mrmrooz Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować?.... Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka)Szansa jest zawsze, może to zająć kilka miesięcy, a może i rok. Dwa, to zależy od drożdży (rodzaj) i ich ilości w każdej butelce. Następnym razem postaraj się schłodzić piwo przed rozlewem. Nie wiem, jakich drożdży użyłeś, ale jeżeli te z zestawu, to następnym razem użyj innych. I daj piwu czas - teraz, choć ten smak się może utrzymać i do końca, choć na pewno będzie się zmieniał. I daj też mu czas następnym razem - potrzymaj kolejne piwo 3 tygodnie na fermentacji. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknie U mnie pierwsza warka z brewkitu Nut Brown Ale z Black Rock zaczela sie po drugim tygodniu lezakowania ukladac, a poziom smaku drozdzy z kazda kolejna otwierana butelka jest coraz mniejszy. Nie schladzalem przed rozlewem piwa, ale trzymalem dluzej na fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ile wody pochłania przykładowo 1kg. słodu? Jest na to jakiś przelicznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) z tego co widze w USA ten współczynnik to 0.13 gal/lb ten wspolczynnik jest uzywany przez BS2 i z mojego doświadczenia jest dość precyzyjny czyli po naszemy wychodz około 1.08490257762 litra na kilogram i jeszcze jedno Grain Absorption Constant - This is the number of gallons of water absorbed per pound of grain during the mash in your system. You will need to measure and adjust this value for your system parameters as they can vary greatly. Ray Daniels in Designing Great Beers recommends a value of 0.20 and Denny Conn observes a value of 0.10 in his system. Default is set at the value for my system. czyli można odpowiedziec "To zależy" Edytowane 5 Stycznia 2018 przez FurioSan daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Mam przed gotowaniem 30l i 15brixNie wiecie ile wyjdzie jak odparuje mi do 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 tu masz kalkulator https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ wychodzi 1.087 czyli 21 to szybko i ładnie można z definicji policzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 7 minut temu, INTseed napisał: Mam przed gotowaniem 30l i 15brix Nie wiecie ile wyjdzie jak odparuje mi do 20l? Z proporcji wylicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 11 minut temu, Undeath napisał: Z proporcji wylicz i tu sie zaczyna zabawnie liczac na brixach wychodzi 22.5 => 21 a przeliczajac brixy na blg i pozniej na tym liczac wychodzi 21.45 to ja wole to 2gie bo wiecej voltów będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 to ja wole to 2gie bo wiecej voltów będzie "No szwagier, ważne zeby kopało Hehehe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Mam przed gotowaniem 30l i 15brixNie wiecie ile wyjdzie jak odparuje mi do 20l?Prosta matematyka woda odparuje a cukier zostanie 30l 15blg to daje 30x150=4500g cukrów I dalej 4500÷20=225g w litrze Czyli 22,5blg Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 1 minutę temu, blade1231 napisał: 30l 15blg to daje 30x150=4500g cukrów i tu masz błąd bo licząc w ten sposób ( imo prawodłowy ) wychodzi 21.45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Wole wasze wyliczenia. Moje jest gorsze bo mniej. 30l = 15brix czyli równo mieszając 10l = 5brix Czyli jak odparuję 1/3 to wyjdzie 20l = 20brixCoś chyba musiałem źle zmierzyć refraktometrem, albo małą wydajność mam tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 12 godzin temu, crls napisał: Witam. Jestem nowy na forum. W myśl zasady "dużo czytaj, mało gadaj", nie udzielałem się, a korzystałem z rad forum. Nie znalazłem podobnego tematu, dlatego piszę tutaj. Dzisiaj rozlałem swoja #10 i #11 warkę, którymi są Saisony. Pytanie odnosi się cold crasha. Otóż wystawiłem fermentory na balkon (temp. 0°- 8°) po 21 dniach fermentacji, tj 20.12. Miałem zamiar rozlać piwko po 2-3 dniach, jednak siły wyższe sprawiły, że rozlałem dopiero dzisiaj. Minęło 15 dni, drożdże dawno śpią. Pytanie czy refermantacja ruszy bez problemów po takim czasie w