wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Pewnie Dr2 miał na myśli temp. 19 stopni ??? A ile stopni miałeś na myśli ? Nie 19 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 A ile stopni miałeś na myśli ? Nie 19 ? ale gdzie i kiedy bo nie umiem załapać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 A ile stopni miałeś na myśli ? Nie 19 ? ale gdzie i kiedy bo nie umiem załapać? "wcześniej jak pisałem że zadawałem drożdże do 25o C to mi Dr2 napisał że mam dawać niżej więc zadałem w 15o C" Tak napisał kolega nike21. Więc napisałem iż może miałeś na myśli 19 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Więc napisałem iż może miałeś na myśli 19 stopni a, w takim kontekście to OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Więc napisałem iż może miałeś na myśli 19 stopni a, w takim kontekście to OK No, załapał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Witam mam pytanko czy jak mam piwka te całe brewkity np z gozdawy to te dwie puszeczki mam wrzucać do garnka z gorącą wodą tam wymieszam i dopiero w fermentator czy np wstawić te puszeczki do misek z ciepłą wodą aby rzadsze się zrobiły i do fermentatora oraz uzupełnienie reszty wodą do żądanej ilości. Pytam ponieważ ktoś mi kiedyś powiedział żeby np zagotować w garnku 3L wody i potem zapodać te puszki tylko nie wiem czy tak wysoka temp nie zrobi krzywdy berwkitowi dlatego was pytam o zdanie. Edytowane 31 Marca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Witam mam pytanko czy jak mam piwka te całe brewkity np z gozdawy to te dwie puszeczki mam wrzucać do garnka z gorącą wodą tam wymieszam i dopiero w fermentator czy np wstawić te puszeczki do misek z ciepłą wodą aby rzadsze się zrobiły i do fermentatora oraz uzupełnienie reszty wodą do żądanej ilości. Pytam ponieważ ktoś mi kiedyś powiedział żeby np zagotować w garnku 3L wody i potem zapodać te puszki tylko nie wiem czy tak wysoka temp nie zrobi krzywdy berwkitowi dlatego was pytam o zdanie. Tak czy inaczej wstaw je na 10-15 minut do garnka z gorąca woda. Dzięki temu lepiej Ci wypłynie syrop i dopiero później gotuj. Możesz też od razu do fermentatora i uzupełnić wodą. Ja trochę pogotowałem bo dzięki temu mniejsza szansa na załapanie infekcji, przynajmniej tak mi się wydaje. Gotowanie nie wpłynie na jakość piwa. Dolej ze 2 litry wody aby lepiej rozpuścić tego brewkita i mieszaj aby nie przywarło. Edytowane 31 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Gotowanie nie wpłynie na jakość piwa.Oczywiście że wpłynie (i to negatywnie), ekstrakt w brewkicie jest nachmielony a aromaty chmielowe się szybko ulatniają w czasie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Gotowanie nie wpłynie na jakość piwa.Oczywiście że wpłynie (i to negatywnie), ekstrakt w brewkicie jest nachmielony a aromaty chmielowe się szybko ulatniają w czasie gotowania. "trochę gotowałem" przyjmuję powiedzmy 5 minut i to aż tak wpłynie żeby czuć różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Warzę właśnie Foreign Extra Stout w dość mocnej wersji bo planowane blg ma wynosić ok 18,5. Zastanawia mnie temp fermentacji na https://byo.com/hops/item/2270-foreign-extra-stoutpiszą aby były to 21-22 stopnie, boję się czy w takiej temp przy dość wysokim ekstrakcie początkowym nie uwydatni się zbytnio alkohol? Drożdże to S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Gotowanie nie wpłynie na jakość piwa.Oczywiście że wpłynie (i to negatywnie), ekstrakt w brewkicie jest nachmielony a aromaty chmielowe się szybko ulatniają w czasie gotowania.Czyli co lepiej nie gotować i puszeczki ogrzane w gorącej wodzie lać prosto do fermiego oraz uzeplniac wodą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Tak, ewentualnie rozprowadzić zawartość w kilku litrach gorącej wody i wlać do wiadra, po czym uzupełnić wodą do 20L. Edytowane 31 Marca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Instrukcja warzenia z brewkitu: http://blog.homebrewing.pl/?p=120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 dzisiaj na termometrze 17oC. od razu wrzuciłem peta na pół