Pan Łyżwa Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Wygląda jak osad. Postaw w pionie niech się zbije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Prosiłbym o poważne potraktowanie,dla mnie czas to priorytet..od niego zależy czy jutro cała warka nie wyladuje na śmietniku. Dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam! To NIE JEST pilna potrzeba, bo sam decydujesz co z piwem zrobisz i nie jesteś zmuszony do wylania lub wypicia piwa w dniu dzisiejszym. Wiele osób ma zasubskrybowany ten wątek i stara się wejść na niego możliwie szybko po otrzymaniu powiadomienia o nowym poście, a im więcej postów dotyczących "niekoniecznie tak pilnej pomocy", jak ten tym większa szansa, że w końcu komuś znudzi się dalsze subskrybowanie. Piwo wygląda normalnie, kłaczki to drożdże lub jakieś osady stałe - np. oklejone drożdżami chmieliny. Jakby pojawiła się pleśń, to na pewno nie zrobiłaby tego na dnie butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Koledzy..6 postów przede mną, a dokladnie 12 Maja użytkownik Gvai zamieścił zapytanie odnośnie "dziwnego osadu" tuż przy szyjce butelki. Przyznam się bez bólu, że pokierowałem się tym wpisem, gdyż jak widać uzyskał szybką odpowiedź i nie zauważyłem żeby ktoś go pouczał odnośnie miejsca, w którym post został zamieszczony. Dziękuję za wszelkie porady! zrozumiałem też istotę tego wątku i to, że słowo "pilne" ma jak widać dla różnych osób różne znaczenie. Obiecuje nie używać go więc już więcej bez potrzeby nagłego wsparcia. A tak na marginesie..jak widzicie jestem tu nowy, jeśli już więc zwracacie mi uwagę, to wystarczyło dopisać również do jakiej sekcji temat się nadaje. Podkreślam od samego początku, że sprawa jest dla mnie pilna.. Ta Warka to miał być prezent dla bliskiej mi osoby, ale jak Widać coś poszło nie tak i do ideału jej daleko. Nie chce podarować komuś 2 kratek syfu, a termin mnie goni. Dzięki raz jeszcze i życzę udanego dnia Edytowane 19 Maja 2016 przez Czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Koledzy krótka piłka, jakie popularne (w miarę) drożdże dobrze wg was sprawdzają się w witkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 jakie popularne (w miarę) drożdże dobrze wg was sprawdzają się w witkach? Niepopularnej firmy Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 jakie popularne (w miarę) drożdże dobrze wg was sprawdzają się w witkach?Niepopularnej firmy Gozdawa nie jestem pewny czy to na powaznie Jezeli tak to ktore dokladnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Koledzy krótka piłka, jakie popularne (w miarę) drożdże dobrze wg was sprawdzają się w witkach? Ja robiłem na Brewferm Blanche i byłem zadowolony. Poczytaj o tym szczepie, ja fermentowałem w wyższych zakres i dały zadowalający profil. W niższych temperaturach podobno produkują sporo siarki - ale to wiem tylko z opinii, bo u mnie zagrały jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Koledzy krótka piłka, jakie popularne (w miarę) drożdże dobrze wg was sprawdzają się w witkach? FM Białe walonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 nie jestem pewny czy to na powaznie Jezeli tak to ktore dokladnie? no u Gozdawy to ich aż tyle, że chyba trudno je znaleźć CBW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) jest sens stosować chmiel EKG z 2014 roku? Ewentualnie jakiemu jest do niego najblizej? Edytowane 23 Maja 2016 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 jest sens stosować chmiel EKG z 2014 roku?W witbierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 jest sens stosować chmiel EKG z 2014 roku?W witbierze? tak dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Wszystko jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltex Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Potrzebuje porady ekspertów. Jestem początkującym piwowarem domowym - 3 warki z brewkitów. Chciałem zacząć warzyć z ekstraktów niechmielonych, okazało się że u mnie w mieście jest hurtownia, w której mogę kupić tanio ekstrakty firmy FORBAKE. Nigdzie nei znalazłem info żeby ktoś takich używał i nie wiem czy sie nadają, tym bardziej że są w kilku opcjach. Na przykład: 1. ekstrakt słodowy jęczmienny aktywny - ekstrakt słodowy diastatyczny ze standardową grupą enzymów ze słodu jęczmiennego (alfa-amylaza, beta-amylaza, proteaza, hemiceluloza) o sile diastatycznej 5000-5200 stopni Pollaka. składniki: słód jęczmienny, woda 2. ekstrakt słodowy jęczmienny jasny - tu w opisie jest tylko - średnia aromatyczność. składniki: słód jęczmienny, woda 3. ekstrakt słodowy jęczmienny jasny special - średnia aromatyczność. składniki: jęczmień, słód jęczmienny, woda do tych trzech jest jeszcze dopisek - wprowadzenie cukrów fermentujących i dekstryn. 4. ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny i super ciemny i tu jest dopisek - wprowadzenie słodowo-karmelowego smaku, dodatkowych cukrów prostych, dekstryn, substancji azotowych i mineralnych. Poza tym ekstrakty żytnie i pszenne. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Co sądzicie o piwie(pierwsze, bezstylowe) oparte na 4kg Pale Ale(Strzegom) i chmielu Equinox? Chmielu chciałbym kupić 50g. Planuję uzyskać 15L piwa. Jak dużo chmielu zastosować i w jakich minutach? Interesuje mnie mała goryczka i mocny zapach Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Nie uzyskasz mocnego zapachu z 50g chmielu, z czego jeszcze część będzie musiała iść na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Obliczyłem sobie, że jeżeli: - 20g chmielu o zawartości 13,4 alfa-kwasów wrzuciłbym na 60 minut do 15L i - 30g chmielu o zawartości 13,4 alfa-kwasów wrzuciłbym na 15 minut do 15L otrzymałbym IBU na poziomie aż 93,8 ? Coś sporo Liczyłem na arkuszu PPPP dostępnym na portalu. Możliwe, że coś źle wpisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 W brewtargecie wychodzi trochę mniej, ale i tak ponad 70. W końcu 13,4% ak więc nic specjalnie dziwnego tu nie ma. Miej tylko na uwadze, że przy takim schemacie chmielenia i 4kg pale ale uzyskasz nijakie, słodowe piwo praktycznie bez aromatu chmielowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 A mógłbyś zaproponować mi ilość chmielu i schemat chmielenia dla Equinox 13,4 alfa? Chciałbym otrzymać coś lepszego niż Żywiec APA Ten Żywiec nie jest zły, ale można chmielowość podbić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 przy takim schemacie chmielenia i 4kg pale ale uzyskasz nijakie, słodowe piwo praktycznie bez aromatu chmielowego. teoretyzujesz czy masz to sprawdzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Potwierdzone. Słodowe oczywiście do stopnia, do którego da się uzyskać słodowość z samego pale ale. Koźlak to nie będzie.Praktycznie bez aromatu chmielu w sensie, że jakiś tam chmielowy niuans może będzie, ale na pewno nie "mocny zapach" jak chciał kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 70 ibu i słodowe piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Ewentualnie: 10g na 60 min 10g na 20 min 30g na 0 min aż do samoczynnego ostygnięcia brzeczki Jeśli nie będziecie mieli przeciwwskazań to spróbuję tak - z tego co zrozumiałem czytając o warzeniu piwa zrozumiałem, że im później będę dodawał chmiel tym lepiej będzie go czuć(ilości pozostawię bez zmian przy pierwszej, testowej warce), więc na 0 minucie aż do ostygnięcia powinno dać jakieś efekty. Wg PPPP IBU powinno wynosić ~60, więc to i tak dla mnie sporo Wieśkowy Duży Volt(IBU 85) było dla mnie mocne, nawet bardzo Edytowane 24 Maja 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 IBU powinno wynosić ~60, myślę, że raczej ok 40 IBU wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) 70 ibu i słodowe piwo... Jedno wyklucza drugie? Możesz mieć mega słodowego barleywine'a mającego ponad 100IBU. Chodzi mi o to, że jakaś szczątkowa słodowość to będzie prawdopodobnie jedyny posmak wyczuwalny w tym piwie. Oczywiście oprócz zabijającej goryczy. Ewentualnie: 10g na 60 min 10g na 20 min 30g na 0 min aż do samoczynnego ostygnięcia brzeczki Jeśli nie będziecie mieli przeciwwskazań to spróbuję tak - z tego co zrozumiałem czytając o warzeniu piwa zrozumiałem, że im później będę dodawał chmiel tym lepiej będzie go czuć(ilości pozostawię bez zmian przy pierwszej, testowej warce), więc na 0 minucie aż do ostygnięcia powinno dać jakieś efekty. Wg PPPP IBU powinno wynosić ~60, więc to i tak dla mnie sporo Wieśkowy Duży Volt(IBU 85) było dla mnie mocne, nawet bardzo Ten schemat chmielenia jest na pewno lepszy niż tamten, ale i tak, jak chcesz faktycznie czuć ten chmiel to sypnij go przynajmniej ze 100g. No i 60 IBU to nadal będzie za dużo. W jaki ekstrakt celujesz z tych 4kg słodu? 12blg? To o czym my mówimy. Duży Volt to jest Imperial IPA, która ma pewnie ponad 18blg (nie chce mi się sprawdzać). Poczytaj sobie jak działa IBU i o zależności między nim a ekstraktem. Edytowane 24 Maja 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się