qni Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 W „Browarnictwo” - Dylkowskig s.271 Czas trwania fermentacji w klasycznym układzie warunków wynosi w przybliżeniu tyle dni, ile ekstraktu BLG zawiera brzeczka nastawna , z tym że w przypadku portera nie stosuje się w naszych browarach fermentacji dłuższej niż 18-20 dni.” W „Piwowarstwo” Michael J. Levis wyczytałem coś podobnego może tam była zasada BLG + 1 dzień fermentacji. Niestety nie mam tej książki aby to dokładnie sprawdzić. Jak z waszego doświadczenia wynika, czy to jest prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Prawdę to powie Ci tylko pomiar Blg Edit : o ile nie przekłamuje Edytowane 13 Czerwca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 pepek może okłamać. Ważny jest i tak spadek blg i jego brak w przypadku końca fermentacji. Można by powiedzieć test odfermentowania prawdę Ci powie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ta zasada tyczy się dolnej fermentacji. Mniej więcej się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Dla dolnej fermentacji faktycznie mniej więcej się zgadza, z tym że dotyczy to raczej fermentacji burzliwej i po takim okresie często piwo można przelać na cichą. Raczej nie zdecydowałbym się przenieść pilsa 12°Blg po 12 dniach od razu na lagerowanie. Ale oczywiście sztywnych reguł nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czy ja wiem. Prędkość fermentacji zależy od bardzo wielu zmiennych. U mnie piwo 12 blg z ekstraktów po 36 godzinach miało 3 blg. Teraz pszeniczne zacierane w 6 dni zeszło mi o 8 blg (może nawet szybciej, nie mierzyłem często). Im cieplej, im więcej zadasz drożdży, im one są w lepszej kondycji, i im więcej substancji "dobrych" dla nich jest w brzeczce tym szybciej MOŻE przebiegać fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Mówiłem o dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 A jak jest z górną fermentacją? Leży mi w piwnicy w około 16c piwo pszeniczne. W tych warunkach nie chcę otwierać fermentatora. Plan jest taki że po 14 dniach zlać do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) A jak jest z górną fermentacją? Leży mi w piwnicy w około 16c piwo pszeniczne. W tych warunkach nie chcę otwierać fermentatora. Plan jest taki że po 14 dniach zlać do butelek. Górna fermentacja burzliwa trwa jakieś góra 3~5 dni z 12 do 3 BLG. Do tego tydzień cichej i jest naprawdę cisza. Najprostszą metodą jaką se opracowałem lejesz świeże piwo do probówki (mam taką od areometru) i trzymasz godzinę w temperaturze pokojowej. Jak po godzinie nic nie osiadło na dnie, znaczy że piwo jest przefermentowane i klarowne. Nic tam nie będzie fermentowało, chyba że drożdże odżywiają się energią z kosmosu. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez plx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Fermentacja nie trwa "góra trzy", ani "dół pięć" dni. Fermentacja trwa tyle ile trwa, biorąc pod uwagę czynniki takie jak: - BLG nastawne - sposób zacierania - temperatura zadania drożdży i temp fermentacji - rodzaj drożdży - napowietrzenie brzeczki - kondycja drożdży To, że w 70% przypadków można zamknąć w jakichś tam widełkach nie czyni z tego reguły... i można się cholernie przejechać myśląc inaczej. Mniej więcej to czasem za mało nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Pełna zgoda z crosis, mój Witek był zacierany 1.06, po ok.15h fermentacja ruszyła ostro by po 2 dniach ustać, ale... po następnym dniu ruszyła znów i trwała równie burzliwie do przedwczoraj. W/g reguły powinienem jutro butelkować, ale życie napisało inny scenariusz i zrobię to pewnie za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Pełna zgoda z tym że nie należy się jedynie tą zasadą kierować. Jest ona generalna i ma tylko dać przybliżoną informacje kiedy może być koniec fermentacji. Jak widać po wypowiedziach kolegów zasada mniej więcej zgada się. Ja po 13 dniach zejdę do piwnicy i przyniosę fermentor do mieszkania. W meszkaniu dokonam pomiar BLG. Wydaje mi się że im mniej otwierania pojemnika tym bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czas trwania fermentacji w klasycznym układzie warunków wynosi w przybliżeniu tyle dni, ile ekstraktu BLG zawiera brzeczka nastawna Z tej całej teorii tylko jedno sformułowanie jest prawdziwe- "w przybliżeniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Fermentacja nie trwa "góra trzy", ani "dół pięć" dni. Fermentacja trwa tyle ile trwa, biorąc pod uwagę czynniki takie jak: A właśnie że tyle trwa, tyle że POPRAWNA. Jeśli trwa dłużej to znaczy, że coś zrobilśmy źle i następnym razem trzeba to poprawić tak by trwała 3 góra 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 A właśnie że tyle trwa, tyle że POPRAWNA. Jeśli trwa dłużej to znaczy, że coś zrobilśmy źle i następnym razem trzeba to poprawić tak by trwała 3 góra 5 dni. Np. podnieść temperaturę fermentacji do 30°C Chyba trochę za bardzo uogólniasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Z tej całej teorii tylko jedno sformułowanie jest prawdziwe- "w przybliżeniu" To chyba nie teoria nie ma tam żadnego naukowego wytłumaczenia stawiam bardziej na obserwacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Np. podnieść temperaturę fermentacji do 30°C To już nie będzie POPRAWNA fermentacja. Smród estrów zabije wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Człowiek ma tą przypadłość ze przyrodę chce zamknąć w liczby i swoje reguły. Nie da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Amerykańskich chmieli nie zabije;) Zresztą nie przesadzaj, chyba Dori robiła konkursowego weissbiera i mówiła że burzliwa szła w 30 stopniach;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ile powinno mieć Blg piwo po zakończonej fermetacji ? przykłądowo takie 12 Blg na końcu ile? Przy winach ilość Blg wpływa na słodkość ciekawe jak to się ma do piwa, szczególnie że przed refermentacją dodaje się cukier lub glukozę do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Ile powinno mieć Blg piwo po zakończonej fermetacji ? To tak, jakbyś zapytał, które piwo jest najlepsze. Nie istnieją sztywne reguły. Nie można powiedzieć, że powinno mieć tyle czy tyle. Zależy to od piwa, które warzysz. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ale ten cukier lub glukoza i tak jest przerabiana na gaz i %. W piwach końcowe blg zależy od użytych słodów, drożdży, i sposobu zacierania (bardziej wytrawne lub bardziej słodkie). Nie ma określonego blg końcowego. Z moje skromnego doświadczenia: moje piwo Jasne zjechało z 12 blg do 4, pszeniczne z 11.5 do 2 (a niektórym na tych samych drożdżach schodzą nawet do 0.5blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Kosmider Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie panikuje ale dziwi mnie ze moja AIPA przez 7 dni spadla jak narazie z 16blg do 9blg... drozdze fermentum mobile FM52... piana nadal jest... nadal bulgota... temp ok 18 stopni... czekam dalej ale pierwszy raz mam tak ze w gornej fermentacji piwo by tak dlugo fermentowalo... moze te 18 stopni przedluza ta fermentacje ? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Grzegorz Kosmider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 A czym to mierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 7 dni to dla Ciebie długo? To dopiero połowa i to mniejsza. Ja 9 Blg fermentuje 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się