Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Ja bym drugiego kita nie robił. Kup ekstrakt niechmielony i dwa rodzaje chmielu i sam nachmiel Oj, nie czuję się jeszcze na siłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Zgodnie z opisem na brewkicie powinno być rozlewane po 4-6 dniach. nie wiem czyj to kit i chyba nie chcę wiedzieć A ja chcę. Zawsze można potem szybciej kogoś uczulić, że "instrukcja w tym kicie jest tak zła, że inne przy niej to wiedza ostateczna" Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Young`s Brew Brewbuddy Bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 no to tyle dobrze że nie Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Ja bym drugiego kita nie robił. Kup ekstrakt niechmielony i dwa rodzaje chmielu i sam nachmiel Oj, nie czuję się jeszcze na siłach. Dasz radę! Wprawdzie jestem dopiero po dwóch warkach (jedna już refermentuje w butelkach, druga od dwóch tygodni siedzi sobie w fermentorze) i to obu z zestawów na bazie ekstraktów od Dori, ale jest coś magicznego w tym gotowaniu brzeczki przez godzinę, pilnowanie minut, w których dosypujesz do gara chmiel, itd. Na zacieranie za młodzi jeszcze jesteśmy, ale za niechmielone ekstrakty możesz brać się z powodzeniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lee Shay Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Wczoraj zacieralem swoją 2 warke i z braku doświadczenia trochę za grubo polecialem. Robiłem milk stouta i blg wyszło mi 18,5 wyszedł podwójny, mam problem z proporcjami bo wyszło tego 17l teraz jestem przestraszony czy drożdże rusza(s-04) odpowiednio się namnoża i dojedza do końca, brzeczka nie chciała się pienic przy napowietrzaniu. Planowałem dolać gotowanej ostudzonej wody ale wczoraj było już późno a do pracy wstawalem na 3. Czy mogę dolać wodę i rozcieczyc wszystko jak wrócę z pracy? Czy da się to jakoś uratować bo mam duże obawy teraz. Może dodać druga saszetke drożdży? Edytowane 13 Marca 2017 przez Lee Shay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Trzeba bylo dolac wody niegazowanej z butelki. Jest sterylna. Ja tak zawsze robie jak mam za wysoki ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) A co chcesz osiągnąć dolaniem wody? Bo ilości cukrów do przejedzenia nie zmienisz... A co do 1 saszetki - jest szansa, że dadzą radę. Jak były dobrze przechowywane, są w miarę świeże i dobrze je uwodnisz. Chyba, że chcesz tylko zmniejszyć ekstrakt, to wtedy możesz dolać wody. Poszło z fona Edytowane 13 Marca 2017 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lee Shay Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 A co chcesz osiągnąć dolaniem wody? Bo ilości cukrów do przejedzenia nie zmienisz... A co do 1 saszetki - jest szansa, że dadzą radę. Jak były dobrze przechowywane, są w miarę świeże i dobrze je uwodnisz. Chyba, że chcesz tylko zmniejszyć ekstrakt, to wtedy możesz dolać wody. Poszło z fona Na dobrą sprawę to nie chce tego rozcienczać a wręcz odwrotnie ciekawi mnie co wyjdzie z takiego dużego jak na nowicjusza ekstraktu. Bardziej mnie martwi czy 1 paczka sobie da radę. Ale biorąc na chłopski rozum to lakto podbiło ekstrakt więc samego cukru którym muszą się zająć drozdzaki jest mniej. Chyba zostawię jak jest i zobaczę co wyjdzie będzie to kolejna lekcja i doświadczenie. Jak słabo odfermentuje to reformentował będę w piwnicy żeby mi granaty w pokoju nie wybuchali :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 MrMalty twierdzi, że potrzebujesz 13 g drożdży, jak część ekstraktu jest z laktozy, do paczka da radę. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Panowie jak się sprawdzą płatki owsiane jako czynnik podbijający treściwość mocno chmielonego i wytrawnego ale 10blg? Paczka 0.4kg (8%) czy lepiej dwie (16%)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 1. Ile oxy na litr wody do dezynfekcji butelek dajecie? 