Goden Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Od tamtego czasu nie mierzyłem ani nie otwierałem fermentora.To otwórz i zmierz. Najwyższa pora. Najprawdopodobniej jest już po wszystkim, ale bez pomiarów się tego nie dowiesz. Ok wieczorem to zrobię, jednak z kąd te bulkanie? Pomiar pokazał 3blg. Smak jest ok, wyklarowane ok, mogę jutro butelkowac? Nie będzie granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuś Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Prawdopodobnie koniec (gdybanie). Ja bym profilaktycznie wstrzymał się 2 / 3 dni i sprawdził po tym czasie raz jeszcze blg czy nic więcej nie odfermentowało. Jeśli nic nie ulegnie zmianie śmiało do butelek. "tylko spokój może nas uratować" - jak mawiała moja polonistka w liceum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goden Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Generalnie jestem spokojny do bólu akurat w tym wypadku, dla spokoju zostawił bym to piwo jeszcze na tydzień, jednak martwilo mnie to ciągle bulgotanie a ani tu ani Google nie znał takiego przypadku(lub ja źle szukalem). Drożdże mają sprawność 78% więc pewnie robotę zrobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Bulkanie lub jego brak nie jest wyznacznikiem fermentacji lub jej braku. Zostaw już to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Moje ostatnie piwo wciąż bulkało w dniu butelkowania (20dni fermentacji z 14°Blg), a przez ostatnich kilka dni temperatura raczej spadała, a nie rosła. Pierwszy raz takie coś widziałem i tak butelkowałem, ale spławik mówił, że już czas. Dziwne było, że piwo się wyklarowało dopiero dzień przed butelkowaniem (a samo butelkowanie było opóźnione o 2 dni z braku czasu). Obecnie jest to jedno z moich nielicznych piw, w których dobrze dobrałem poziom nagazowania. Śmieszna rzecz, że zebrana gęstwa sprawiała wrażenia jakby weszła w fazę wysokich krążków będąc w lodówce i w resztkach przefermentowanego już piwa... a były to FM52 Amerykański Sen, więc z pewnością nie powinny czuć się dobrze w 7-8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zlewam 2-a piwa na cicha i mam pytanie odnosnie gestwy, chcialem ja zebrac i wstawic do lodowki (6-8 stopni). Pytanie jest czy gestwa moze stac 2 do 3ch miesiecy?(Nastepna warka za taki czas) Ah i bym zapomnial, czesc warki chce przerobic na babskiego maliniaka dla zonki (przepis Zbyszka T) tylko chcialbym dodac na cicha skorki z pomaranczy (2-3 sztkuki - bez bialego oczywiscie). Czy na cicha mozna dac zeby przeszedl troche dodatkowy aromat pomaranczowy/cytrusowy? I czy zetrzec tarka czy obkroic i wrzucic wieksze kawalki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Ja bym tyle nie trzymał gęstwy. Jak robisz z sucharow to nie dziaduj i kup kolejna saszetkę A pomarańcze (skórki) bym przegotował 15 minut przed dodaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam. Mam pytanko w sprawie mojego Dry Stouta. 18l 13°Blg. fermentowało w temp 18-19 stopni 21dni. 4 dni temu mierzyłem refraktometrem i pokazało 9* brix, dzisiaj jest to samo. nic nie rusza. Jeśli wszystko dobrze liczyłem to wychodzi że ma ok 5 * BLG więc chyba słabo zeszło jak na S-04? Wyjeżdżam w niedziele na miesiąc i nie wiem czy mogę już przelewać, żeby ludziom krzywdy w piwnicy nie robić jak dam glukozy i zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zamieszaj to porządnie (tak żeby drożdże z dna się uniosły) i wstaw do cieplejszego pomieszczenia. Najprawdopodobniej kwestia zacierania i już po robocie, ale taki zabieg da Ci pewność. Jak nic nie zejdzie to w sobotę butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam. Mam pytanko w sprawie mojego Dry Stouta. 18l 13°Blg. fermentowało w temp 18-19 stopni 21dni. 4 dni temu mierzyłem refraktometrem i pokazało 9* brix, dzisiaj jest to samo. nic nie rusza. Jeśli wszystko dobrze liczyłem to wychodzi że ma ok 5 * BLG więc chyba słabo zeszło jak na S-04? Wyjeżdżam w niedziele na miesiąc i nie wiem czy mogę już przelewać, żeby ludziom krzywdy w piwnicy nie robić jak dam glukozy i zostawię.To zabutelkuj za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam. Mam pytanko w sprawie mojego Dry Stouta. 18l 13°Blg. fermentowało w temp 18-19 stopni 21dni. 4 dni temu mierzyłem refraktometrem i pokazało 9* brix, dzisiaj jest to samo. nic nie rusza. Jeśli wszystko dobrze liczyłem to wychodzi że ma ok 5 * BLG więc chyba słabo zeszło jak na S-04? Wyjeżdżam w niedziele na miesiąc i nie wiem czy mogę już przelewać, żeby ludziom krzywdy w piwnicy nie robić jak dam glukozy i zostawię.To zabutelkuj za miesiąc. W sumie w piwnicy mam 12* C cały czas. Jak nic nie ruszy przez kolejne 2 dni to chyba już nic się nie stanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Czy na cicha mozna dac zeby przeszedl troche dodatkowy aromat pomaranczowy/cytrusowy? I czy zetrzec tarka czy obkroic i wrzucic wieksze kawalki? Niczego nie gotuj. Ja próbowałem kilka sposobów dodawania skórek i najwygodniejsze i dające dobry efekt, są dla mnie ścięte skórki, cieniutko, wygodnie robi się to zesterem, ale ostatecznie obierak do ziemniaków też daje radę. Owoc możesz umyć, ewentualnie psiknąć jakimś dezynfekantem, którego nie trzeba spłukiwać, zetnij skórki, włóż do jakiegoś pojemnika i wrzuć to do zamrażalnika. Nie musi to długo leżeć, wystarczy że zostanie w pełni zamrożone, aby kryształki lodu porozrywały błony i pomogły uwolnić