Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Dyskusja trwa od kiku dni i moja wypowiedźi dotyczyła konkretnego pytania do piwa z brew-kitu. Z resztą się z wami zgadzamNo i okej. Czepiamy się tego, że zdanie nie było tak sformułowane jakby dotyczyło tego konkretnego pytania. Zainteresowany zadający pytanie może zrozumie, ale potem ktoś to przeczyta, przeleje piwo po 72h i będzie pytał na forum czemu piwo niedofermentowało, skoro gdzieś przeczytał, że po 3 dniach dla 'ale' jest po fermentacji. To tak na marginesie żeby była jasność o co nam chodzi. Nie ma co już drążyć. Dominik_Bydgoszcz i aks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jeżeli w 10 litrach wody wyekstraktujemy kilogram słodu palonego to 1. ile balingometr pokaże blg? 2. ile z tego drożdże przerobią na alkohol + co2? To zależy od słodu, brewersfriend dla Carafa II pokazuje 4,4 blg po zacieraniu w 10L wody, końcowe blg ma być 1,1 a ABV - 1,7% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divide_by_zero Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Witam, od ponad czterech tygodni fermentuję RIS-a 29 blg, zadałem 1 paczkę uwodnionych Strong Ale M42 Mangrove Jack's na 11 litrów i fermentacja ruszyła ochoczo ale po dwóch tygodniach zeszły tylko do 13 blg. Przez następne dwa tygodnie balingometr ani drgnął. Zacierane było w 67 stopniach, temperatura fermentacji ok 21 stopni. To że pewnie popełniłem błąd z przygotowaniem drożdży już wiem, macie może pomysł czym to ruszyć, żeby jeszcze dofermentowało? Ewentualnie czy możliwie że ze względu na słodkie zacieranie niżej już nie zejdą? Możesz spróbować drożdży winnych. U mnie niestety nic nie pomogły. Spróbuję. Czy przed takim restartem napowietrzać brzeczkę? Logika podpowiadałaby że chyba nie mam wyjścia. Dziś zmierzyłem balingometrem, nadal nic nie ruszyło, w smaku wcale nie takie słodkie ale chmielu i ciemnych słodów nie żałowałem. Dobre pytanie. To już jest mniej więcej po głównej fazie fermentacji więc napowietrzanie spowodowało by tylko szkody dla piwa. Staraj się raczej nie napowietrzać i zadać dobrze wystartowane/uwodnione drożdże. Najlepszą opcją jest zrobienie małego startera i dodanie drożdży w fazie największej aktywności. Super, dzięki za pomoc pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Znalazłem rezerwę zapakowana rok temu do słoika (na gorąco). Jest czysta, bez śladu jakichkolwiek zmian na wierzchu. Do piwa tego nie dam, ale zastanawiam się czy startera z tego nie zrobić? Są jakieś przeciwskazania dla takiej rocznej brzeczki, z którą organoleptycznie wszystko gra? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Robiłem startery z brzeczki znacznie starszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Do piwa tego nie dam, ale zastanawiam się czy startera z tego nie zrobić?A sterera do piwa nie będziesz dawał? Ja bym nie używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Zwykle zlewam starter znad drożdży i zostają jakieś śladowe ilości (szczególnie że będę musiał zrobić conajmniej dwa etapy, czyli kolejny już z ekstraktu) Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Jeżeli w 10 litrach wody wyekstraktujemy kilogram słodu palonego to 1. ile balingometr pokaże blg? 2. ile z tego drożdże przerobią na alkohol + co2? To zależy od słodu, brewersfriend dla Carafa II pokazuje 4,4 blg po zacieraniu w 10L wody, końcowe blg ma być 1,1 a ABV - 1,7% A kilogram palonego jęczmienia też da 4 blg fermentowalnych cukrów?! Edytowane 2 Marca 2017 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 eżeli w 10 litrach wody wyekstraktujemy kilogram słodu palonego to 1. ile balingometr pokaże blg? 2. ile z tego drożdże przerobią na alkohol + co2? A kilogram palonego jęczmienia też da 4 blg fermentowalnych cukrów?! yhhh, Pytać to