Quentin Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 1 kg do gotowania rzecz jasna gazowanie, masz na myśli refermentacje? Jeśli tak to ilość cukru mierze tymi malymi miarkami do cukru. Piwo jest dość nagazowane jednak nie ma kopa. Uff. A jakie Ci wyszło początkowe blg ? Wyszło zbliżone do zakładanego ? Bo w sumie to nie wiem co Cię martwi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Właśnie nie pamiętam, chyba ok 12. Martwi to za dużo powiedziane, zastanawia mnie niski procent alkoholu w gotowym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Dla nas Piwowarów nie ważny jest alkohol, najważniejszy jest smak piwa i satysfakcja z jego uwarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Co racja to prawda ! Dzięki wielkie za pomoc ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Martwi to za dużo powiedziane, zastanawia mnie niski procent alkoholu w gotowym piwie Z tego co czytam, to nie jestem w stanie wywnioskować ale napisz dokładnie skoro miałeś początkowe blg około 12 to żebyś miał 3% alkoholu powinieneś mieć końcowe blg około 7 biorąc pod uwagę, że cukier do refermentacji dawałeś suchy miarkami. Nie żebym się czepiał ale nie miałeś może końcowego blg 3 ? jeśli tak to Twoje piwko ma około 5% alkoholu i to jest OK. Ale jeśli miałeś końcowe blg około 7 to z nagazowaniem około 8g/l możesz mieć niedofermentowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Dokładnie . Po za tym jeśli nawet mierzyłeś alkohol to w piwie trzeba przeliczać wynik ( poszukaj na forum jest gdzieś o tym ) Z takiego blg myślę że jak zeszło Ci w miarę planowo w dół to tak jak pisał poprzednik będzie ok. 5 % alk. vol. Mnie wg brewtarget pils 12 zrobił 4,2 a drugi 12,5- 5,0% Z tym że oba były na różnych drożdżach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Nie chodzi o czepianie, tylko jest mi się ciężko określić, bo naprawdę nie pamiętam początkowego ani końcowego blg. Teraz mam zamiar robić Coopersa English Bitter i jakie powinno być optymalne początkowe i końcowe Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Co do początkowego blg to przy bitterze to 10 będzie OK co do końcowego to nie ma optymalnego. Jaki będzie taki będzie. A skoro nie pamiętasz ani początkowego ani końcowego blg to jak w taki razie doszedłeś do tych 3% alkoholu w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Warto robić notatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 na areometrze jesz skala "Potential Alcohol" wyrażony w procentach. Jest to przybliżona zawartość alkoholu czy jednak się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Może taka skala określa potencjalny poziom alkoholu, ale przy odfermentowaniu do 0°Blg. Jeśli zależy Ci na tym, żeby wiedzieć ile alkoholu jest w Twoim piwie, polecam Ci programy piwowarskie np. Beer Smith. Zapewniam Cię, że z czasem będziesz miał inne priorytety w warzeniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Następnym razem na pewno skorzystam z takiego programu oraz robił notatki, bo teraz widzę, że w razie problemu jest się do czego odnieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja używam jak wielu brewtarget'a i na jego podstawie szacuję alkohol . I ten zakłądany piszę na etykietę i notatki . Czy taki jest fizycznie ? Mogę żyć bez tej wiedzy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Pomiar, o którym mówisz (potential alkohol) jest w miarę miarodajny ale w przypadku odczytywania pomiaru brzeczki nastawnej czyli pokazuje potencjalną wartość alkoholu jaką możesz uzyskać z danej gęstości brzeczki po fermentacji. W przypadku robienia pomiaru już po fermentacji mija się on z celem i dlatego wyszedł Ci tak niski wskaźnik (potential alkohol) bo piwo miało już tylko kilka blg (Blg końcowe). Poza tym zawartość alkoholu zależy w dużej mierze od rodzaju drożdży, niektóre odfermentowują wysoko inne nisko dlatego lepiej robić pomiar Blg