piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witam Czy dla drożdży górnej fermentacji Brewferm TOP gdzie temperatura fermentacji wg. opisu powinna zawierać się w przedziale 18-25*, mogę po zakończeniu burzliwej fermentacji 4-5 dniach, przetrzymać do 10-15 dni piwo w fermentatorze w miejscu gdzie temperatura wynosi właśnie 23-25* czy powinienem znieść fermentator do piwnicy gdzie powinienem mieć ok 18* (piwnica w bloku) ? Chciałbym uniknąć skwaszenia piwa, zamierzam je po ok 8 dniach sklarować sztucznie żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 lepiej fermentuj w temp nizszych .temp piwnicy bezie odpowiednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Trochę będzie ciężko znieść fermentator do piwnicy (3 piętro), najwyżej po wszystkim zaniosę na górę, wybiorę chłodniejszy dzień i odczekam jeden dzień aby się ustało i od razu zabutelkuję, w piwnicy chyba nie ma zbyt higienicznych warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Przy Ale burzliwej powinna być 18 st, cicha 20 st. C. Ponoć wtedy wyżerany jest diacetyl. Powyżej 22 st. C mogą być fenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Powyżej 22 st. C mogą być fenole. Ale tu jest pytanie o fermentację cichą. Tu już praktycznie nie wiele do jedzenia żeby drożdże jakieś fenole wytworzyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Nie no, skoro w mieszkaniu mam za gorąco (22-25*) a za parę dni ma być 29* na dworzu to chyba całą fermentację w raz z cichą (zalecane 10 dni cała fermentacja) wykonam w piwnicy w bloku. Muszę zmierzyć tam temperaturę.. Trochę poczytałem o kwaśnym piwie i chciałbym tego uniknąć Edytowane 13 Czerwca 2013 przez piwozlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 rób piwo w mieszkaniu a później przenoś sobie do piwniczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja bym całą fermentację zrobił w piwnicy. Jak nie masz doświadczenia to radziłbym odpuścić sobie żelatynę, już jest ciepło, łatwo o infekcję. Jak chcesz klarowne piwo to lepiej użyj szczepu dobrze flokulującego, np S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 po tych drożdżach wyklaruje się po 10 dniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Czy po 10 dniach to nie wiem, na pewno po 2,5-3 tygodniach fermentacji rozlewam już w zasadzie klarowne, oczywiście nie jest to klarowność piw filtrowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Po burzliwej w temperaturze 23-25°C (plus 2-3°C samej fermentującej brzeczki) to przenoszenie do chłodniejszego na cichą i tak już chyba za wiele nie zmieni. Najprostszym rozwiązaniem jest zbudowanie sobie pudła ze styropianu, w którym będziesz trzymał fermentor i kontrolował temperaturę wymieniając zmrożone butelki lub wkłady do lodówek turystycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Te butelki nie starczają chyba na długo musiał bym co parę godzin przez 10 dni wymieniać... a człowiek pracuje.. Zrobię tak, że wleje schłodzoną brzeczkę ( tak to się nazywa?) do odkarzonego fermentatora, zakryję pokrywą, zakleje taśmą otwór od rurki, zniosę jakoś do piwnicy gdzie szybko odkryję, wsypię drożdże ( gdzieś czytałem że tak też można ) zakryję i włoże rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Spokojnie wystarczy dwa razy na dobę wymieniać by obniżyć temperaturę fermentacji do okolic 18°C. Kluczowe są 3-4 dni od startu drożdży, potem temperatura już tak nie wzrasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja na cichej przy obecnych temperaturach wymieniam 0,5 L butelkę lodu -16* raz na dobe i mam 18*. Na początku 2x na dobę. Myślę, że i lagerować dałoby radę w takim pudle. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 dzięki, wykonam sobie takie pudło następnym razem te wasze pudła mają dno z styropianu ? pewnie wykorzystam jakieś pudło po drukarce, obłoże styropianem i folią aluminiową. Może macie jakieś zdjęcia waszych konstrukcji ? u mnie pudło pewnie będzie stało na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 ja mam pudło i wkładam co 2 dni 4 butelki 1,5L z lodem i mam 8-9C teraz zmieniam co dziennie i mam 0-2 piwo ci się od temperatury nie skwasi tylko od zakażania,a to i w15C można złapać ,ale ponoć im cieplej tym łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Przecież jak masz dostęp do piwnicy to nie ma potrzeby kombinowania ze styropianem. Chłodzisz, zadajesz drożdże i wtedy dopiero znosisz do piwnicy, jak obawiasz się warunków w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 No właśnie tu jest problem. Mieszkam na 3 piętrze w bloku a żeby dostać się do piwnicy muszę przejść przez troje drzwi bo piwnica jest w drugiej klatce trochę ciężko paradować z tym ciężarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 U mnie wygląda to tak (wykonane ze styropianu 5cm): - dno i wieko: 50x50cm i na to na środek druga warstwa 40x40 (wieko z dodatkowym wycięciem w środku na rurkę) - ściany boczne: 60x50cm - ściana tylna i przednia: 60x40cm Sklejone dno, tył i boczne; wieko i przód wyjmowane. Całość wyściełana folią NRC i włożony do środka czujnik z taniego termometru pogodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Gips piwowarski wsypujemy do wody w której będziemy gotować ? czy przygotować sobie np 15 L wody (jest w przepisie na moje piwo z ekstraktem słodu) wymieszać, poczekać aż osiądzie na dnie i przelać do gara a to co na dnie wywalić czy można gips wsypac od razu do gara gdzi ebędę gotowac ekstrakt słodowy i chmiel ? niby ktoś mi odpisał ale nie do końca rozumiem, jutro biorę się do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 No właśnie tu jest problem. Mieszkam na 3 piętrze w bloku a żeby dostać się do piwnicy muszę przejść przez troje drzwi bo piwnica jest w drugiej klatce trochę ciężko paradować z tym ciężarem. Jaki ciężar? Żonie karzesz to znosić? Łapiesz fermentor, zakładam, że 25kg i idziesz sobie spokojnie powoli po schodach. Sam warzę 67kg i jeszcze z noszeniem pełnego fermentora problemów nie miałem. No chyba, że masz 70+ lat albo problemy ze zdrowiem to zwracam honor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ważę 115 kg przy 190 wzroście, kawał chłopa ale trochę się nie chcę, druga sprawa że 4 dni przed powrotem fermentatora na górę chcę w piwnicy dodać roztwór żelatyny oczywiście wiem co to higiena bo robie winka chodź tu trzeba być bardziej restrykcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się