TOMASZ Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 czy problem z nagazowaniem może powodować ilość pozostawionego miejsca w butelce. Na logikę im mniej miejsca to nagazowanie powinno być większe. Ile pozostawiacie miejsca na powietrze w butelce - czy całą szyjkę butelki? Drugi temat to ilość cukru , którą należy dodać do butelki do refermentacji. Czy ktoś słyszał, doświadczył co by się stało przy dodaniu większej ilości cukru. Słyszałem o granatach ale tak naprawdę czy 5 gram (zamiast 4 z instrukcji) na butelkę to już granat czy po prostu mocniej nagazowane piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) zy problem z nagazowaniem może powodować ilość pozostawionego miejsca w butelce. Na logikę im mniej miejsca to nagazowanie powinno być większe. Ile pozostawiacie miejsca na powietrze w butelce - czy całą szyjkę butelki? Nie sądzę, tak czy tak piwo powinno się nagazować. Ja zostawiam tyle co zostaje po wyjęciu rurki do rozlewu. Drugi temat to ilość cukru , którą należy dodać do butelki do refermentacji. Czy ktoś słyszał, doświadczył co by się stało przy dodaniu większej ilości cukru. Słyszałem o granatach ale tak naprawdę czy 5 gram (zamiast 4 z instrukcji) na butelkę to już granat czy po prostu mocniej nagazowane piwko. Raczej mocno nagazowane piwo, 5g na 0,5l wychodzi około 200g na 20l, czyli nagazowanie jakieś >3 v/v, granatów nie powinno być choć czasem słabsze, niezwrotne butelki przy mocnym nagazowaniu potrafią strzelić. Edytowane 22 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) niezwrotne butelki przy mocnym nagazowaniu potrafią strzelić. Zwrotne czy bezzwrotne, to nie ma znaczenia, to te same butelki. A nawet jeśli niektóre są cieńsze, to nie mają prawa wybuchać. Edytowane 22 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 To nie te same butelki, często te bezzwrotne mają dużo cieńszą ściankę, co nie zmienia faktu, że nie powinny wybuchać od nagazowanie 3-3,5 v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Rzeczywiście sprawdziłem kilka rodzajów i te bezzwrotne mają cieńsze szkło. Co jednak moim zdaniem nie przesądza sprawy gdyż najcieńsze szkło zaobserwowałem w butelkach perły chmielowej o to piwo o znacznej ilości gazu - sam chciałbym mieć tyle w swoich piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Zwrotne czy bezzwrotne, to nie ma znaczenia, to te same butelki. A nawet jeśli niektóre są cieńsze, to nie mają prawa wybuchać. Waga mówi co innego. Nie napisałem że będą wybuchać, tylko że mogą strzelić np. denko. Napisałem również "słabsze" butelki co akurat w niektórych typach bezzwrotnych butelek może się zdarzyć. Edytowane 22 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Napisałem również "słabsze" butelki co akurat w niektórych typach bezzwrotnych butelek może się zdarzyć Szczególnie przy ich uderzeniu. Ostatnio dosłownie rozsypała mi się 0,5l podczas mycia - musnąłem kant wanny butelką i w rękach została mi jedynie szyjka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Mam nienagazowane piwo i to dużo i teraz pytanie: czy jest to jakis błąd w procesie butelkowania czy też może kapslownica (Greta) [ a może ja przy jej udziale] nie dokładnie domyka piwo? Pierwsze 4 warki (brew-kit) rozlewałem dając cukier przy pomocy miarki, piwo było odpowiednio nagazowane a w jednym przypadku nawet lekko przegazowane. od #5 (5 to brew-kit, a od #6 zacierane) robiłem syrop, wlewałem na dno, na to zlewałem piwo po ponad dwutygodniowej burzliwej. Piwo #5 jest nagazowane a od #6 do #10 mam brak gazu czasem jest trochę ale na ogół jest lipa We wszystkich butelkach jest osad drożdzowy. Piwo jest rozlewane i przechowywane w raczej pokojowej temperaturze. Na początku myślałem, że może nierówno się wymieszało, ale dwie ostatnie warki wymieszałem, pierwsze butelki FAH miały gaz a teraz otwieram trzecią z kolei i nic Witbier to samo:/ lekkie psyt a potem spokój i zero pęcherzyków, piana też słaba. Kolejne dwie warki są do zabutelkowania ale jak znowu będzie bez gazu to będzie lekka załamka sam 100 butelek nie wypiję a wstyd ludzi częstować Czy komuś zdarzyło się, że Greta niedokładnie kapslowała? A może za słabo ją dociskam czy co? Co proponujecie zrobić z tymi piwami bez gazu? Zlać je do pojemnika, dać cukier do butelek i znowu zabutelkować? Edytowane 29 Lipca 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Możesz nalać do PETa aby wykluczyć złe kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Jak przygotowujesz syrop - w jakiej ilości wody rozpuszczasz cukier? Choć jeśli dodatkowo mieszasz to raczej nie to... Trzymając w temperaturze pokojowej też chyba nie powinno być problemu z refermentacją. A może za słabo ją dociskam czy co? Podaruj komuś obeznanemu butelkę niech oceni czy kapsel właściwie dociśnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Syrop robiłem różnie, najpierw robiłem w niewielkiej ilości wody i nie mieszałem, potem jak się okazało, że nie ma gazu to robiłem w ok 700ml i mieszałem - nadal lipa Kapsle wyglądają jak 