Jancewicz Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Robiłeś coś kiedyś na tych drożdżach? Nie? To po co się odzywać... "kolego", pytałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymek Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Witam dzisiaj robiłem pierwszy starter na wyast 1056 i po 3 godzinach na mieszadle zaczyna wychodzić piana z kolby 1L tyle samo startera norma z tą pianą ? Edytowane 20 Listopada 2016 przez dymek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Przy kolbie i starterze 1l norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Czym objawi się za duża ilość drożdży? Cała paczka suchych na 10L brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Zależy od drożdży i brzeczki, ale często efektem jest aldehyd octowy. W przypadku drożdży do weizena będzie mocniejszy aromat goździkowy (ale tutaj jeszcze kilka zmiennych dochodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Witan, w sobotę robiłem swoje pierwsze piwo ale mam wrażenie że coś mogło być nie tak (temperatura, sterylnosc itd), mam pytanie czy jest jakaś dobra duszyczka z Warszawy która ma ochotę pomóc mi uwazyc w tą sobotę drugie piwo tak abym mógł podlapac dobre nawyki? Wszystie składniki przygotuję wcześniej plus schlodze flaszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Czy zapach jakby kiszonej kapusty z rurki fermentacyjnej w trakcie fermentacji piwa flandryjskiego powinien wywoływać niepokój? Dodam, że piwo fermetuje na blendzie red roeselare od 6 tygodni. Wcześniej nadfermentowany S-33. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 http://www.wiki.piwo.org/DMS- a przynajmniej tak bym obstawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 DMS a kiszona kapusta? Pierwsze słyszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Czas się wyspać... Źle przeczytałem... Jak kiszona, to ja nie mam pojęcia EDIT: No chyba, że:http://mojkufelek.pl/antidotum-prawdziwy-dunkel-piwo-o-smaku-kiszonej-kapusty.html xD Edytowane 21 Listopada 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Czy zapach jakby kiszonej kapusty z rurki fermentacyjnej w trakcie fermentacji piwa flandryjskiego powinien wywoływać niepokój? Dodam, że piwo fermetuje na blendzie red roeselare od 6 tygodni. Wcześniej nadfermentowany S-33. Może efekt działania Lactobacillus. Kiszona kapusta to w końcu fermentacja mlekowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Może być od lacto, raczej bym się nie przejmował. Po roku działania tego blendu się sporo pozmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Niech stoi i żyje :-) Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Czy niesłodowane ziarno - w szczególności pszenicę - się śrutuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Tak, wszystko się śrutuje przed zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy jest jakiś problem w tym, że przefermentuje 10 litrów brzeczki w standardowym fermentorze (30l)?? Chodzi mi o to czy może być problemem zbyt duża wolna przestrzeń w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czym objawi się za duża ilość drożdży? Cała paczka suchych na 10L brzeczki. Czy w przypadku robienia 10 litrowej brzeczki na podstawie receptury na 20 litrów wszystkie składniki należy podzielić na pół?? Chodzi mi głównie o drożdże i chmiel?? Czy efekt będzie taki sam tylko uzyskamy mniej litrów piwa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy jest jakiś problem w tym, że przefermentuje 10 litrów brzeczki w standardowym fermentorze (30l)?? Chodzi mi o to czy może być problemem zbyt duża wolna przestrzeń w fermentorze. Raczej nie ma problemu. CO2 wypełni tą przestrzeń szybko. Nie otwieraj tylko fermentora codziennie aby popatrzeć na piwo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czym objawi się za duża ilość drożdży? Cała paczka suchych na 10L brzeczki. Czy w przypadku robienia 10 litrowej brzeczki na podstawie receptury na 20 litrów wszystkie składniki należy podzielić na pół?? Chodzi mi głównie o drożdże i chmiel?? Czy efekt będzie taki sam tylko uzyskamy mniej litrów piwa?? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 trochę zależy od tego jakie masz straty na etapie filtracji jeśli masz sposób żeby odfiltrować brzeczkę od chmielin i osadów do zera to połowa jest połową, ale jeśli w chmielinach Ci zostaje ze dwa litry to dwa litry z dziesięciu a dwa litry z dwudziestu jest zauważalną różnicą i pewną korektę można by wprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 W połowie objętości ma też połowę chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Mam pytanko odnośnie refermentacji RISa . Zrobiłem RIS na drożdżach S-04 , 24 BLG , zszedł do 6,5 BLG . Zabutelkowany z glukozą . I tutaj pytanie . Ile czasu trzymać go w temperaturze ~20 stopni ? Trzeba go trzymać w takiej temperaturze aż się nagazuje ( 2-3 miesiące ) czy mogę go przenieść do któregoś z pomieszczeń ( 17 stopni i 13 stopni ) po 2-3 tygodniach ? Dzięki za odpowiedź . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja bym trzymał w ciepłe aż sie nagazuje. Po to leje jednego peta zeby kontrolować. Potem bym dał RISa na dojrzewanie w chłodek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 No mam tylko wątpliwości czy te 2-3 miesiące nie zaszkodzą jakości piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Skąd założenie, że będzie się nagazowywał 2-3 miesiące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się