tej temperaturze? Drożdże suche, uwodnione, Danstar Belle Saison, 1.5 paczki na 25l brzeczki. Brx mierzone refraktometrem zeszło z 13.2° do 5.2°. Nie bedziesz mial problemow. Po prostu moze chwile dluzej zajac nagazowanie i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jeżeli chcemy być aż tacy dokładni to trzeba uwzględnić gęstość cukru 1,59g/cm3 to wyjdzie wtedy 30l 15brix (0,15*1,59+0.85)*30=xX=1,0885*30X=32,665kg (waga roztworu przed odparowaniem)15brix to 15g cukru w 100g roztworu15x326,65=4899,75g cukruPo odparowaniu 10l wody zostaje 4.89975kg cukru gęstości 1,59kg/l Daje 4.89975÷1,59=3,0816l cukru 20-3,0816=16,9184l wody która waży tyle samo 16,9184kg 16,9184kg wody + 4,89975kg cukru daje 21,81815kg roztworu4899,75÷218,1815=22,4572202501brix Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 12 minut temu, blade1231 napisał: Jeżeli chcemy być aż tacy dokładni to trzeba uwzględnić gęstość cukru 1,59g/cm3 to wyjdzie wtedy 30l 15brix (0,15*1,59+0.85)*30=x X=1,0885*30 X=32,665kg (waga roztworu przed odparowaniem) 15brix to 15g cukru w 100g roztworu 15x326,65=4899,75g cukru Po odparowaniu 10l wody zostaje 4.89975kg cukru gęstości 1,59kg/l Daje 4.89975÷1,59=3,0816l cukru 20-3,0816=16,9184l wody która waży tyle samo 16,9184kg 16,9184kg wody + 4,89975kg cukru daje 21,81815kg roztworu 4899,75÷218,1815=22,4572202501brix Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka źle przeliczasz brix na blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Nie przeliczalem brix na blg bo po co ?Pomiar był w brix i wynik jest w brix Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Godzinę temu, blade1231 napisał: Czyli 22,5blg tu nie . 22 minuty temu, blade1231 napisał: 15brix to 15g cukru w 100g roztworu i tu tez wszystko sie zgadza? Edytowane 5 Stycznia 2018 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 22,5blg to 22,5brix wiec nie wiem w czym problem ? Jeżeli nie ma etanolu w roztworze to te dwie skalę są takie same Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) 9 minut temu, blade1231 napisał: 22,5blg to 22,5brix wiec nie wiem w czym problem żyjesz w błędzie! tak na szybko kalkulator http://www.brewblogger.net/index.php?page=tools§ion=plato i na szybko jeszcze link do wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Brix Edytowane 5 Stycznia 2018 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 żyjesz w błędzie! tak na szybko kalkulator http://www.brewblogger.net/index.php?page=tools§ion=plato i na szybko jeszcze link do wiki https://en.wikipedia.org/wiki/BrixNie widzę tam nigdzie skali ballinga tylko przeliczenia z brix na plato.A według wiki https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Skala_BallingaWszystkie 3 skalę różnią się dopiero na 5,6 miejscu po przecinku.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 nie chce całego wątku powtarzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Z którego jasno wynika ze brix=blg A to refraktometry są obarczone błędem pomiarowym. Co nie zmienia faktu że skalę są takie same, a po prostu mierząc refraktometrem trzeba skorygować swój wynik żeby był poprawny. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 1 minutę temu, blade1231 napisał: Z którego jasno wynika ze brix=blg A to refraktometry są obarczone błędem pomiarowym. Co nie zmienia faktu że skalę są takie same, a po prostu mierząc refraktometrem trzeba skorygować swój wynik żeby był poprawny. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka masz racje, a cały świat się myli i niepotrzebnie przlicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Napewno cały świat przelicza brixy na blg. :-)Ja i pewnie większość ludzi warzacych piwo nic nie przeliczam. Akcyzy płacić nie musze. Mam mniej więcej 16blg na początku schodzi do 3,4blg w kega i do picia. Browar to nie apteka Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 to już jest zupełnie inna kwestia - to hasło o aptece jest nadużywane ale do domowych celów to nie ma większego znaczenia czy tam jest 21 czy 21.8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się