pucekmiszcz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 A wracając do tych drożdzy, które będą optymalne, zakładając że później z gęstwy będzie warzony jakiś mocniejszy stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Jeden rabin powie US-05, inny rabin powie S-04. Dla mnie zdecydowanie S-04, nawet jeśli miałaby być z tego tylko IPA. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ja też będę rabinem który powie S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Niby S-04 są dobre do tego typu piw, ale odpadają ze względu na względnie niskie odfermentowanie. Daj 8-10% cukru do zasypu i po problemie. Już kilka razy tak robiłem i efekty bardzo dobre - ostatnio nawet w połączeniu z zacieraniem jednotemperaturowym 65->62C dały mi zbyt wytrawne piwo A IPA jak najbardziej da się na nich zrobić - poniżej 17C estry są praktycznie niewyczuwalne. Z resztą estry mogą być tu bardzo pożądane - można zrobić bardzo fajną Vermont IPA na nich . Próbowałeś takie piwko od Pinty? Ziemek właśnie na S-04 pojechał Edytowane 28 Stycznia 2017 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Vermont IPA jeszcze nie piłem, muszę przy okazji kupić W sumie myślałem żeby dodać glukozy bo akurat mam prawie kilogram do refermentacji. No i ja nie zacieram tylko robię z ektraktów ze steepingiem Edytowane 28 Stycznia 2017 przez pucekmiszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez ciechuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Powiedz jaka temeperatura zacierania jaka temperatura fermentacji i poczekaj do 2 tygodni z ta fermentacja, będzie zwalniala ale na pewno jeszcze się nie skończyła po 4 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju?A o co chciałbyś się martwić? Przed butelkowaniem powinieneś być pewny, że fermentacja się skończyła. Wtedy jakieś piwo będziesz miał. Jakieś, bo fermentacja w 27°C+ to nie jest zbyt dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zacieranie: Słody jasne + pale chocolate w temp. ok. 64-66 stopni przez 60 min Słody ciemne w temp. 72 stopnie przez 10 min Wygrzew do 78 i filtracja Temp. fermentacji ~18-20 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 No to po prostu trzeba czekać fermentacja zwolniła ale na pewno się nie zatrzymała, tak jak powtarzane jest od dawien dawna sprawdzaj blg jak w przeciągu 3-4 dni nie maleje wtedy możesz stwierdzić że fermentacja się zakończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Można dodać trochę pszenicznego. Ja tak robię. Edit: Cytat z BeerSmith: Head Enhancing MaltsThe inclusion of proteins and dextrines enhance the body and head retention of finished beer. Unfortunately when used to excess, proteins and dextrines can interact with tannins and reduce clarity and promote cloudiness, so a proper balance must be struck. Crystal malts to include the light Carapils and Carafoam, and caramel malts. These are the most common body and foam enhancing additives that enhance head retention primarily by adding dextrines and other complex proteins. The overuse of such malts can result in proteins reacting with tannins to create a chill haze. Similarly, other grains high in protein such as flaked barley and wheat can be used to enhance head retention, though again at the cost of clarity. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza? http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza?Chit Malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wybrałem zwykły pszeniczny. Ile się go dodaje przy 5kg słodów ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ile się go dodaje przy 5kg słodów ale. Tyle ile chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Na BYO piszą, że ok 300g na 20L piwa. Ja dodaję tak do 10% (dużo) w zależności od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 A ja się dziś dowiedziałem że saszetka us05 może nie starczyć na 6kg słodów Macie może jakiś darmowy kalkulator na telefon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 A ja się dziś dowiedziałem że saszetka us05 może nie starczyć na 6kg słodów Tego się nie liczy od iliści słodów tylko od objętości brzeczki o danym ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wiem. Zrobiłem dopiero jedną warkę i wyszło 18BLG oraz 18l Szukam kalkulatora do tego. W markecie znalazłem płatny tylko. Na kompie mi się nie chce siedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaliwaw Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wiem. Zrobiłem dopiero jedną warkę i wyszło 18BLG oraz 18l Szukam kalkulatora do tego. W markecie znalazłem płatny tylko. Na kompie mi się nie chce siedzieć. No to coś nie tak poszło. U mnie saszetka na podobne parametry i ruszyły po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ruszyły ale lag był chyba 18h Wiem że błędem było wsypanie ich bez uwodnienia. W innym temacie jest dyskusja o tym ile drożdzy ma być na początku przy piwach o dużym blg. Jako że jest kalkulator do tego to bym sobie policzył następnym razem czy nie jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ruszyły ale lag był chyba 18h 18h dla Us-05 nieuwodnionych to dobry czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jak już nie chcesz siedzieć na kompie to zawsze możesz włączyć przeglądarkę w telefonie. Brewer's Friend ma bardzo fajny kalkulator. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Na kompie mi się nie chce siedzieć.Proponuję kupić piwko w sklepie. Chociaż nie wiem czy będzie Ci się chciało iść... jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się