'fabrycznie' założone więc tak na oko to się raczej nie sprawdzi - tak mi się wydaje. Oczywiście nic nie cieknie. Chyba rzeczywiście będę musiał spróbować z jakimś PETem A póki co spróbuje jutro zlać trochę piwa, i zabutelkować sypiąc cukier do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Ostatnio zakapslowałem 40 butelek kapslami ze starego zapasu, kupione parę lat temu, efekt taki że większość butelek bez gazu lub słabiutko nagazowane. Nalałem też do kilku butelek PET i te prawidłowo nagazowane, z innymi kapslami nie miałem do tej pory żadnych problemów. Poniżej zamieszczam zdjęcie trefnego kapsla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Hmm, kapsle to jest jakiś trop, pierwsze warki butelkowałem innymi kapslami (Biowin) Aczkolwiek te obecne nie są jakieś starodawne - kupione niedawno, wyglądają prakycznie tak samo, mają tylko trochę inną gumkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 U siebie natomiast zauważyłem, że część butelek jest bardziej nagazowana, a część mniej. Za taki stan rzeczy obwiniam kapslownicę (Greta), a nie kapsle. Jeżeli butelka ma węższą szyjkę i wydłużoną, wszystko jest ok. Natomiast przy szerszych nie dociska dość mocno kapsla. Dlatego następnym zakupem będzie nowa kapslownica stołowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 U siebie natomiast zauważyłem, że część butelek jest bardziej nagazowana, a część mniej. Rozumiem, że raczej nie zdarzają Ci się butelki przegazowane, pytam, ponieważ jeśli występuje przegazowanie w jednych butelkach, a niedogazowanie w innych to może problem leży po stronie źle rozmieszanego surowca do refermentacji (jeśli stosujesz syrop), a nie samej kapslownicy. Ja stosuję Gretę i jak na razie nie zaobserwowałem różnicy w nagazowaniu pomiędzy butelkami. Do referementacji stosuję syrop glukozowy, który wlewam na dno fermentora i następnie zlewam piwo, a później jeszcze wszystko delikatnie mieszam łygą i dopiero później butelkuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Ja kiedyś miałem kapsle z taką "luźniejszą" uszczelką. Też prawie nie trzymały gazu. Porównaj z PETem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dzisiaj rozlewałem piwo, zalałem jedną kontrolną butelkę PET - zobaczymy co z tego wyjdzie. Gdyby to jednak nierównomierne wymieszanie syropu cukrowego było wcześniej powodem, dawałem cukier miarką do każdej butelki. Przy okazji wyszło na jaw, że Greta coś zaczyna szwankować, konkretnie zaciska jakby 'nierówno'. Przy równym rozłożeniu sił najpierw 'łapie' jedną stronę a dopiero potem drugą. Musiałem bardzo dokładnie i ostrożnie kapslować. Chyba trzeba będzie się rozejrzeć za nową kapslownicą a tą trzymać tylko 'na wszelki wypadek'. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 jak juz pisalem w innym watku, moja greta wytrzymala 4 warki, ale od poczatku nie bylem zadowolony z jej dzialania. kapsel trzeba bylo dociskac kilka razy. zakupilem eterne i roznica, na korzysc tej drugiej oczywscie jest wrecz kolosalna. mysle, ze Twoje problemy z nagazowaniem mogly miec zrodlo w nieprawidlowym dzialaniu kapslownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Kapsluje Gretą, ale kapslami nowymi i używanymi, te drugie łatwiej się zaciskają i miałem tez, tak że jedno uciekalo z butelki a drugie spokojnie . Koledzy zwrocili mi uwagę że licze się sila docisku kapsla. Z butelkami typu Pet podobnie bardzo trzeba pilnować zakręcania. Ja macam butelki (pet) jak twarda po 2-ch 3-ch dniach to ok. jak miękka dosypuje troszkę cukru i wymieniam nakrętkę o do lekkiego oporu dokręcam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Kapsluje Gretą, ale kapslami nowymi i używanymi Na to nie wpadłem. bujaczes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Podpinam się do tematu. Ostatnią Warkę kapslowałem nowymi kapslami. Zamówiłem nowe kapsle od innego dostawcy i przysłali mi takie wyłożone od wewnątrz korkiem. Otworzyłem trzy butelki i w żadnej nie ma gazu. PET twardy jak kamień. Moje pytanie: ile moge teraz dosypać cukru do każdej butelki żeby nie przesadzić? Dodam ze piwo w smaku jest dobre nie kwasne i nie śmierdzi to chyba nie ma infekcji. Od dwóch tygodni w butelkach. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Marciano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Tak z ciekawości, gdzie sprzedają kapsle z korkiem? :o Przez dwa tygodnie w takich temepraturach jak teraz spokojnie powinno się nagazować, także chyba dobrze zakładasz, że to wina kapsli (skoro PET nagazowany). Ja bym dał 2,5-3g na butelkę, bo może jeszcze jakiś cukier nie został przerobiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Takie kapsle można dostać w Dublinie. Właśnie się dowiedziałem ze trzeba dokupić specjalną końcówkę nakładkę żeby można było szczelnie zakapslować. ile to będzie 3 gramy? Płaska łyżeczka? Niestety jak na złość waga mi padła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Dasz płaską łyżeczkę, powinno być good. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się