advisorylyrics Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 58 minut temu, Gawron napisał: Oddzielać nie musisz, ale nie zadawaj wszystkiego, tylko oblicz kalkulatorem ilość potrzebnej Ci gęstwy. Link do kalkulatora: http://mrmalty.com/calc/calc.html Dałbym Ci plusa, ale jeszcze nie ogarnąłem jak to się robi A tak na oko albo na szklanki to ile powinienem dać tej gęstwy? Nie działa mi flashplayer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 7 minut temu, advisorylyrics napisał: Dałbym Ci plusa, ale jeszcze nie ogarnąłem jak to się robi A tak na oko albo na szklanki to ile powinienem dać tej gęstwy? Nie działa mi flashplayer Podaj blg piwa do którego chcesz dodać gęstwę, objętość warki i wiek gęstwy. Tzn. Kiedy zakończyła się burzliwa fermentacja piwa z którego chcesz pobrać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 29 minut temu, Gawron napisał: Podaj blg piwa do którego chcesz dodać gęstwę, objętość warki i wiek gęstwy. Tzn. Kiedy zakończyła się burzliwa fermentacja piwa z którego chcesz pobrać drożdże. Nastaw 13.03. Burzliwa skończyła się gdzieś około 20.03. Objętość 19,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 6 minut temu, advisorylyrics napisał: Nastaw 13.03. Burzliwa skończyła się gdzieś około 20.03. Objętość 19,5L A blg tego nowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 13 minut temu, Gawron napisał: A blg tego nowego? Docelowe 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 5 minut temu, advisorylyrics napisał: Docelowe 12 Ok 100ml gęstwy. Jak zbierzesz taką rzadką breje to możesz dać nieco więcej. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: Ok 100ml gęstwy. Jak zbierzesz taką rzadką breje to możesz dać nieco więcej. Dzięki za bezinteresowną pomoc przyjacielu ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 1 minutę temu, advisorylyrics napisał: Dzięki za bezinteresowną pomoc przyjacielu ; ) Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dziękuję bardzo! Pod linkiem dane odpowiadające na moje pytanie - pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) . Edytowane 29 Marca 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Czy witbier wlewa się jak pszenice z drożdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 8 godzin temu, INTseed napisał: Czy witbier wlewa się jak pszenice z drożdzami? Nie odpowiem wprost.... ale, kiedyś robiłem jakiegoś belga, i za którymś razem spróbowałem go wlewając pod koniec drożdże, smakował o wiele lepiej. Spróbuj więc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Czy ktoś próbował zamiast kega zlać piwo do termosu? Myślę o zakupie termosu cateringowego 5-7 litrów aby na sezon grillowy zamiast zlewać wszystko do butelek zalać taki termos zamknąć szczelnie zostawić na tydzień w cieplejszym do nagazowania się i potem tydzień do zimnego a następnie na imprezkę. Izolacja termosu może spowodować kłopotliwe schłodze ale za to będzie poręczny w plenerze. Oczywiście nie mam w planie długiego leżakowania. Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Czy ktoś próbował zamiast kega zlać piwo do termosu? Myślę o zakupie termosu cateringowego 5-7 litrów aby na sezon grillowy zamiast zlewać wszystko do butelek zalać taki termos zamknąć szczelnie zostawić na tydzień w cieplejszym do nagazowania się i potem tydzień do zimnego a następnie na imprezkę. Izolacja termosu może spowodować kłopotliwe schłodze ale za to będzie poręczny w plenerze. Oczywiście nie mam w planie długiego leżakowania. Co o tym sądzicie ?Zaczalbym od sprawdzenia czy ten termos jest szczelny i wytrzyma ciśnienie. Ona nie sa projektowane pod kątem gazowanych napojów. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 5 hours ago, noxny said: Czy ktoś próbował zamiast kega zlać piwo do termosu? Myślę o zakupie termosu cateringowego 5-7 litrów aby na sezon grillowy zamiast zlewać wszystko do butelek zalać taki termos zamknąć szczelnie zostawić na tydzień w cieplejszym do nagazowania się i potem tydzień do zimnego a następnie na imprezkę. Izolacja termosu może spowodować kłopotliwe schłodze ale za to będzie poręczny w plenerze. Oczywiście nie mam w planie długiego leżakowania. Co o tym sądzicie ? jak nie wybuchnie, koniecznie podziel się wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Jankasper napisał: jak nie wybuchnie, koniecznie podziel się wrażeniami kupiłem taki o pojemności 5,5 litra dam trochę miej cukru do refermantacji i sprawdzę. Opiszę później wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Kończę burzliwą Pale Ale z chmielem mandaryna 12 blg 20L. W fermentorze od 16 