więcej olejków. Takie skórki możesz wrzucić bezpośrednio zamrożone, ewentualnie możesz je sparzyć delikatnie wrzątkiem - jak już się na to decyduję, to robię to w zamkniętym pojemniku -> wrzątek -> zamknięcie wieka -> poczekać kilka min -> do piwa. Na tarce też możesz zetrzeć, jednak w moim odczuciu większe rozdrobnienie świeżych skórek powoduje niezbyt przyjemne, zbyt agresywne posmaki na początku - później zawsze się u mnie układały.Tartych nigdy nie wrzucałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam, czy jest sens kupować te drożdże https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentum-Mobile-FM25-Klasztorna-medytacja-22.02.2016/777? W całej warszawie nie ma świeżych Fm25 a warzenie zaplanowałem na 3 kwietnia więc wysyłka odpada. Podejrzewam że cały czas leżały w lodówce więc powinny być dobre ale nie mam możliwości zrobienia startera więc wolę spytać tutaj. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) W piwnym krafcie na Stalowej w Wawie dostaniesz od reki z data "Data minimalnej trwałości 22.02.2016" to co podales - ostatnio u nich bylem, drozdze w lodowach maja bankowo Kordas dzieki za info odnosnie pomaranczy Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez R_RUFUS_R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam, czy jest sens kupować te drożdże https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentum-Mobile-FM25-Klasztorna-medytacja-22.02.2016/777? W całej warszawie nie ma świeżych Fm25 a warzenie zaplanowałem na 3 kwietnia więc wysyłka odpada. Podejrzewam że cały czas leżały w lodówce więc powinny być dobre ale nie mam możliwości zrobienia startera więc wolę spytać tutaj. Pozdrawiam Czy jest sens nie wiem. Na pewno użycie ponad 5miesięcznych drożdży płynnych bez startera obarczone jest znacznym ryzykiem. Ja bym się nie zdecydował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam, czy jest sens kupować te drożdże https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentum-Mobile-FM25-Klasztorna-medytacja-22.02.2016/777? W całej warszawie nie ma świeżych Fm25 a warzenie zaplanowałem na 3 kwietnia więc wysyłka odpada. Podejrzewam że cały czas leżały w lodówce więc powinny być dobre ale nie mam możliwości zrobienia startera więc wolę spytać tutaj. Pozdrawiam Nie ma sensu w ogóle używać płynnych drożdży bez robienia startera. A używanie bez startera takich 2 miesiące po terminie to już po prostu głupota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) warzenie zaplanowałem na 3 kwietnia Dwója z planowania - jakbyś faktycznie zaplanował, to byś dawno wszystko miał, a starter już od kilku dni by się bujał. Biorąc się za Belgi powinieneś doskonale wiedzieć, że to wymagające piwa, w których odpowiedni szczep drożdży w odpowiedniej ilości i kondycji oraz poprawnie przeprowadzona fermentacja to podstawa. Bez tego szkoda Twojego czasu i surowców. Czasem lepiej coś o kilka dni odłożyć, ale zrobić to porządnie Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok wieczorem to zrobię, jednak z kąd te bulkanie? Przyznać się, który geniusz tak poprawił? Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Azizi1926 Syreniak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goden Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ojtamojtam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 W końcu kupiłem Fm26 bo się okazało ze mają świeże. Co do robienia starterów to planuję ale jeszcze nie mam kolby i mieszadła. Robiłem weizena na płynnych prosto z opakowania i wyszły zajebiste więc mam nadzieję że tutaj też dadzą radę. A z gęstwy zrobię zaraz następnego belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Litrowy słoik to wszystko co potrzebujesz, żeby rozruszać drożdże z fiolki, chociażby 24h przed zadaniem, zawsze lepiej niż z fiolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzień dobry, w ten piękny słoneczny dzień! Jutro czeka mnie warzenie i mam zamiar użyć gęstwę z drożdży FM26, po jednej warce. Kalkulator wyliczył mi, że potrzebuję 100ml. Moja gęstwa wygląda, jak na zdjęciu poniżej. Zawartość słoika, pachnie ładnie, bez żadnych nieporządanych aromatòw. Proszę o ocenę wizualną gęstwy, czy według Was wygląda ok? Jeśli kalkulator wyliczył mi 100ml, to czy swobodnie mogę użyć 100ml posiadanej gęstwy? Biorę poprawkę na wiek gęstwy (aktualnie 5 dzień, po pierwotnym płukaniu). Pierwotnie zakładałem, że się to rozwarstwi na warstwę ciemniejszą i jasną i zadam warstwę jaśniejszą, ale powstała tylko jedna i nie wiem jak to traktować :-) Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez mazi-1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Wygląda ok. Jak nie ma warstw to lej normalnie bez zwracania na to uwagi. mazi-1986 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemensior Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Czy do zakrycia kolby/słoika, w którym robi się starter należy użyć gazy czy folii aluminiowej? Zacisnąć to gumką recepturką? Spotkałem się z dwoma podejściami, a przygotowuję się do swojego pierwszego startera z drożdży płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Osobiście w labie nigdy nie użwywałem i nigdy nie widziałem aby ktoś używał gazy ale może w piwowarstwie robi się inaczej. Tak czy inaczej folia wydaje się być bardziej "sterylna". Załóż ją tylko tak aby było jakieś ujście CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się