huhur Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 2 godziny temu, Undeath napisał: ad.2. Polecam dodać gotowe espresso do rozlewu. Ja tak osiągnąłem u siebie mocny i intensywny aromat kawy. Można ewentualnie zrobić cold brew. Aczkolwiek zaszlyszalem że przy espresso nie dodajemy do piwa takiej kwasowości z kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Ile miedzi się daje do pszenicy aby siarki się pozbyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 W dniu 14.03.2019 o 21:35, BartłomiejEs napisał: Mam mały problem. Jutro rano muszę zabutelkować piwo, ale zorientowałem się, ze nie mam nic do dezynfekcji butelek, fermentora itp. Gdzie mógłbym kupić coś po czym nie będę musiał płukać butelek wodą? W aptece da się coś kupić? Wiem, że już za późno bo pewnie zabutelkowales, ale na przyszłość w kwiaciarni dostaniesz pirosiarczyn. W sklepie typu Agat również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estronauta Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Może nie czuję się całkowicie zagubiony, ale mam pytanko, na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi, a nie chcę na to tworzyć tematu. Łatwo znaleźć kalkulatory alkoholu z początkowego do końcowego BLG. Pomijana jest jednak kwestia refermentacji. Domyślam się, że drożdże w refermentacji nie zaczynają nagle produkować samego CO2, a wciaż produkują alkkohol. Czy dodawany cukier/glukoza jest w na tyle małej ilości, że nie opłaca się tego w ogóle liczyć? Czy może jednak oprócz BLG przed refermentacją powinienem jakoś liczyć dodany cukier, żeby oszacować ABV? EDIT: Ehh, wymyśliłem jak inaczej sformułować pytanie i coś na ten temat jednak znalazłem. Domyślam się, że wartości rzędu 0,1-0,2% ABV są na tyle małe, że nikt do tego kalkulatorów nie robi. Edytowane 26 Marca 2019 przez Estronauta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estronauta Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Inna kwestia, choć nadal dotycząca BLG. Próbuję policzyć, ile mi wyszło ABV z BLG 12 -> 3,5. Wychodzi Poniżej 4,4% wg tego: https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Albo 4,6% wg tego: https://brewness.com/calculator/pl/abv Czy ten kalkulator jest lepszy od wzoru? Jeśli tak, jak to liczy ten kalkulator? Chciałbym w arkuszu kalkulacyjnym użyć wzoru... Nie wiem, jakiego powinienem użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Drugi wzór z linku do wiki który podałeś wylicza 4,6 - przypuszczam więc że ten kalkulator używa właśnie jego. A którego użyć? Jeden i drugi to tylko przybliżenie (ten drugi jest na pewno lepszy dla wyższych blg)- możesz użyć jeden lub drugi (zależy czy wolisz miec więcej czy mniej %), lub oba i np wyciągnąć średnią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estronauta Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) 27 minut temu, Stasiek napisał: Drugi wzór z linku do wiki który podałeś wylicza 4,6 - przypuszczam więc że ten kalkulator używa właśnie jego. A którego użyć? Jeden i drugi to tylko przybliżenie (ten drugi jest na pewno lepszy dla wyższych blg)- możesz użyć jeden lub drugi (zależy czy wolisz miec więcej czy mniej %), lub oba i np wyciągnąć średnią . Masz rację, nie spodziewałem się, że różnica jest aż tak duża. Zastanawia mnie więc, po co komu ten prostszy wzór, jeśli jest mniej dokładny. To i tak nie jest taka trudna matematyka. Chyba że przy mniejszych BLG ten pierwszy jest dokładniejszy. PS: Ciekawe podejście z tym czy wolę mieć więcej czy mniej %. Edytowane 26 Marca 2019 przez Estronauta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Czesc! Czy jest program (najlepiej darmowy) albo przynajmniej