Drapichrust Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Czy można użyć kolby 3 litrowej do rozkrecenia drożdży w brzeczce 1,2 litra? Mam oprócz niej zlewkę litrową, która jest za mała. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Powiedziałbym nawet, że jest to optymalna wielkość dla takiego startera, bo niektóre szczepy potrafią uciec przy mniejszej kolbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Czy można użyć kolby 3 litrowej do rozkrecenia drożdży w brzeczce 1,2 litra? I to jest ta optymalna opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Powiedziałbym nawet, że jest to optymalna wielkość dla takiego startera, bo niektóre szczepy potrafią uciec przy mniejszej kolbie. Zdarzyło Ci się kiedyś? Z mojego doświadczenia nawet jak dany szczep potrafi robić kosmicznie dużą pianą przy głównej fermentacji w fermentorze, to na starterze jest ona zawsze mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Np. belgijskie pagórki 1l starter, 2l kolba za każdym razem ucieczka póki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Potwierdzam, belgijskie pagórki to seryjni uciekinierzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) A nie jest tak,że ucieczka drożdży,to słabo natleniona berzeczka? Drożdże powinny sie rozmnażać,a nie fermentowac. Edytowane 16 Listopada 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 A nie jest tak,że ucieczka drożdży,to słabo natleniona bezeczka? Drożdże powinny sie rozmnażać,a nie fermentowac. Słabo natlenione drożdże w starterze na mieszadle? Coś chyba mylisz pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 A nie jest tak,że ucieczka drożdży,to słabo natleniona berzeczka? Drożdże powinny sie rozmnażać,a nie fermentowac. 1. Dlaczego drożdże fermentują brzeczkę? Bo zjadają z niej cukry i inne potrzebne im związki, a wydalają CO2+alkohol+inne produkty... 2. Dlaczego drożdże się rozmnażają? Bo najadły się tak, że urosły do rozmiarów, które umożliwiają im podział na kolejne pokolenie. Tak jakby podstawy biologii. Co do natlenienia: no chyba właśnie mocne natlenienie prędzej spowoduje ucieczkę (lepsze warunki fermentacji), a mieszadło właśnie umożliwia lepsze napowietrzenie brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Co do fermentacji,to się zgodze. Co do rozmnażania,wydawało mi się,że drożdże rozmnażaja sie do momentu,aż skończy sie tlen rozpuszczony w brzeczce,jak braknie tlenu zaczynaja fermentacje. Po to natlenia sie starter. To,że starter stoi na mieszadle,nie oznacza,że jest odpowienio\poprawnie natleniany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) A nie jest tak,że ucieczka drożdży,to słabo natleniona berzeczka? Drożdże powinny sie rozmnażać,a nie fermentowac. 1. Dlaczego drożdże fermentują brzeczkę? Bo zjadają z niej cukry i inne potrzebne im związki, a wydalają CO2+alkohol+inne produkty... 2. Dlaczego drożdże się rozmnażają? Bo najadły się tak, że urosły do rozmiarów, które umożliwiają im podział na kolejne pokolenie. Tak jakby podstawy biologii. Co do natlenienia: no chyba właśnie mocne natlenienie prędzej spowoduje ucieczkę (lepsze warunki fermentacji), a mieszadło właśnie umożliwia lepsze napowietrzenie brzeczki Interesujące co mówisz ale zupełnie nie masz racji, fermentacja alkoholowa potrzebuje środowiska beztlenowego Z czego wynika ze fermentacja alkoholowa rozpocznie się w starterze jak drożdże rozmnożą się na tyle ze natlenianie przestaje im wystarczać i cześć z nich nie może już korzystać z oddychania tlenowego. I dopiero rozpoczęcie fermentacji w środowisku beztlenowym prowadzi do powstawania etanolu i dwutlenku węgla (piany w starterze ) Chociaż moja wiedza pochodzi z bardzo ogólnych źródeł i ktoś kto faktycznie czuje się specjalista być może zarzuci mi błąd Edytowane 16 Listopada 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Co do fermentacji,to się zgodze. Co do rozmnażania,wydawało mi się,że drożdże rozmnażaja sie do momentu,aż skończy sie tlen rozpuszczony w brzeczce,jak braknie tlenu zaczynaja fermentacje. Po to natlenia sie starter. To,że starter stoi na mieszadle,nie oznacza,że jest odpowienio\poprawnie natleniany. To jak zrobić żeby było poprawnie, a czego nie robić żeby nie było niepoprawnie ? Bo ja nie bardzo rozumiem jak można niepoprawnie natlenić starter na mieszadle. Pomijam kwestie niepoprawnego puszczenia mieszadła typu wyskoczenie rdzenia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Hmm...zbyt