2. Mogę je zdezynfekować wieczorem a przelać dopiero następnego dnia rano? 3. Czy przeźroczyste fermentory są tak samo wrażliwe na światło jak bytelki zielone, przeźroczyste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) 1. ja sypię pół płaskiej łyżeczki na butelkę i zalewam gorącą wodą, jak są jakieś lekkie zabrudzenia to całą 2. sam tak często robię, z tym, że tak czy siak potem używam jeszcze starsanu 3. wrażliwe są raczej mniej ale czemu o to pytasz? Edytowane 13 Marca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Panowie jak się sprawdzą płatki owsiane jako czynnik podbijający treściwość mocno chmielonego i wytrawnego ale 10blg? Paczka 0.4kg (8%) czy lepiej dwie (16%)?Płatki owsiane są bardzo tłuste. Ja bym ich nie dawał, ewentualnie bardzo mało. Treściwośc można podbić Carapilsem. Tylko trochę nie rozumiem czy chcesz mieć piwo "wytrawne" czy chcesz "podbić treściwość" bo to są rzeczy wzajemnie sprzeczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Czyli lepiej dezynfekować przed rozlewem? Mam ten wieszak na butelki. Po chmieleniu na cichą przefiltrowałem do drugiego fermentora i wystawiłem na balkon aby drożdze opadły. Przykryłem czarnym workiem na śmieci fermentor bo jest przeźroczysty. Nowym Zastanawiam się czy trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Panowie jak się sprawdzą płatki owsiane jako czynnik podbijający treściwość mocno chmielonego i wytrawnego ale 10blg? Paczka 0.4kg (8%) czy lepiej dwie (16%)?Płatki owsiane są bardzo tłuste. Ja bym ich nie dawał, ewentualnie bardzo mało.Treściwośc można podbić Carapilsem. Tylko trochę nie rozumiem czy chcesz mieć piwo "wytrawne" czy chcesz "podbić treściwość" bo to są rzeczy wzajemnie sprzeczne. To znaczy, że chcę zacierać piwo typowo wytrawnie jednak z zamiarem nadania mu nieco ciała w inny sposób niż cukrami niefermentowanymi, nie wiem w takim razie jak to inaczej mógłbym określić prawdę mówiąc, może jestem w błędzie ale do tej pory wydawało mi się, że wytrawność i treściwość mogą współistnieć. Carapilsa nigdy nie używałem, nie wiem czy dobrze się wpisze w moje zamiary. edit: co do tych fermentorów to nie doczytałem, że mowa o przezroczystym, w takim razie raczej bardziej, wydaje mi się, że jak jest na bezpośredniej ekspozycji słońca to się powinno to jakoś zabezpieczyć ale tylko mi się wydaje, ja bym tak zrobił Edytowane 13 Marca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Jak to jest dziesiątka to tak czy owak lepiej zacierać na słodko. Wytrawność i treściwość to przeciwności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Ok, do tej pory antonimem dla treściwości była dla mnie wodnistość. Wytrawność służyła mi bardziej do określania wytrawności alkoholowej wszak woda wytrawna nie jest stąd wydawało mi się to dosyć sensowne. Edytowane 13 Marca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Mam pytanie czy w brewness.com da się jakoś dodać słody z Optimy? Chyba, że nie ma takiej opcji i sugerować się tylko rodzajem i EBC, np. Cara Gold 120 EBC dać Słód Karmelowy Jasny 100-150 EBC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Mam pytanie czy w brewness.com da się jakoś dodać słody z Optimy? Chyba, że nie ma takiej opcji i sugerować się tylko rodzajem i EBC, np. Cara Gold 120 EBC dać Słód Karmelowy Jasny 100-150 EBC? Musisz obczaić w bazie danych. Jeżeli ich nie ma to musisz sam zdefiniować (zakładka surowce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Ooo nawet nie widziałem tej opcji. Dziękuje bardzo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Ile gram cukru trzeba dać aby wyszedł granat? Edytowane 13 Marca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Bezsensowne pytanie. Zabutelkuj piwo po jednym dniu burzliwej to będziesz miał granaty. Szykujesz jakiś zamach stanu, albo chcesz teściowej wysłać prezent, że takie pytania zadajesz? Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Nie chcę granatów dla teśćiowej Wsypywałem miarką 4g cukru i zagapiłem/zamyśliłem wsypując 2x do jednej. Więc pytam się ile potrzeba cukru aby rozsadziło butelkę po dobrej fermentacji. Czy 8g gram cukru rozsadziło by butelkę już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 wsypując 2x do jednej. wyceniasz swoje zdrowie na jedną butelkę piwa? wylej i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Oczywiście przelałem do nowej i dałem mniej. Ciekawi mnie po prostu ile by trzeba dodać cukru aby butelkę rozsadziło. Ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się