Wormo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Choćby ten temat . Ale ogólnie z lektury forum widzę że to chwile trwa , a jak Twoje doświadczenia w tym temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Z mojego doświadczenia różnie bywa i nie da się tego przewidzieć. Mój RIS 25Blg się normalnie nagazował w 2-3 tygodnie. Możesz zostawić w temperaturze pokojowej i sprawdzić jedną butelkę po miesiącu, jak będzie ok to przenieść. Chociaż w tych 17C tez Ci się nagazuje tylko wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu44 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Czy z ekstraktu slodowego jasnego 1,7 kg można uwarzyc Golden Ale 10 l? Czy lepiej kupic ekstrakt pale Ale? Wysłane z mojego HTC One mini przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 można, pale ale jak nazwa wskazuje to też jasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 hej, mam takie pytanie, od 2 miesięcy leżakuje mi w lodówce w temperaturze 4C lager z brewkitu. w weekend chcę go butelkować celując w nagazowanie na poziomie mniej więcej 2.0 v/v i dodając syrop do piwa. do rozlewu też chcę dodać 1/10 ilości użytych do fermentacji drożdży - czyli 1g - bo raczej nie sądzę żeby te z piwa mogły sobie poradzić z refermentacją. tylko teraz pytanie, kiedy te drożdże i gdzie je dodać? do syropu przed gotowaniem to raczej nie, coby drożdzy nie klil'em, więc może do ostudzonego syropu? czy może ten 1g rozsypać po powierzchni piwa podczas mieszania? jak uważacie? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu44 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Myslalem, ze pale ale od jasnego, poza kolorem, jasnością różnią się czyms jeszcze. A czy ekstrakt 1,7 kg wystarczy na warke 10l? Co powinienem dodac by piwko było lepsze? Wysłane z mojego HTC One mini przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Listopada 2016 przez krzychu44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Myslalem, ze pale ale od jasnego, poza kolorem, jasnością różnią się czyms jeszcze. A czy ekstrakt 1,7 kg wystarczy na warke 10l? Co powinienem dodac by piwko było lepsze? Wysłane z mojego HTC One mini przy użyciu Tapatalka Z 1,7kg ekstraktu przy 10l będziesz miał +/- 11-12blg, więc jak w to celujesz to wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Co lepiej: 1. Przed filtracją chmielu wystudzić garnek na balkonie. Metal szybciej odda temp. 2. Przefiltrować do fermentora brzeczkę i ją wystudzić na balkonie? Plastik wolniej odda temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Co lepiej: 1. Przed filtracją chmielu wystudzić garnek na balkonie. Metal szybciej odda temp. 2. Przefiltrować do fermentora brzeczkę i ją wystudzić na balkonie? Plastik wolniej odda temp. Wybrał bym opcję 1, bo odfiltrujesz więcej osadów i napowietrzysz, ale większe ryzyko zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Jedni robią tak, drudzy inaczej. Ja bym przefiltrował do wiadra i wystawił na balkon. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Panowie mam piane po wsypaniu słodów, mam się nią przejmować? Ze 4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Panowie mam piane po wsypaniu słodów, mam się nią przejmować? Ze 4mm. zjedz ją i przejmuj się aż zjesz paznokcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Panowie mam piane po wsypaniu słodów, mam się nią przejmować? Ze 4mm.zjedz ją i przejmuj się aż zjesz paznokcieGłupi ten twój wpis. Temat jest dla początkujących którym jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Głupie pytani, głupia odpowiedź. Pomyśl chwilę INTseed jak dosypujesz słód do wody czyli jakby nie patrzeć, część z niego to mąka i to natlenisz to się zrobi pianka jak latte, po paru minutach i zamieszaniach powinna zniknąć. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 A skąd mam wiedzieć czy tej piany nie mam poprostu wyrzucić? Wiem sam że głupie pytania zadaje. Niestety wiedzia czytana nie idzie w parze z praktyką. Będzie pewnie jeszcze więcej takich tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 W tym dziale forum mozna zadawać glupie pytania początkującego, po to on jest. Więc chłopaki wyluzujcie jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja proponuje początkującym obejrzeć na yt choć jeden film z warzenia piwa. Sporo wątpliwości rozwiewa taki seans. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Widziałem na yt takie brednie zs głową mała. Temat jest dla początkujących i pytanie było na rozsądnym poziomie. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja proponuje początkującym obejrzeć na yt choć jeden film z warzenia piwa. Sporo wątpliwości rozwiewa taki seans. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk I przy okazji nasłuchać się masy bzdur i niedopowiedzeń. To, że ktoś nagrał filmik, nie znaczy, że wie co robi, albo wie, ale nie mówi, bo dla niego to oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Piana to normalna sprawa, nie przejmuj się, warz dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Na rozsądnym? Wiem, że to temat na wszelkie głupoty, ale to nie zwalnia ludzi z myślenia i wykazania choć trochę oznak czytania z zrozumieniem. A skąd mam wiedzieć czy tej piany nie mam poprostu wyrzucić?Wiem sam że głupie pytania zadaje. Niestety wiedzia czytana nie idzie w parze z praktyką.Będzie pewnie jeszcze więcej takich tutaj. Przecież to nie jest szumowina jak na rosole Po co tą pianę ściągać? Jest więcej problemów przy warzeniu niż przejmowanie się pianą. Ostrzegam też na zaś przy chmieleniu na powierzchni brzeczki też się pojawia piana i to jest dobra oznaka bo oznacza, że wytrącają się białka, garbniki i taniny. Tej piany też nie zbieramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Toś mnie teraz zaniepokoił bo ja piany po wsypaniu chmielu nie mam. Pływał chmiel przez chwile na górze. Może za niska temperatura. Na termometrze jest 96C. Już jestem pod koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Nie bój nic. Wszystko gra. Tylko nie wylej jak okaże się że miałeś przełom białkowy. Pamiętam że ktoś na forum wylewał tak dwie warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Nie bój nic. Wszystko gra. Tylko nie wylej jak okaże się że miałeś przełom białkowy. Pamiętam że ktoś na forum wylewał tak dwie warki. Wylewal ten slynny użytkownik kopyr Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Gotowanie chmielu ma wyglądać jak wrzenie, ma tam być ponad 100C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się