach jest wszystko ok - tzn. nie ma granatów. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jakie najmocniejsze piwa robiliście na tych drożdżach? Jak efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) u mnie stoi teraz TRADITIONAL DRAUGHT coopersa podkręcony - 1,2kg glukozy, ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1,7kg, chmiel aromatyczny "lubelski" 30g 12 minut gotowany(herbatka w woreczku) temp zadania drożdży 27st C 16 blg początkowe stoi od 16.12.2012 to jeszcze fermentuje . Martwię sie tylko ile blg po nich zostanie Edytowane 18 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Właśnie mam podobne obawy. Zastanawiam się czy te drożdże - choćby przechodzone czymś lżejszym na początek- dadzą radę przerobić mi brzeczkę 18 blg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dadzą, mi przerobiły 17blg w 17C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Dadzą, mi przerobiły 17blg w 17C. do jakiej wartości Tobie zeszły i ile dni trzymałeś ? moje stoją w temp 20-21 stopni C widać na obrzeżach fermentatora obręcz po pianie - to reakcja jakas jest .swoją warkę mam od 17.12.2012 i chce rozlewać po świętach bez cichej Edytowane 20 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) 18tka to żaden problem, dawno temu zrobiłem takie coś: Witbier #3 forte 1700 wheat 1000 cukru demerara 1000 miodu akacja Safbrew s-33 11.5g 20 litrów 16 blg, 8.1% Koniec na 1 blg, 9 dni I piwo przetrwało dłuższy okres: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22010&page=13#pid396410 Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Super. Dzięki! W takim razie zaraz po nowym roku poczynię serię mocniejszych witów na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Potrzebuję porady, mój belg na s33 zszedl po tygodniu burzliwej z 15 do 5blg, a teraz po kolejnym tygodniu cichej nadal trzyma 5blg. Czy to znaczy ,że drożdze juz się obiajają i można przelwać w butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się