Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi



Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować?.... Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka)

Szansa jest zawsze, może to zająć kilka miesięcy, a może i rok. Dwa, to zależy od drożdży (rodzaj) i ich ilości w każdej butelce. Następnym razem postaraj się schłodzić piwo przed rozlewem. Nie wiem, jakich drożdży użyłeś, ale jeżeli te z zestawu, to następnym razem użyj innych. I daj piwu czas - teraz, choć ten smak się może utrzymać i do końca, choć na pewno będzie się zmieniał. I daj też mu czas następnym razem - potrzymaj kolejne piwo 3 tygodnie na fermentacji.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknie

U mnie pierwsza warka z brewkitu Nut Brown Ale z Black Rock zaczela sie po drugim tygodniu lezakowania ukladac, a poziom smaku drozdzy z kazda kolejna otwierana butelka jest coraz mniejszy. Nie schladzalem przed rozlewem piwa, ale trzymalem dluzej na fermentacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tego co widze w USA ten współczynnik to 0.13 gal/lb 

ten wspolczynnik jest uzywany przez BS2 i z mojego doświadczenia jest dość precyzyjny 

 

czyli po naszemy wychodz około 1.08490257762 litra na kilogram

 

i jeszcze jedno

 

 

  • Grain Absorption Constant - This is the number of gallons of water absorbed per pound of grain during the mash in your system. You will need to measure and adjust this value for your system parameters as they can vary greatly. Ray Daniels in Designing Great Beers recommends a value of 0.20 and Denny Conn observes a value of 0.10 in his system. Default is set at the value for my system.

 

czyli można odpowiedziec "To zależy"

 

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu masz kalkulator 

https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

 

 

wychodzi 1.087 czyli 21 

 

to szybko i ładnie można z definicji policzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Undeath napisał:

 

Z proporcji wylicz ;)

i tu sie zaczyna zabawnie 

 

liczac na brixach wychodzi 

22.5 => 21 

a przeliczajac brixy na blg i pozniej na tym liczac wychodzi

 

21.45

 

:) to ja wole to 2gie bo wiecej voltów będzie :)

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, crls napisał:

Witam.  Jestem nowy na forum.  W myśl zasady "dużo czytaj, mało gadaj",  nie udzielałem się, a korzystałem  z rad forum. Nie znalazłem  podobnego tematu,  dlatego piszę  tutaj. 

Dzisiaj rozlałem swoja #10 i #11 warkę,  którymi  są  Saisony. Pytanie odnosi się  cold crasha.  

Otóż wystawiłem fermentory na balkon (temp. 0°- 8°) po 21 dniach fermentacji,  tj 20.12. Miałem zamiar rozlać piwko po 2-3 dniach, jednak siły  wyższe  sprawiły,  że rozlałem dopiero dzisiaj.  Minęło 15 dni,  drożdże dawno śpią. 

Pytanie czy refermantacja ruszy bez problemów  po takim czasie w tej temperaturze?

Drożdże suche, uwodnione,  Danstar Belle Saison, 1.5 paczki na 25l brzeczki. Brx mierzone refraktometrem zeszło  z 13.2° do 5.2°. 

Nie bedziesz mial problemow. Po prostu moze chwile dluzej zajac nagazowanie i to wszystko. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcemy być aż tacy dokładni to trzeba uwzględnić gęstość cukru 1,59g/cm3 to wyjdzie wtedy

30l 15brix

(0,15*1,59+0.85)*30=x
X=1,0885*30
X=32,665kg (waga roztworu przed odparowaniem)

15brix to 15g cukru w 100g roztworu

15x326,65=4899,75g cukru

Po odparowaniu 10l wody zostaje

4.89975kg cukru gęstości 1,59kg/l
Daje 4.89975÷1,59=3,0816l cukru

20-3,0816=16,9184l wody która waży tyle samo 16,9184kg

16,9184kg wody + 4,89975kg cukru daje
21,81815kg roztworu

4899,75÷218,1815=22,4572202501brix


Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, blade1231 napisał:

Jeżeli chcemy być aż tacy dokładni to trzeba uwzględnić gęstość cukru 1,59g/cm3 to wyjdzie wtedy

30l 15brix

(0,15*1,59+0.85)*30=x
X=1,0885*30
X=32,665kg (waga roztworu przed odparowaniem)

15brix to 15g cukru w 100g roztworu

15x326,65=4899,75g cukru

Po odparowaniu 10l wody zostaje

4.89975kg cukru gęstości 1,59kg/l
Daje 4.89975÷1,59=3,0816l cukru

20-3,0816=16,9184l wody która waży tyle samo 16,9184kg

16,9184kg wody + 4,89975kg cukru daje
21,81815kg roztworu

4899,75÷218,1815=22,4572202501brix


Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

źle przeliczasz brix na blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, blade1231 napisał:

Czyli 22,5blg

tu nie .

22 minuty temu, blade1231 napisał:

15brix to 15g cukru w 100g roztworu

 

i tu tez wszystko sie zgadza?

 

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, blade1231 napisał:

22,5blg to 22,5brix wiec nie wiem w czym problem

żyjesz w błędzie! :)

 

tak na szybko kalkulator 

http://www.brewblogger.net/index.php?page=tools&section=plato

 

i na szybko jeszcze link do wiki 

https://en.wikipedia.org/wiki/Brix

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żyjesz w błędzie!
 
tak na szybko kalkulator 
http://www.brewblogger.net/index.php?page=tools&section=plato
 
i na szybko jeszcze link do wiki 
https://en.wikipedia.org/wiki/Brix
Nie widzę tam nigdzie skali ballinga tylko przeliczenia z brix na plato.

A według wiki
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Wszystkie 3 skalę różnią się dopiero na 5,6 miejscu po przecinku.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, blade1231 napisał:

Z którego jasno wynika ze brix=blg
A to refraktometry są obarczone błędem pomiarowym. Co nie zmienia faktu że skalę są takie same, a po prostu mierząc refraktometrem trzeba skorygować swój wynik żeby był poprawny.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

masz racje, a cały świat się myli i niepotrzebnie przlicza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to już jest zupełnie inna kwestia - to hasło o aptece jest nadużywane ale do domowych celów to nie ma większego znaczenia czy tam jest 21 czy 21.8°Blg.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.