brzeczki nastawnej i końcowej i policzyć z wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe) / 1,938 Pozdro Edytowane 11 Lutego 2014 przez Elites Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 pomyliłem tematy. heh nie pij przed 13-stą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Cześć, mam takowe pytanie - czy spotkaliście sie z kranikami do fermentora z gwintem 1" ? Bo kurka mam zagwozdkę - kupiłem wężyk na filtrator (gwinty 3/4 i 1/2 cala) z nadzieją, że bez przejściówki będę go mógł nakręcić (ale i tak musiał bym kombinować z jakimiś przedłużkami bo zbyt mało gwintu wystaje aby oprócz nakrętki blokującej kranik nakręcić filtrator). A tu kiszka, wygląda na to że gwint z kranika ma 1", nie ma szans aby na niego nakręcić. Czyli i tak i tak będę musiał poszukać odpowiedniej redukcji. Patrzę po sklepach i wszędzie karaniki z opisem 3/4 cala. Spotkał się ktoś z takim "kalibrem" kranika? /edycja to ja dupa jestem i ślepiec ( i sprzedawca z allegro). Kranik jest ok, tylko wężyk nie jest jak w opisie 3/4<->1/2 a 1/2<->3/8. Więc bez prześciówki i tak się nie obejdzie. Edytowane 12 Lutego 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Mam pytanie. Moje pierwsze piwo jest na fermentacji burzliwej już 6 dni. Woda w rurce już nie pracuje, piana opadła, a na ściankach widać, że i tak była ona bardzo nikła (jakieś 2cm). Blg spadło z 12 jedynie do 9. Czym to może być spowodowane i co z tym fantem zrobić? Dodam, że jest ono dosyć pijalne. Piwo to Milk Stout na S-04. Stoi w temperaturze 18C. Edit: jeszcze fermentuje, ale bardzo powoli. Gdzieś poczytałem, że powinienem potrząsnąć fermentorem i przenieść go w cieplejsze miejsce. Czy może to pomóc? Edytowane 12 Lutego 2014 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Temperaturę masz w sam raz. Dobrze napowietrzyłeś brzeczkę przed dodaniem drożdży? Jak zacierałeś? A skoro Milk Stout, to dawałeś laktozę, a ona nie fermentuje. No właśnie, jak, ile i kiedy ją dawałeś? Cukromierz masz ok? Sprawdź go w wodzie. Skoro piszesz, że piwo dalej pracuje, to zostaw je w spokoju i zmierz gęstość za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Napowietrzyłem, ale później się chłodziła kilka godzin i faktycznie w tym mógłby być problem. Zacierałem przez godzinę w 68C i 5 minut w 78. Laktozy jest 0,5kg na ok. 22 litry piwa, dodana na 15 minut przed końcem gotowania. Cukromierz jest ok. Na czacie jeden z szanownych forumowiczów (przepraszam, zapomniałem nicka) powiedział, że może być problem z termometrem. Piwo po potrząśnięciu fermentorem i przeniesieniu w cieplejsze miejsce zaczęło natychmiast pracować lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Napowietrzanie gorącej brzeczki jest dużo mniej skuteczne niż chłodnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 dużo mniej skuteczne to takie eufemistyczne określenie IMO, napowietrzanie gorącej brzeczki to strata czasu bo nic nie daje. Próby działania wbrew fizyce z reguły kończą się fiaskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 czyli rozumiem to jest powód - próba napowietrzenia gorącej brzeczki. Ok, dzisiaj ważę drugą warkę i się poprawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 to jak zważysz to podaj ile waży a tak na serio to warzymy a nie ważymy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Oczywiście masz rację Wybacz, pośpiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Napowietrzanie gorącej brzeczki jest dużo mniej skuteczne niż chłodnej . Właściwie to chyba napowietrzenie gorącej brzeczki jest w ogóle nieskuteczne, gdyż ją utlenia, a nie natlenia. Neptune napowietrzaj brzeczkę, gdy jest już zimna. Im niższa temperatura tym więcej tlenu rozpuszcza się w brzeczce i tym więcej mają drożdże tlenu do namnożenia. W przypadku gorącej brzeczki napowietrzenie może przynieść raczej niechciane efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się