Plo Koon Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dzięki. W recepturze miałem określone dni fermentacji, warto przetrzymać dłużej? Np burzliwą? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Zawsze lepiej burzliwą przedłużyć, niż przerwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Idzie cieplo i weekend w domu to grzech wiec mam pytanie. Czy gestwa spod lekkiego piwa, ktore w wiadrze lezy 4 tygodnie nadawac sie bedzie pod mocne piwo ok. 25blg? Czy sa jakies negatywy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 tak, ale przepłucz dżordże kilka razy, ja bym jeszcze chlorem tak pod 20ppm potraktował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Czemu ma płukać? Lekkie piwo nie wniesie smaku do mocnego, oddzielać chmielin też nie trzeba, a płukanie to zawsze ryzyko zakażenia. Gęsta z lekkiego piwa to najlepsze źródło drożdży do mocnego piwa (nie licząc drożdży zebranych z piany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Nie trzymalem narazie tak dlugo piwa na burzliwej wiec to mnie nurtuje czy czas pod piwem nie wplynie negatywnie na drozdze, a czas na warzenie bede mial przed swietami, a potem po majowce. Chcialbym to wykorzytac. Piwo bedzie lekkie, ponizej 10 i chmielone delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lee Shay Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Pisałem półtora tygodnia temu ze popełniłem milk stouta i wyszło mi 18,5blg. Fermentacja burzliwa zaszła dość szybko, po sprawdzeniu blg w niedziele i wczoraj balingomierz wskazuje 11blg Jestem w kropce... Piwo wypite z menzurki smakuje całkiem dobrze czuć trochę paloności takiej kawowej i słodycz ale nie jakąś zabójcza. Podczas zacierania miałem problemy z kontrolą temperatury do tego stopnia ze w pewnym momencie nie podgrzewałem gara przez pół godziny by temperatura spadła mi do tych około 67 stopni Czy możliwe jest iż tak zatarłem słody ze 2/3 tego to dekstryny i piwo niżej nie zejdzie ?? Nie wiem za bardzo co robić piwa szkoda wylać. Przychodzi mi w tej chwili do głowy takie rozwiązanie. Od niedzieli fermentuje warkę nr 3 ładnie jej idzie, zebrał bym część drożdży(piany) i zadał do feralnego milk stouta. Jeśli drożdże coś zjedzą to bajka jeśli nie w butelki i do piwnicy??? I niech się dzieje wola nieba. Edytowane 22 Marca 2017 przez Lee Shay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze. Wiek czyli co? Bede gestwe zbieral w tym samym dniu co bede warzyl piwo mocne. Chodzi o to ze gestwa bedzie pod slabszym piwem te 4 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Ja gęstwą, która była pod piwem 14 blg zaszczepiłem bw 25 blg, wszystko ładnie ruszyło, odfermentowało przyzwoicie, zapachy spoko, więc myślę, że możesz śmiało, tylko uwzględnij wiek w kalkulatorze. Wiek czyli co? Bede gestwe zbieral w tym samym dniu co bede warzyl piwo mocne. Chodzi o to ze gestwa bedzie pod slabszym piwem te 4 tyg. Wiek gęstwy liczymy, a przynajmniej ja, od zakończenia fermentacji burzliwej. Nie dopisałem w poprzednim poście. U mnie też 4 tygodnie drożdże były pod tym piwem 14 blg. Edytowane 22 Marca 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Dobra. Teraz juz sobie to poukladalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Czy to normalne, że wędzonka w grodziskim od Weyermanna jest ledwo wyczuwalna, czy to jakieś zwietrzałe słody? Lekko było czuć podczas zacierania, a w trakcie chmielenia czy spróbowania brzeczki nastawnej to już praktycznie niewyczuwalne. Jest szansa, że aromat pojawi się po fermentacji czy słody były trefne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Nawet przy 100% zasypie, w piwie nie jest mocna, ale wyraźna. Przy gotowaniu raczej czuć lekki zapach wędzonego słodu, co do brzeczki nie pamiętam, chyba nigdy nie próbowałem. Edytowane 22 Marca 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Luzem. U mnie wrzucanie w worku dało tyle, że cały aromat został w nim i poszedł do kibla. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Ostatnio męczyłem się oddzieleniem piwa z chmielna do butelkawania dlatego myślałem o worku a może jakiś inny masz sposób żeby sprawnie oddzielić chmielny. Piwo mam w piwnicy w styropianie wiec teoretycznie mogę tam obniżyć temperaturę co pomoże w przelewaniu ale i tak podczas wnoszenia piwo się zamiesza czyli znowu będą pływać chmielny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Chłodzenie i dekantacja znad chmielin + pończocha na końcu rurki Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Chłodzenie i dekantacja znad chmielin + pończocha na końcu rurki Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Pończochy się zapychaja niestety i wszystko stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nie wiem jak pończocha może się zapchac, chyba że wkładasz ja do rurki Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nie naciągaj pończochy na siłę, tylko załóż luźno. Przy przelewaniu robi się z niej woreczek, w którym ląduje cały chmiel, a piwo sobie spokojnie obcieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dokładnie, nogawke pończochy zakładasz na koniec rurki jak balon, mocujesz gumką recepturka i spokojnie będzie lecieć nawet jak zaciągniesz litr chmielin. Ja tak robię i po gotowaniu i po chmieleniu na zimno i zasadniczo działa. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dokładnie jak koledzy wyżej piszą. Pończocha ma być luźno przytwierdzona do końcówki węża. Ja pończochę wcześniej obgotowuję parę minut. Nadadzą się też takie "stopki" pończohowate. Na jednym z końców zrób supeł i tyle. Sprawdza się od lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Albo mozna byc rozrzutnym i kupic worek z obrecza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 przedmówcy najwyraźniej zapominają, że rurka końce ma dwa a już niejeden nie wpadł na pomysł żeby pończochę mocować u wylotu a nie na wejściu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Enethion ale przywaliles z tymi Dsami. Do 150 stopni dokładność ich to 0.1 stopnia! Zaś rozdzielczość to 0,0625 stopnia. Jeśli używa się 3 przewodów. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Pytanko. Mam dość świeżą gęstwę (zebrana we wtorek). Trzymam w lodówce, płyn z góry już się ładnie oddzielił. Na wiki jest napisane, żeby rozruszać gęstwę na niewielkiej ilości brzeczki. Jest to konieczne, czy wyłącznie zalecane? Do tej pory po prostu dodawałem gęstwę prosto ze słoika do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dodaj prosto ze słoika. Im więcej przy tym dłubiesz tym większe ryzyko zakażenia. A dwudniowa gęstwa spokojnie powinna sobie poradzić bez pobudzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Enethion ale przywaliles z tymi Dsami. Do 150 stopni dokładność ich to 0.1 stopnia! Zaś rozdzielczość to 0,0625 stopnia. Jeśli używa się 3 przewodów. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka A ja głupi założyłem, że może jednak niektórzy używają 2. I przyznałem, że sporo zależy od jakości wykonania samego dsa. Ale dziękuję, że uznałeś to za tak istotną informację, że odpowiedziałeś na post sprzed tygodnia. Post, który w zasadzie był offtopem. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się