kalkulator, ktory pomoze mi rozwiazac moj problem? Mam garnek dokladnie 23 l, dopiero zaczalem zacierac, dla piw o mniejszym zasypie jest bardzo dobry. Jednak, aby osiagnac warke 25l robi sie problem, chmielic moge co najwyzej 18-20 litrow (chlodnica, straty itp.). Chcialbym, aby program przeliczal mi recepture np na uzyskanie piwa 12blg o ustalonym ibu, ale droga warzenia np 19l o wyzszym blg aby pozniej dolac np 5 litrow wody (tak jak np robi sie przy warzeniu z ekstraktow). Teoretycznie wystarczylylaby zwykla proporcja, ale czy np uwzglednienie skutecznosci chmielebia w mniejszej objetosci itp nie byloby dokladniejsze i lepsze? Ps. Przepraszam jesli mocno zakrecilem moje pytanie Tak, wiem, ze lepiej kupic wiekszy garnek, ale ostatnio zainwestowalem w inne elementy i na razoe chce sie skupic na prawidlowym wykorzystaniu obecnego sprzetu i przede wszystkim nauce, szlifowaniu umiejetnosci i wyeliminowaniu bledow poczatkujacego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 On 3/27/2019 at 5:15 PM, Romanista said: Czesc! Czy jest program (najlepiej darmowy) albo przynajmniej kalkulator, ktory pomoze mi rozwiazac moj problem? Mam garnek dokladnie 23 l, dopiero zaczalem zacierac, dla piw o mniejszym zasypie jest bardzo dobry. Jednak, aby osiagnac warke 25l robi sie problem, chmielic moge co najwyzej 18-20 litrow (chlodnica, straty itp.). Chcialbym, aby program przeliczal mi recepture np na uzyskanie piwa 12blg o ustalonym ibu, ale droga warzenia np 19l o wyzszym blg aby pozniej dolac np 5 litrow wody (tak jak np robi sie przy warzeniu z ekstraktow). Teoretycznie wystarczylylaby zwykla proporcja, ale czy np uwzglednienie skutecznosci chmielebia w mniejszej objetosci itp nie byloby dokladniejsze i lepsze? Możesz rozwiązać prostą proporcję, pamiętając, że 1IBU to 1mg izo-α-kwasów w 1l brzeczki. Otrzymasz wtedy zależność typu: aby uwarzyć 25l brzeczki X IBU, trzeba uwarzyć 20l brzeczki Y IBU i dolać 5l wody. Odpalasz ulubiony kalkulator dla piwowarów i każesz mu policzyć surowce na 20l brzeczki Y IBU. Kalkulator sam uwzględni wydajność chmielenia, wszak warzysz 20l brzeczki Y IBU i nie ma tu co filozofować. Jest za to inny problem — zapomniałeś o ekstrakcie wyjściowym. Ten też musisz przeliczyć. Łatwiej będzie tu znaleźć jakiś kalkulator, ale jak rozwiążesz kolejną proporcję, to obie wbijesz sobie do arkusza kalkulacyjnego, który będzie Ci skalował parametry po rozwodnieniu na parametry przed rozwodnieniem. Swoją drogą, to ciekawe, że skupiasz się na IBU, a zapominasz o ekstrakcie. Liczenie IBU to tylko estymata, a nawet jakbyś dokładnie policzył IBU, to przecież odczucie goryczki zależy też od… ekstraktu, a także innych czynników (dodatki smakowe, rodzaj słodu itp.). Poza tym ekstrakt jest bardzo ważny, bo pozwoli Ci obliczyć ABV i poziom odfermentowania. Ponadto, jeżeli zależy Ci na nauce, to pamiętaj, że rozwadniając brzeczkę, zmieniasz też jej barwę (też można to przeliczyć, ale nie wiem, czy tu nie będzie trzeba operować wielomianami trzeciego stopnia) i smak (wszak smak to nie tylko IBU, ale też smaki wnoszone przez słody i olejki eteryczne z chmielu). Może lepiej warzyć mniej, a częściej? Więcej prób to więcej doświadczenia, a pomijasz rozwadnianie, które utrudnia wyciąganie wniosków. Nie mówiąc o nieco większym ryzyku infekcji przy dolewaniu czegoś do brzeczki po procesie gorącym. Ja na początku warzyłem zawsze co najmniej 20l, a teraz rzadko przekraczam 15l. Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Czesc! Czy jest program (najlepiej darmowy) albo przynajmniej kalkulator, ktory pomoze mi rozwiazac moj problem? Mam garnek dokladnie 23 l, dopiero zaczalem zacierac, dla piw o mniejszym zasypie jest bardzo dobry. Jednak, aby osiagnac warke 25l robi sie problem, chmielic moge co najwyzej 18-20 litrow (chlodnica, straty itp.). Chcialbym, aby program przeliczal mi recepture np na uzyskanie piwa 12blg o ustalonym ibu, ale droga warzenia np 19l o wyzszym blg aby pozniej dolac np 5 litrow wody (tak jak np robi sie przy warzeniu z ekstraktow). Teoretycznie wystarczylylaby zwykla proporcja, ale czy np uwzglednienie skutecznosci chmielebia w mniejszej objetosci itp nie byloby dokladniejsze i lepsze? Ps. Przepraszam jesli mocno zakrecilem moje pytanie Tak, wiem, ze lepiej kupic wiekszy garnek, ale ostatnio zainwestowalem w inne elementy i na razoe chce sie skupic na prawidlowym wykorzystaniu obecnego sprzetu i przede wszystkim nauce, szlifowaniu umiejetnosci i wyeliminowaniu bledow poczatkujacego.Ja bym po mału myślał o nowym większym garnku.Ten kalkulator troche potrafi, jednak musisz wpisywać wszystko.https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 2 godziny temu, vmario napisał: Swoja drogą, to ciekawe, że skupiasz się na IBU, a zapominasz o ekstrakcie. To chyba tylko za duzy skrot myslowy zastosowalem. Mialem na mysli warzenie na wyzsze blg w mniejszej objetosci, zeby pozniej dolac wode z butli. Tutaj wydaje sie prosta proporcja, jednak tak jak napisales, chcac byc dokladnym, dalej juz zaczynaja sie schody... Stad moje pytanie o program. Myslalem, ze moze np. beersmith ma takie mozliwosci. 2 godziny temu, INTseed napisał: Ja bym po mału myślał o nowym większym garnku. Ten kalkulator troche potrafi, jednak musisz wpisywać wszystko.https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Tak, wiem, wiem. Jednak ostatnio juz troche zmian bylo. Zanim przerzuce sie na wieksze gary, chce nauczyc sie robic mniej, ale dobrego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 A ile gotowego piwa robisz na jeden raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 1 minutę temu, INTseed napisał: A ile gotowego piwa robisz na jeden raz? Teraz fermentuje ok 18l, dojdzie strata i bedzie 16,5- 17l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Czyli celujesz w 18l? Jeśli tak to ja bym zrobił miarke na 18l i pod koniec dolewał wody. Oczywiście z całych chłodzeniem w środku. A jak chcesz zmiejszać wagowo słód pod to to odejmujesz 1/10 od każdego słodu i chmielu przy przepisach na 20lEwentualnie 15l rób i wtedy 1/4 odejmujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Tutaj masz prosty przyklad jak obliczyc BLG jesli chcialbys rozcienczyc woda bardziej skoncentrowana brzeczke. Zalozylem ze brzeczka 10l ma wartosc 18 BLG a docelowa ktora chcemy osiagnac ma 12 BLG. Woda ma 0 BLG i jest nasza wartoscia x ktora chcemy obliczyc zeby sie dowiedziec ile wody dolac do 10l brzeczki 18 BLG aby otrzymac 12 BLG. Bardzo prosta metoda, wystarczy ze podstawisz wartosci ktore masz i ktore chcesz osiagnac. Mozesz w ten sposob liczyc wszystko co musisz mieszac np. kwas czy lug aby dosc do odpowiedniej koncentracji. Wazne jest abys znal przynajmniej jedna objetosc ktora liczysz aby miec co podstawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 W google markecie jest fajny kalkulator piwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 1 hour ago, Hanys93 said: Bardzo prosta metoda, wystarczy ze podstawisz wartosci ktore masz i ktore chcesz osiagnac. Mozesz w ten sposob liczyc wszystko co musisz mieszac Metoda dobra, choć przybliżona, bo ekstrakt jest wyrażany w stosunku wagowym, a cukry w brzeczce mają gęstość różną od gęstości wody. Tutaj masz wynik zaniżony o jakąś szklankę wody, więc nie ma o co kruszyć kopii, ale trzeba pamiętać, że przy innych przypadkach różnica może być bardziej znacząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Dziekuje za odpowiedzi. Proporcje znam, liczyc jako tako umiem z tym daje rade. Tak jak wspominieliscie, prosta proporcje zrobic to nie problem, bledy tez beda raczej male. Ale jednak warto do nauki i do doskonalenia receptur znac te najdrobniejsze roznice. Szczerze mowiac liczylem, ze ktorys z programow byc moze uwzglednia taki partial mash w wyliczeniach. Bo to chyba troche taki partial? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Witam mam pytanie robiłem sobie american wheat i na ostatnią min dałem sobie 45 g chmieli na aromat dokładnie po 15g amarillo cascade i mosaic. Przez jakis nie cały tydzień fermentacji piwo pięknie tymi chmielami pachniało, a dziś po 2 tygodniach przy przelewaniu na cichą w ogóle tych chmieli nie czułem czy to normalne? Czytałem gdzieś ze niby zapach znika ale aż tak ? Warka 27l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 W dniu 30.03.2019 o 18:30, Romanista napisał: ...Szczerze mowiac liczylem, ze ktorys z programow byc moze uwzglednia taki partial mash w wyliczeniach. Bo to chyba troche taki partial? Zobacz jeszcze brewersfriend.com Jest tam opcja podania zarówno docelowej objętości warki jak i objętości gotowania. Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W dniu 31.03.2019 o 21:26, Mario23 napisał: Witam mam pytanie robiłem sobie american wheat i na ostatnią min dałem sobie 45 g chmieli na aromat dokładnie po 15g amarillo cascade i mosaic. Przez jakis nie cały tydzień fermentacji piwo pięknie tymi chmielami pachniało, a dziś po 2 tygodniach przy przelewaniu na cichą w ogóle tych chmieli nie czułem czy to normalne? Czytałem gdzieś ze niby zapach znika ale aż tak ? Warka 27l A chmieliłeś na zimno? Moje ostatnie dwa piwa zachowały się dokładnie tak jak Twoje. W trakcie fermentacji piękny zapach (Citra) i smak, a w trakcie rozlewu prawie nic. Trzymałem oba piwa ok. 21 dni na burzliwej i nie przelewałem na cichą. Wydaje mi się, że aby utrzymać ten aromat trzeba chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wczoraj będąc w domu nie wytrzymałem i wsadzilem do fermentatora nos i wydaje mi sie ze jednak lekko czuć , być moze przy przelewaniu skutecznie zabiły ten zapach drożdże które były na ściance fermentatora bo piwo miało bardzo wyczuwalny zapach drożdży zobaczę jeszcze jak bede butelkował i później jak sie ułoży i bd wiedział czy warto w przyszłości wrzucać chmiel na ostatnie pare min gotowania;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) W moim odczuciu zawsze pod koniec fermentacji i przy rozlewie zapach zanika. Tłumaczę to sobie stężeniem aldehydu i innych pobocznych produktów fermentacji, które drożdże metabolizują dopiero na końcu. Po odleżakowaniu zapach powraca, jednak już nie tak intensywny, jak na początku fermentacji. Aromat jest odmienny od tego początkowego Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Trochę się pogubiłem więc watek jakby dla mnie Pytanie o słód czekoladowy 1500EBC i Barwiący 1500EBC. Moim zdaniem to inne słody. Sprzedawca dostarczył zamiast czekoladowego barwiący... Czy to jest to samo? i jeszcze jedno - jak się to ma do jęczmienia palonego ? Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zapewne jest trochę inny ale zbliżony. Generalnie wystarczy, żeby był inny producent i nawet słód tak samo nazwany i o tej samej barwie będzie się trochę różnił. Ale jako zamiennik się pewnie nada. Jęczmień palony jest niesłodowany i wprowadza trochę agresywniejsze posmaki niż większość słodów czekoladowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się