trza umieć Mam wrażenie, że robisz sobie tutaj zbiorowy test na inteligencję chyba. Jeśli nie jest tak to się zdecyduj o co pytasz bo po ekstrakcji to cukrów w roztworze raczej nie będzie. Aby uzyskać cukry słód trzeba zatrzeć, a nie ekstrahować dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Słusznie zauważyłeś że to były pytania retoryczne. Jest wątek o słabym odfermentowaniu ris . Divided-by-zero co prawda nie podał receptury, ale zakładając ze dla ris jest dużo palonych w składzie. Być może to jest powodem wysokich wskazań blg. Inna sprawa czy spalona skrobie da się rozłożyć na cukry proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jeżeli w 10 litrach wody wyekstraktujemy kilogram słodu palonego to 1. ile balingometr pokaże blg? 2. ile z tego drożdże przerobią na alkohol + co2? To zależy od słodu, brewersfriend dla Carafa II pokazuje 4,4 blg po zacieraniu w 10L wody, końcowe blg ma być 1,1 a ABV - 1,7% Ballingometr pokaże więcej niż 0 ale niekoniecznie dlatego że tam są cukry - polecam eksperymentowanie poza obowiązkowy program fizyki i chemii szkoły podstawowej Spalone węgle raczej niewiele oddadzą - fakt ktos to oprogramowanie rozwija i bierze, mam nadzieję, za nie odpowiedzialność, ale ja bym się za bardzo nie podniecał. aks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Słusznie zauważyłeś że to były pytania retoryczne. Jest wątek o słabym odfermentowaniu ris . Divided-by-zero co prawda nie podał receptury, ale zakładając ze dla ris jest dużo palonych w składzie. Być może to jest powodem wysokich wskazań blg. Inna sprawa czy spalona skrobie da się rozłożyć na cukry proste. Pierwsze słyszę aby dodatek słodów palonych miał (duży, jakikolwiek) wpływ na odfermentowanie (a raczej na końcowe wskazania balingimetru). Fermentacja się zatrzymała na 58% (tzn. odfermentowanie wynosi 58%) z alkoholem 11%. Ewidentnie stanęła. Może być kilka powodów: zły szczep drożdży, za mało drożdży, drożdże w złej kondycji, słabo napowietrzona brzeczka - czyli generalnie drożdże. Ewentualnie sama brzeczka była słabo fermentowalna ale to raczej jest wina zacierania a nie dodatku słodów palonych. Zrobiłem kilka warek ciemnych w tym dwa RISy i nie było problemu. Edytowane 3 Marca 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 @divide_by_zero Możesz jeszcze zerknąć na wiki: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Czy mogę ten chmiel dodać do fermentora, w którym piwo przeszło fermentację burzliwą, omijając w ten sposób zlewanie na cichą?Tak, ale gęstwy nie zbierzesz. Bo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Słusznie zauważyłeś że to były pytania retoryczne. Jest wątek o słabym odfermentowaniu ris . Divided-by-zero co prawda nie podał receptury, ale zakładając ze dla ris jest dużo palonych w składzie. Być może to jest powodem wysokich wskazań blg. Inna sprawa czy spalona skrobie da się rozłożyć na cukry proste. Pierwsze słyszę aby dodatek słodów palonych miał (duży, jakikolwiek) wpływ na odfermentowanie (a raczej na końcowe wskazania balingimetru). Fermentacja się zatrzymała na 58% (tzn. odfermentowanie wynosi 58%) z alkoholem 11%. Ewidentnie stanęła. Może być kilka powodów: zły szczep drożdży, za mało drożdży, drożdże w złej kondycji, słabo napowietrzona brzeczka - czyli generalnie drożdże. Ewentualnie sama brzeczka była słabo fermentowalna ale to raczej jest wina zacierania a nie dodatku słodów palonych. Zrobiłem kilka warek ciemnych w tym dwa RISy i nie było problemu. Skoro nie słyszałeś, to się pomyliłem. Pozdrawiam i miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Skoronie słyszałeś, to się pomyliłem. Pozdrawiam i miłego dnia. Wyciągasz całkiem błędne wnioski. Skoro nie słyszałem to znaczy, że nie słyszałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Przeanalizuj