marca. Drożdże suche fermentis us-05. Chciałbym uwarzyć jakąś amerykańską pszenicę. Posiadam resztki: Słód Pszeniczny 4kg Słód Pilzneński 3kg Centennial 80gr Nie mam żadnych drożdży i chciałem wykorzystać te us-05 tylko razem z drożdżami mam znaczny osad chmielin w fermentorze. Obędzie się bez przemywania gęstwy? Najchętniej to zlałbym pale ale na cichą i do tego co pozostanie na dnie wlał schłodzoną brzeczkę pszeniczniaka. Wyjdzie coś czy nie ma sensu szukać drogi na skróty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dnia 26.03.2018 o 18:29, Gawron napisał: Oddzielać nie musisz, ale nie zadawaj wszystkiego, tylko oblicz kalkulatorem ilość potrzebnej Ci gęstwy. Link do kalkulatora: http://mrmalty.com/calc/calc.html 47 minut temu, filipja napisał: Kończę burzliwą Pale Ale z chmielem mandaryna 12 blg 20L. W fermentorze od 16 marca. Drożdże suche fermentis us-05. Chciałbym uwarzyć jakąś amerykańską pszenicę. Posiadam resztki: Słód Pszeniczny 4kg Słód Pilzneński 3kg Centennial 80gr Nie mam żadnych drożdży i chciałem wykorzystać te us-05 tylko razem z drożdżami mam znaczny osad chmielin w fermentorze. Obędzie się bez przemywania gęstwy? Najchętniej to zlałbym pale ale na cichą i do tego co pozostanie na dnie wlał schłodzoną brzeczkę pszeniczniaka. Wyjdzie coś czy nie ma sensu szukać drogi na skróty? Zrób tak jak napisał Gawron powyżej. Postaraj się zebrać gęstwę z jak najmniejsza ilością osadu. Jeśli nie da rady to zostanie Ci przemywanie Niestety droga na skróty często się źle kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Pytanie do osób stosujących BIAB. Czekam na słody i będę po raz pierwszy zacierał. Na razie tylko 10l gdyż nie mam większego garnka. Czy nie łatwiej by było zatrzeć słody w garnku bez worka a później po prostu wszystko przez niego przelać? Wydaję mi się, że łatwiej będzie mieszać i nie przypali się worek. Jest jakaś różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dnia 4.04.2018 o 16:46, advisorylyrics napisał: Pytanie do osób stosujących BIAB. Czekam na słody i będę po raz pierwszy zacierał. Na razie tylko 10l gdyż nie mam większego garnka. Czy nie łatwiej by było zatrzeć słody w garnku bez worka a później po prostu wszystko przez niego przelać? Wydaję mi się, że łatwiej będzie mieszać i nie przypali się worek. Jest jakaś różnica ? Ideą BIAB jest zacieranie, filtracja i gotowanie w jednym garze. Jak masz w planie przekładanie to nie będzie to BIAB, tylko zwykłe zacieranie, a w związku z tym nie potrzebujesz worka, tylko możesz użyć np. sraczwężyka. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 On 4.04.2018 at 4:46 PM, advisorylyrics said: Pytanie do osób stosujących BIAB. Czekam na słody i będę po raz pierwszy zacierał. Na razie tylko 10l gdyż nie mam większego garnka. Czy nie łatwiej by było zatrzeć słody w garnku bez worka a później po prostu wszystko przez niego przelać? Wydaję mi się, że łatwiej będzie mieszać i nie przypali się worek. Jest jakaś różnica ? Nie wyslodzisz tego bez chłodzenia młóta , czyli stracisz wyraźnie na wydajności. .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dnia 3.04.2018 o 08:48, noxny napisał: Czy ktoś próbował zamiast kega zlać piwo do termosu? Myślę o zakupie termosu cateringowego 5-7 litrów aby na sezon grillowy zamiast zlewać wszystko do butelek zalać taki termos zamknąć szczelnie zostawić na tydzień w cieplejszym do nagazowania się i potem tydzień do zimnego a następnie na imprezkę. Izolacja termosu może spowodować kłopotliwe schłodze ale za to będzie poręczny w plenerze. Oczywiście nie mam w planie długiego leżakowania. Co o tym sądzicie ? Podepnę się pod to pytanie, robił ktoś bieda kega z wiadra z castoramy? Wieko zabezpieczę, kranik i jazda na grilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Podepnę się pod to pytanie, robił ktoś bieda kega z wiadra z castoramy? Wieko zabezpieczę, kranik i jazda na grillaMyślę że z każdego fermentora z kranikiem da radę, ale spodziewałbym się raczej niskiego wysycenia. No i koniecznie złać znad drożdży do niego, żeby nie serwować drożdżówki. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Godzinę temu, majlosz napisał: Podepnę się pod to pytanie, robił ktoś bieda kega z wiadra z castoramy? Wieko zabezpieczę, kranik i jazda na grilla Nie bieda keg, tylko bieda polypin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Proszę o szybką odpowiedź Właśnie mi stygnie 15L brzeczki o 16 BLG , powinno być 20L i 14 BLG , mogę na tym etapie dolać wody zimnej i dla pewności kontrolować BLG czy zostawić tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się