INTseed Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Możliwe że z 5min. Nie liczyłem ile się przelewa wężykiem te 20l. Chmielenie na 0min chyba ma dać inny samak chmielu w porównaniu z tym wrzuconym na 60min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Nie zrozumiałem Cię, mylisz troszkę pojęcia, polecam poczytać:http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Wiem że chmieli się na goryczkę, smak i zapach. Nie chłodzę chłodnicą, ani gara z chmielem w środku więc wrzucanie na 0min to strata chmielu i lepiej go wrzucić na cichą tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Jeśli filtrujesz przed chłodzeniem to moim zdaniem lepiej to przesunąć na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Albo przynajmniej daj chmiel na 5'. Domyślam się że używasz chłodnicy przeciwbierznej bądź wymiennika ciepła. Podpytaj kolegów co chłodza w taki sposób jak robią chmielenie na 0' Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Wyłączasz palnik, wrzucasz chmiel, trzymasz tak z 30 minut np., zaczynasz chłodzić - jaki problem? edit: Chyba, że nie masz chłodnicy to nie wiem jaki efekt daje takie chmielenie. edit2: W takim razie polecam jakiś kosz do chmielenia. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Albo przynajmniej daj chmiel na 5'. Domyślam się że używasz chłodnicy przeciwbierznej bądź wymiennika ciepła. Podpytaj kolegów co chłodza w taki sposób jak robią chmielenie na 0' Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Pisał, że chłodzi na balkonie. Ja rozumiem, że bez użycia żadnego dodatkowego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Nie mam nic do chłodzenia. Po gotowaniu przelewam przez siatkę i gorącą brzeczkę zamykam na 10h w fermentorze. Wtedy spada do około 22C Przelewam 2x aby napowietrzyć brzeczkę i dodaję drożdze. Dlatego pytałem jaki wybrać system chmielenia dla takiego postępowania. Wiem że to nie jest idealny system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Sorry, że wtrące ale czy szybko nie chlodzimy brzeczki aby nie miał szans powstać dms ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Według wiki powinno być chłodzone od 90-70C jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki wszystkim za udzielone odpowiedzi do mojego pytania. Edytowane 6 Lutego 2017 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Według wiki powinno być chłodzone od 90-70C jak najszybciej. To akurat jest bardzo łatwe nawet bez sprzętu. Wystarczy wstawić garnek do zimnej wody i dzięki dużej różnicy temperatur brzeczka osiąga w kilka minut około 60 stopni, później jest znacznie wolniej i tu przydaje się chłodnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam, chmiele pierwszy raz na zimno i zacząłem się zastanawiać raz jeszcze nad filtracją. Plan jest taki że po prostu użyje lejka z bardzo drobną siateczką i najwyżej dorzucę na niego coś jeszcze jak np. Gazę. Myślicie że to wystarczy czy chmiel na tej cichej robi się nadwyraz upierdliwy w filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Filtracja pewnie się uda ale jak to zrobić żeby się nie pieniło i nie natleniało niepotrzebnie to bym nie wiedział W biedronce cztery pończochowe skarpety kosztują trzy złote, paczuszka trytytek w jakimkolwiek markecie budowlanym pewnie ze dwa. Reszta już jest raczej oczywista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 W jaki sposób chcesz użyć lejka, podczas przelewania bezpośrednio do butelek?? Jeśli tak to dość mocno natlenisz piwo co na tym etapie zdecydowanie nie jest wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Użyj sitka z gazą przelewając do drugiego fermentora do rozlewu. Sitko musisz trzymać dnem pod powierzchnią brzeczki fermentora do którego przelewasz. Oczywiście wcześniej wszystko zalej wrzątkiem itd. Powinno być ok. Mi tak się udało, nie powinno sie na powietrzyć ani pienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Już pomijając fakt że w takim systemie z lejkiem warto mieć cztery ręce i odkrywasz Amerykę na nowo to po co ten wrzątek? Herbatę ma sobie jeszcze w trakcie zrobić? Bo chyba nie do dezynfekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja dekantuje do fermentora z kranikiem bez żadnych filtrów. Lecz z tego co wiem dobrze sprawdza się druciak do mycia nałożony na końcówkę ssącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Nie dodałem że przeleje do fermentora z kranem więc nie będę natleniał, system sprawdziłem na herbacie heh ale chmiel drobniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Czołem! Szybkie pytanie. Jeśli temperatura brzeczki w fermentorze wyrównała się z temperaturą w pudle ze styropianu, to można przyjąć to za znak, że fermentacja wyhamowała? Od wczoraj termometr na fermentorze wskazuje 18° i dokładnie tyle samo wskazuje termometr z sondą umieszczoną w pudle. Najpewniej byłoby zanurzuć termometr w brzeczce, ale powiedziałem sobie, że przynajmniej przez dwa tygodnie nie będę się nawet zbliżał do pokrywki Pytam z czystej ciekawości. Drożdże to S-04 zadane w sobotę o godzinie 13. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Że zwolniła, to można przyjąć, ale nie że skończyła się. Poza tym, dochodzi różnica dokładności termometrów i ich wskazań, bo zakładam, że to dwa różne termometry. Poszło z fona Edytowane 7 Lutego 2017 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Dzięki. Oczywiście w żadnym wypadku nie zakładam końca fermentacji. Zauważyłem jedynie, że przez trzy dni musiałem lekko reagować, by temperatura brzeczki nie wyszła poza 19°, od wczorajszego późnego wieczora temperatury się wyrównały (jeśli zawierzyć termometrom heh). Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Panowie ile gotujecie brzeczkę przed dodaniem pierwszego chmielu aby pozbyć się dmsu? Dwie robiłem po 30min od zagotowania, jesnak zastanawiam się czy to można skrócić do tych 10min gotując grzałką plus kuchenka gazowa. Słód pale ale 6kg plus przeniczny karmelowy 250g. Edytowane 7 Lutego 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Gotuje zawsze 60 min. Chyba że używam dużo słodu pilzneńskiego wtedy 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Gotuje zawsze 60 min. Chyba że używam dużo słodu pilzneńskiego wtedy 90.Ale ile gotujesz bez chmielu? Od razu jak ci zagotuje się brzeczka to dodajesz chmiel? Bo to że z chmielami się gotuje taki czas to wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się