recepturę BrewDoga na RIS. Oni nie liczą palonych do BLG. BREWDOG COCOA PSYCHOABV 10%OG 109820 litrówExtra Pale 6.88kgWheat 1kgDark Crystal 0.13kgBlack 1.25kgRoasted Barley 1.5kgWeyermann Smoked 0.5kg Edytowane 3 Marca 2017 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Zakup refraktometru dopiero w planach, także nie mogę sam zrobić testu czy pomiar refraktometrem a balingometrem dla słodów palonych będzie się istotnie różnił. Edytowane 3 Marca 2017 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Przeanalizuj recepturę BrewDoga na RIS. Oni nie liczą palonych do BLG. BREWDOG COCOA PSYCHO ABV 10% OG 1098 20 litrów Extra Pale 6.88kg Wheat 1kg Dark Crystal 0.13kg Black 1.25kg Roasted Barley 1.5kg Weyermann Smoked 0.5kg Wydaje się, że liczą. ~24 BLG z 8 kg to trochę mało (tzn. mało słodów jak na takie BLG). Edytowane 3 Marca 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 8.51*0,6/20=25.5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Coś zmaściłem w Brewness. Poustawiałem to teraz i wychodzi ~24 na 8 kg. Czyli masz rację. Nie liczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Dzień dobry! Za chwilę biorę się za pierwsze butelkowanie. Od 5 dni pomiar Blg stoi na wartości 2,5, więc uznałem, że fermentacja się zakończyła. Aktualnie wygotowuje się pończocha, a ja mam pytanie o syrop do refermentacji. Wg kalkulatora (chcąc mieć nagazowanie na poziomie 2.3 vol) powinienem użyć 113g cukru białego. I teraz mam go rozpuścić w 500 ml wody czy innej? Powiem szczerze, że obawiam się też nierównomiernego rozpuszczenia w piwie tego syropu, ale spróbuję delikatnie w połowie zlewania piwa do fermentora rozlewczego zamieszać to wszystko wyparzoną chochlą. Moglibyście więc utwierdzić mnie w przekonaniu, że te 113g cukru i 500 ml wody to dobre ilości? Czy dodać więcej wody, by po odparowaniu zostało te pół litra? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Do każdego wlewam cukier rozpuszczony w 500ml przegotowanej wody - jak dotąd jest dobrze, wszystkie butelki równo nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 I po rozlewie. Wcale nie było to tak ekscytujące, jak mogło się wydawać z punktu widzenia świeżaka w piwowarstwie Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę to piwo trzymać w pomieszczeniu, gdzie mam ok. 18°C? Tzn. czytałem, że przez pierwszy tydzień lepiej trzymać je w nieco wyższej temperaturze, ale przyznam szczerze, że w pokoju skrzynki stałyby sobie w kącie, a w przedpokoju (czyli tam, gdzie mam te 18°) będą stały w szafie, która zabezpieczy mnie jakoś przed ewentualnymi granatami. Generalnie nie powinno to mieć miejsca, bo piwo odfermentowało bardzo ładnie, ale obawy początkującego po głowie latają heh. A zatem, czy mogę trzymać rozlane w butelki piwo w temperaturze 18°? Pozdrawiam! P. S. Tak to mniej więcej wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 I po rozlewie. Wcale nie było to tak ekscytujące, jak mogło się wydawać z punktu widzenia świeżaka w piwowarstwie Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę to piwo trzymać w pomieszczeniu, gdzie mam ok. 18°C? Tzn. czytałem, że przez pierwszy tydzień lepiej trzymać je w nieco wyższej temperaturze, ale przyznam szczerze, że w pokoju skrzynki stałyby sobie w kącie, a w przedpokoju (czyli tam, gdzie mam te 18°) będą stały w szafie, która zabezpieczy mnie jakoś przed ewentualnymi granatami. Generalnie nie powinno to mieć miejsca, bo piwo odfermentowało bardzo ładnie, ale obawy początkującego po głowie latają heh. A zatem, czy mogę trzymać rozlane w butelki piwo w temperaturze 18°? Pozdrawiam! P. S. Tak to mniej więcej wygląda Gratulacje. Mnie pierwszy rozlew czeka za tydzień. Sent from my M5 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się