zamrożonego... pianka na jakieś 1-1,5cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Biorę się właśnie za milk stouta. Drożdże Safale S-04, które zadam w temperaturze około 20°. I teraz co do temperatury fermentacji: - kuchnia 22 ° - pokój 20° - klatka schodowa 15° stawiać w pokoju czy na klatce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 zadaj w 15, pierwsze dwa dni na klatce, później do pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 zadaj w 15, pierwsze dwa dni na klatce, później do pokoju. faktycznie tak zrobię, dzięki u zgody też było w niższej: http://brewlog.zgodowie.org/brew/161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Pierwszą warkę AIPA chmieliłem na smak (15') 20g chinooka. 1) Czy to dzięki temu zawdzięczam żywiczny posmak? 2) Skoro go bardzo dobrze czuję to znaczy, że przy warzeniu kolejnej warki taka ilość (innego us) jest wystarczająca na smak? Chodzi o to, że średnio mi jednak się podoba taka żywiczność w smaku, myślałem, że to pochodzi z chinooka, który dodałem na goryczkę bo nie miałem innego pomysłu skąd to się wzięło ale właśnie spojrzałem w notatki i okazuje się, że dałem go również na smak. Znowu warzę AIPA i nie chcę mieć już żywicznych smaków. 3) Zmiana na np. Azacca powinna rozwiązać sprawę? 4) Czy na goryczkę mogę dodać jakikolwiek chmiel goryczkowy czy chmiele różnią się między sobą oddawaną goryczką? Czy mogę dać np. Apollo, który jest 2x tańszy niż Azacca i osiągnąć taki sam efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Wracając do mojego piwka Gozdawa American Gold Ale to 3 dzień pomiarów BLG nieznacznie spadło jest 4.5 a wcześniejsze pomiary wskazywały BLG 5 piwo stoi już 9 dzień w fermentatorze od nastawu. Co teraz robić ?? lać w butle czy poczekać aby było 2 tyg. ?? a przy takim BLG 5 nie rozsadzi mi potem butelek ?? mam miarkę na 4g curku ewentualnie dropsy 3g na butelkę 0.5 i co lepsze cukier, glukoza czy te dropsy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 @@SuchyX, nie spada, więc czekasz. Najlepszy jest syrop cukrowy. Na 20l robisz syrop z 150g cukru. Jeśli przelewasz do na rozlew to wlewasz najpierw syrop, potem piwo, delikatnie mieszasz i tak butelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) A macie jakiś link na przepis syropu ew do zakupu ?? Jak robić samemu to jaki cukier zwykły biały czy kandyzowany ?? i rozumiem że potem strzykawką ile ml 4 ? Edytowane 31 Marca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Jedyny filmik jaki widziałem z rozlewu, więc jak ktoś jest uczulony na Kopyra to trudno No i robisz taki syrop i tyle. Liczysz przedtem w jakimś kalkulatorze ile tego cukru na butelkę. W międzyczasie tam koledzy poruszyli temat po raz enty http://www.piwo.org/topic/17489-ile-cukru-do-refermentacji/?do=findComment&comment=343361 Edytowane 31 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Czyli z tego co pisze na wiki to pyknąć 1/2L wody i dodawać curku aby BLG wynosiło tyle ile nastawa brzeczki i chyba tak zrobię że zrobię syrop i potem wężykiem zleje piwko do drugiego pojemnika aby po drodze wymieszało się z syropem. Edytowane 31 Marca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Nie. Użyj kalkulatora z linka do rozmowy, który podałem (tego drugiego). Żeby nie przeliczać na nasze miary to wpisujesz normalne objętości i temperatury i dopisujesz tylko L (litr) i C (stopnie Celsjusza). Edytowane 31 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Przymierzam się do pierwszej warki z brewkita i mam jedno pytanie. Nie dowiedziałem się tego w wiki więc myśle, że na dzień dobry nie dostane po łbie:) W punkcie rozlew jest opisany proces zalania butelek i zagazowania piwa przy pomocy glukozy i cukru. A jedynie krótka wzmianka jest o ekstrakcie słodowym w proszku. Czy użycie cukru/glukozy a ekstraktu ma duży wpływ na jakość piwa? A jeżeli chciałbym użyć eksraktu w proszku to czy miara ma być taka sama jak w przypadku cukru/glukozy? Zaznaczam, że przygotowując brewkita użyję ekstrakt słodowy w syropie (jeżeli ma to jakieś znaczenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się