wolne obroty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Bo ja nie bardzo rozumiem jak można niepoprawnie natlenić starter na mieszadle. Szczelnie zamknąć kolbę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Jeśli starter jest duży a folia na kolbie założona na tyle ciasno ze wymiana właściwie nie występuje to tlen zje się bardzo szybko i bardzo szybko wystartuje fermentacja Wypychanie z kolby Co2 z fermentacji skutecznie zablokuje jakiekolwiek natlenianie i jedyny zysk z mieszadła to niwelowanie piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Myślałem, że są jakieś niuanse albo jakieś rzeczy o których można nie pomyśleć bo są nie oczywiste. Podejrzewam, że każdy kto zabiera się do robienia startera coś czytał, a nawet jeśli nie to chyba jest to dość trywialne, że skoro chcemy natleniać brzeczkę to musimy mieć dostęp powietrza. Już nie mówię o tzw. "wirku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Jak się nie wlewa całego starteru to wystarczy użyć jakiegoś antyspieniacza czy jak to się tam nazywa i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Czy ten "wirek" musi być na granicy wylecenia mieszadła czy wystarczy gdy jest on widoczny? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Do zbyt mocno pieniącego się wina (jak ktoś zaleje np. +3/4 balonu i całość chce uciec) stosuje się niekiedy espumisan w kroplach. Nie wiem, czy takie coś starterowi nie zaszkodzi, ale na pianę powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ja puszczam tak, żeby był widoczny. Tak średnio, nie na full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 fermentacja alkoholowa potrzebuje środowiska beztlenowego Mój błąd, masz rację Nie wiem czemu nie pomyślałem o tym pisząc swój post... Resztę, to już inni dopisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Najważniejsze,żeby nie powielać błednych informacji. Może ktoś dorobi sie urządzenia do pomiaru natlenienia brzeczki,i rozwieje wątpliwości. A że tak jeszcze spytam. O ile spada blg startera,po dwóch dniach namnażania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Drodzy Panie i Panowie, usystematyzujmy kilka informacji: Drożdże rozmnażają się - i tlenowo, i beztlenowo (fermentacja), przy czym rozmnażanie tlenowe jest dużo bardziej wydajne od beztlenowego, natomiast pochłania dość dużo tlenu. Drożdże na mieszadle są słabo natleniane - tyle, co zdąży się tlenu rozpuścić w brzeczce, oraz ewentualnie, po jego zużyciu, na drodze dyfuzji gazów. Po rozpoczęciu fermentacji w starterze, powstaje poduszka CO2, która mocno ogranicza dostęp tlenu do brzeczki. W starterze nie potrzebujemy mocnego wiru, wg niektórych jest on nawet niewskazany. Wystarczy minimalny. Dużo większy przyrost drożdży w starterze na mieszadle, w porównaniu do zwykłego, jest spowodowany ciągłym zawieszeniem drożdży w toni. Gwarantuje to równy dostęp każdej komórki do pokarmu. W starterze nie mieszanym robi się warstwa drożdży, i te "pod spodem" mają mocno ograniczony dostęp do czegokolwiek. Dodatkowo starter wspomaga usuwanie CO2 z brzeczki, co polepsza warunki rozwoju drożdży. Kompromisem jest starter który co jaki czas "wstrząsamy" - daje on większą ilość komórek niż zwykły, ale mniejszą niż na mieszadle (wg. aproksymacji C.White wstrząsanie daje +50% tego co w starterze nie mieszanym, a mieszadło daje +100%, ale te wyniki są zbyt ładne i okrągłe, i pewnie były wymyślone "na oko") Więcej poczytajcie w tym temacie, jest bardzo ciekawy, a JacekKocurek pracuje z tego co wiem na uczelni w tych tematach, więc wiedzę ma. http://www.piwo.org/topic/13023-starter-fotorelacja/ jkx6 i Thorgall 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Podejrzewam, że każdy kto zabiera się do robienia startera coś czytał, Posiedzisz trochę dłużej na forum to zobaczysz jak wiele osób ma kompletnie wywalone na czytanie czegokolwiek, nie wspominając już samodzielnym myśleniu, oczekując, ba, często wymagając wręcz gotowych wzorców postępowania. bart3q, Skajo, jkx6 i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Cześć, za pomocą słodu barwiącego ekstrahowanego na zimno starałem się przyciemnić barwę brzeczki. użyłem 500g bardzo drobno ześrutowanego słodu ale barwa nie jest jednak taka jak bym chciał, (jest bardziej brązowa niż czarna) czy mogę przyciemnić jeszcze piwo dolewając drugą porcję na fermentację lub fermentację cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się