Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Tak zagotuj całość i 15 minut w zupełności wystarczy, dla wysterylizowania brzeczki.A orientacyjnie ile czasu zajmuje schłodzenie do tych 18C gdy do za gotowane brzeczki doleję zimnej wody mineralnej? W miejscu gdzie będę składował jest mniej więcej 8 stopni, w zasadzie temperatura otoczenia. Sprawdzę wieczorem. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A orientacyjnie ile czasu zajmuje schłodzenie do tych 18C gdy do za gotowane brzeczki doleję zimnej wody mineralnej? W miejscu gdzie będę składował jest mniej więcej 8 stopni, w zasadzie temperatura otoczenia. Sprawdzę wieczorem. To zależy ile masz brzeczki i jaka jest różnica temperatur. Mi schodzi około 1 stopień na minutę startując z 20 ale im wyższa różnica tym schodzi szybciej. Możesz zrobić tak jak mówisz - po zagotowaniu ekstraktu dolać zimnej (najlepiej zmrożonej) wody. Robiłem tak tylko raz (przy pierwszej warce) i zakażenia nie było. A możesz jak radzą koledzy wyżej zagotować całość tak z 15 mintut, przykryć pokrywką, odłożyć i poczekać do rana i wtedy zadać drożdże. Też powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A orientacyjnie ile czasu zajmuje schłodzenie do tych 18C gdy do za gotowane brzeczki doleję zimnej wody mineralnej? W miejscu gdzie będę składował jest mniej więcej 8 stopni, w zasadzie temperatura otoczenia. Sprawdzę wieczorem. To zależy ile masz brzeczki i jaka jest różnica temperatur. Mi schodzi około 1 stopień na minutę startując z 20 ale im wyższa różnica tym schodzi szybciej. Możesz zrobić tak jak mówisz - po zagotowaniu ekstraktu dolać zimnej (najlepiej zmrożonej) wody. Robiłem tak tylko raz (przy pierwszej warce) i zakażenia nie było. A możesz jak radzą koledzy wyżej zagotować całość tak z 15 mintut, przykryć pokrywką, odłożyć i poczekać do rana i wtedy zadać drożdże. Też powinno zadziałać. Zaleje to wodą bo niestety kupiłem za mały garnek. Ma tylko 8 litrów, a miał być tylko do rozpuszczania zawartości puszki w wodzie. Do poważniejszych zabaw muszę upolować 30litrowego potwora. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No to w sumie Ci się metoda sama ustaliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No to w sumie Ci się metoda sama ustaliła Co prawda to prawda. Kilka lat temu chcialem zabierac sie na powaznie i od razu zabwiwc sie w zacieranie, ale teraz jednak raczej sprobuje od najprostszej opcji. Mimo wszystko wydaje mi sie, ze pierwsza warka jest mocno chaotyczna i bede na serio zadowolony jak wyjdzie mi cokolwiek. Musze sobie dzisiaj to wszystko po kroku rozpisac - warka no 1 krok po kroku. Jest jeszcze tyle do przeczytania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja tez pierwsza warke popełniłem z ekstraktow i sam chmielilem, potem już zacieralem i całe szczęście nie bawiłem się w kupno małych garnków pożyczyłem 15 litrowy na początek od rodziny a potem od razu kupiLem 36 litrowy, bo wiedzialem ze to jest to co chce robić i będzie to zajęcie na dluuuugo. Wiec jeśli tylko masz opcje przerzucaj się na zacieranie, szkoda czasu i pieniędzy na substytuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja tez pierwsza warke popełniłem z ekstraktow i sam chmielilem, potem już zacieralem i całe szczęście nie bawiłem się w kupno małych garnków pożyczyłem 15 litrowy na początek od rodziny a potem od razu kupiLem 36 litrowy, bo wiedzialem ze to jest to co chce robić i będzie to zajęcie na dluuuugo. Wiec jeśli tylko masz opcje przerzucaj się na zacieranie, szkoda czasu i pieniędzy na substytuty Zobaczymy jak mi teraz pójdzie. Wydaje mi się, że powinno być ok - ale okaże się w praniu. Własnie sprawdziłem temperaturę w moim utility roomie. Na zewnątrz mamy około 4, natomiast w pomieszczeniu 12.2C. W kuchni jest trochę cieplej - ale poczekam do jutra rana żeby zobaczyć jak tam temperaturowo to wygląda. Wydaje mi się, że 20 tam w życiu nie będzie. Jest jeszcze w sumie zamukany schowek pod schodami na piętro - może tam będzie trochę cieplej... Jutro kolega złota rączka wytnie mi otwór na rurkę fermentacyjną. Pokazywał mi dziś taki magiczny zaworek, w który można spróbować wcisnąć korek (chociaż nie wiem, czy nie jest on za mały). Dave to magik, może pomoże mi wymyślić coś do ogrzewania fermentującego piwa. Specjalne opaski kosztują w okolicach 20-25 funtów, problemem jest sterownik - ale akurat ma jakiś starszy (niepotrzebny) i może uda się go użyć. Wtedy ustawiam temperaturkę na 20 i tyle...no ale póki co to w sferze planów. Poza tym w sobotę rano planuję wystartować z pierwszą warką. Planuję postępować zgodnie z przepisem z brewkitu - zostawię drożdze i tylko zamienię zwykły cukier na odebrany dziś brew kit enhancer. Pierwsze mycie fermentora płynem do płukania, potem sterylizacja - przepłuczę to wodą ze świeżej butelki i zobaczymy co wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Nie wiem jakie piwo będziesz robił, ale 20C to za dużo w wielu stylach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Nie wiem jakie piwo będziesz robił, ale 20C to za dużo w wielu stylach.Bitter z brewkitu. Opis mówi o zadaniu drożdży i pozostawieniu w 18-21. Bardzo chętnie bym usłyszał, że 12 stopni jest ok. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja jestem noobem jeśli chodzi o piwo domowe Piwo zostawił bym w tych 12C i postawił na jakimś krześle plus styropian pod niego. Możesz też wlać wode do fermentora i po jednym dniu sprawdzić tam jaka będzie temperatura. Może się okazać że będzie 14-15C w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam Piwowarow Wlasnie sprawdzilem blg w moim weizenie jest go 5 zeszlo z 11 po 12 dniach czyli nie za ciekawie w smaku czuc pszenice zmieszana z woda wiem ze nie najlepszy czas na degustacje ale chcialem sprawdzic czy nie kwas. Wiec alko jest niecale 3 % oczekuje wiecej co robic ? Pisze z telefonu wiec sory za brak polskich liter. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Może jeszcze fermentuje? Sprawdź za parę dni ekstrakt i co najwyżej możesz butelkować. Odfermentowania już nie poprawisz, na drugi raz zacieraj bardziej wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 1. Jakie drożdże 2. Sprawdź termometr, mogłeś zatrzeć mega słodko. 3. Sprawdź spławik na wodzie. 4. Jaka temperatura fermentacji i czy była stała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Bardzo chętnie bym usłyszał, że 12 stopni jest ok. Nie jest OK. To nie lager. Piwo zostawił bym w tych 12C i postawił na jakimś krześle plus styropian pod niego. To akurat może być strzał w stopę bo drożdże mogą nie ruszyć albo jak ruszą to niedofermentują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 1. Jakie drożdże 2. Sprawdź termometr, mogłeś zatrzeć mega słodko. 3. Sprawdź spławik na wodzie. 4. Jaka temperatura fermentacji i czy była stała 1. Drożdże pszeniczne Mangrove Jack's BAVARIAN WHEAT M20 2. 47° 20min 63° 30min i 72° 30min ale fakt musze sprawdzić termometr nie wiedziałem że może być to tak ważne 3. czyste 0 4. Stała przez te 12 dni 18°C Sprawdzimy w sobotę jeszcze blg jak będzie dalej 5 to chyba trzeba będzie butelkować ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 jak dodałeś drożdże i jak natleniałeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 jak dodałeś drożdże i jak natleniałeś brzeczkę? Drożdze Drożdże pszeniczne Mangrove Jack's BAVARIAN WHEAT M20 a przeczke natleniałem łygą piwowarską przez jakieś 3-4 min http://twojbrowar.pl/1800-home_pp/lyga-piwowarska-drewniana.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 powtórzę pytanie - jak dodałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 powtórzę pytanie - jak dodałeś drożdże? Bosh Drożdże uwodnione woda przegotowana wystudzona do temperatury 23°C Co prawda pospieszyłem się z uwodnieniem drożdży i leżały zamiast 20 to 45 min po tym czasie dodane do wystudzonej do 20°C brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Butelki myjecie przed samym butelkowaniem? Jutro planuje butelkować swoje piwko ale wiem że się ze wszystkim nie wyrobie po południu dlatego planuje dzisiaj zdezynfekować fermentor z kranikiem w oxi i od razu przepłukać sobie buteleczki roztworem. Odstawić do góry dnem i jutro lać piwerko. Nic sie nie przypałęta przez dobę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 powtórzę pytanie - jak dodałeś drożdże?Czy jest jakiś sposób w który trzeba je dodać? Poza temperaturą coś jeszcze jest ważne? Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Butelki myjecie przed samym butelkowaniem? Jutro planuje butelkować swoje piwko ale wiem że się ze wszystkim nie wyrobie po południu dlatego planuje dzisiaj zdezynfekować fermentor z kranikiem w oxi i od razu przepłukać sobie buteleczki roztworem. Odstawić do góry dnem i jutro lać piwerko. Nic sie nie przypałęta przez dobę ? Nie powinno nic wleźć. Można też po dezynfekcji postawić normalnej i ponakładać zdezynfekowe kapsle. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 powtórzę pytanie - jak dodałeś drożdże?Czy jest jakiś sposób w który trzeba je dodać? Poza temperaturą coś jeszcze jest ważne? Sent from my M5 using Tapatalk generalnie na tym etapie można dużo zepsuć i cała obszerna dyskusja się ostatnio przewalała przez forum, razem z wykresami etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 powtórzę pytanie - jak dodałeś drożdże? Bosh Drożdże uwodnione woda przegotowana wystudzona do temperatury 23°C Co prawda pospieszyłem się z uwodnieniem drożdży i leżały zamiast 20 to 45 min po tym czasie dodane do wystudzonej do 20°C brzeczki Czyli w tym wypadku jest dobrze ? Bo nie umiem znaleźć wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 te 5blg mogło sugerować, że tu właśnie był problem, ale wygląda na to że nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się