ibrahim Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 W poniedziałek zamierzam uwarzyć Belgian Brown Abbey 15 BLG zestaw na 25L z TwojegoBrowaru. W mieszkaniu moge utrzymac temperature 22,5 plus wiecej i posiadam po dwie paczki drozdzy Safbrew Abbaye i Mangroves Jack Belgian Ale. Planowo miałem dać dwie rehydratyzowane paczki SafBrew Abbaye, ale że jako zbliżają się upały boje się czy nie będzie to dla nich za wysoka temperatura. Dlatego chciał bym się zapytać czy lepiej użyć MJ Belgian Ale i czy jedna paczka poradzi sobie z 25L 15 BLG? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Witam mam pytanko jakie polecacie piwko takie orzeźwiające na lato ? Zaczynając od grodziskiego, poprzez wszystkie odmiany pszenicy. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 W poniedziałek zamierzam uwarzyć Belgian Brown Abbey 15 BLG zestaw na 25L z TwojegoBrowaru. W mieszkaniu moge utrzymac temperature 22,5 plus wiecej i posiadam po dwie paczki drozdzy Safbrew Abbaye i Mangroves Jack Belgian Ale. Planowo miałem dać dwie rehydratyzowane paczki SafBrew Abbaye, ale że jako zbliżają się upały boje się czy nie będzie to dla nich za wysoka temperatura. Dlatego chciał bym się zapytać czy lepiej użyć MJ Belgian Ale i czy jedna paczka poradzi sobie z 25L 15 BLG? Pozdrawiam Akurat jeśli chodzi o temp. to drożdże lubią wysoką temp., to raczej my nie zawsze lubimy jak drożdże lubią tą wysoką temp W wypadku belgów wysoka temp. o ile nie będzie za wysoka jest ok, chociaż podobno najlepiej zaczynać niżej, a temp. systematycznie podnosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Czy z w czasie dojrzewania piwa jest szansa na zmniejszenie ilości aromatów owocowych? Trochę mi trzydniowy stout nimi zjeżdża :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Estry czy chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Raczej estry. Z racji skoku temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 To słabo raczej. Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Ech. To kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Czy z w czasie dojrzewania piwa jest szansa na zmniejszenie ilości aromatów owocowych? Trochę mi trzydniowy stout nimi zjeżdża :-( Co to jest trzydniowy stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Pewnie fermentujący od 3 dni. W piwie na tym etapie fermentacji jest tyle jej produktów przejściowych, że żadna ocena sensoryczna nie ma większego sensu. Daj piwu do końca dofermentować a potem się martw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zabutelkowany trzy dni temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 A, no to już gorzej. Może jak poleży to się trochę poukłada, ale jak mocno nimi zajeżdża to na cuda bym nie liczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zadam może głupie pytanie ale trudno, najwyżej mi się dostanie:) Chciałbym się dowiedzieć jakiego rodzaju jest piwo Full Arom Hops? Piwo zrobiłem według przepisu z wiki. Jest to pierwsza warka z zacieraniem i od razu sukces;) Wyszło bardzo dobre:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Z tego co tu zauważyłem to FAH traktujemy wręcz jako osobny styl. Jeśli szukasz bardziej profesjonalnej segregacji, to będzie chyba takie Polskie Ale (bez "Pale", bo za jasne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Pale to po angielsku znaczy jasne.... FAH to polskie ale lub po prostu pale ale. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Szukam sklepu, który sprzedaje większą ilość pożywki dla drożdży niż robi to Twój Browar (sprzedają w paczkach 10g). Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Szukam sklepu, który sprzedaje większą ilość pożywki dla drożdży niż robi to Twój Browar (sprzedają w paczkach 10g). Sorki, ale nie mogę się powstrzymać, sugerujesz, że sklep nie chce Ci sprzedać więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=po%C5%BCywka&q=c8084c5ddbf6192ad0f184d5885f1ede tu masz odpowiedź. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 pożywka jest ostatnio bardzo modna i też pytałem w TB - z uzyskanej odpowiedzi wnioskuję, że jak zwykle wystarczyło zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 To jednak na starość skąpstwo ze mnie wychodzi... Sądziłem, że przy zakupie pożywki w większym opakowaniu cena będzie niższa... Pewnie mogę kupić 100 paczek w TB - no problem Oferta CP nie jest zła... Za 250 g chcą 68 zł. Czyli za 10 g płacę 2,72 zł. Korzystna oferta. Co by jednak nie mówić robię się skąpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) pożywka jest ostatnio bardzo modna Z pożywką jest jak z glukozą zamiast cukru do refermentacji, można ją używać, tylko po co. Składniki potrzebne drożdżom są już zawarte w brzeczce. W przemyśle piwowarskim owszem, ma to sens, w domowym raczej nie. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Taa... Poczytaj, choćby temat o pożywce. W brzeczce jest za mało choćby cynku. Do tego w brzeczkach o niskim lub wysokim blg, lub z dużą ilością nieslodowanych jest za mało azotu. To tyle na początek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ile tej wody dajecie? Jak konkretnie należy przeliczać wynik z refraktometra? 300 ml, chociaż dużo osób uważa, że najlepiej zrobić rr o gęstości takiej jak OG Twojego piwa. Refraktometru. Użyteczny programik Codera: http://www.piwo.org/files/file/18-srednia-wazona/ Ten program jest pod windę, ja mam Mac OS X... Czy ktoś pomoże z tym przeliczeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Mam nadzieję że na MacOS X są przeglądarki http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienki Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ja mam pytanie dotyczące mchu irlandzkiego, przy ostatniej warce używałem go po raz pierwszy (uwodniony, dodany 15 min przed końcem gotowania) i teraz w fermentorze mam gluty widoczne na zdjęciu. Jako że po tygodniu fermentacji ten gluciany osad wciąż tkwi w miejscu, wnioskuję że przez kolejne 3-4 tygodnie to się nie zmieni (piwo to lager na W34/70 stoi w lodówce w 8C). Stąd moje pytanie czy miał ktoś podobną sytuacje i czy da się jakoś sensownie (przez pończochę?) ten gluciany osad odfiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się