Voitas Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 sorry, ale moja lodówka ze styropianu stoi w kuchni i zajmuje nie aż tak dużo miejsca. nie ma opcji żebym wstawił tam drugą lodówkę. nie widzę też problemu w wymienianiu zamrożonych wkładów 2 razy dziennie. zajmuje mi to jakieś pół minuty? jak to się ma do energii zużywanej przez drugą lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 jak to się ma do energii zużywanej przez drugą lodówkę? Pewnie podobnie, chyba że lód masz gratis z McDonalda bo domowe lodówki za darmo nie mrożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Zebrałem troszkę informacji na temat niezbędnych materiałów do budowy skrzynio-lodówki. Wybór padł na kantówki 3cm oraz styrodur 3cm. Całość zostanie obita skleją 3-4mm. Jak całość poskładam, wrzucę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 To czy taniej jest schłodzić 1 - 1,5 L wody dziennie w zamrażalce czy utrzymywać temperaturę za pomocą lodówki to nie jest taka oczywista sprawa. Ja mam w zamrażalniku dużo mrożonek, temperatura -16°C. Nie wiem czy jak wrzucę butelkę wody o temp 0-5 °C to tak mocno się ogrzeje zamrażalnik by potem długo musiała lodówka pracować. W każdym razie zastosowanie lodówki jest wygodniejsze i praktyczniejsze, o ile ma się miejsce. Ja w piwniczce nie mam, a w domu średnio mi się widzi. Pudło fermentacyjne jest mniejsze jednak, no i nie hałasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Zebrałem troszkę informacji na temat niezbędnych materiałów do budowy skrzynio-lodówki. Wybór padł na kantówki 3cm oraz styrodur 3cm. Całość zostanie obita skleją 3-4mm. Jak całość poskładam, wrzucę fotki. Dorzuciłbym min. dwa centy na grubości izolacji i wykorzystałbym styropian. Różnica w wartości λ prawie żadna, a cena styroduru trzy razy wyższa. No chyba że masz do niego tani dostęp - wtedy to co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Też ostatnio ten temat postanowiłem zgłębić bo niestety w warunkach mieszkania w bloku rzadko udaje mi się dojść do 22 stopni, a częściej jest to 25. W weekend zbudowałem konstrukcję z płyt styropianowych o grubości 5 cm i sklejki 4mm. Dodatkowo temperaturę monitoruje termometr z IKEI, którego sonda jest wprowadzona do skrzyni. Pierwsze testy dość pozytywne. Myślę, że bez większego wysiłku około 18 stopni osiągnę, a przy odrobinie walki może pokuszę się o próbę z dolną fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Muszę pomyśleć o takiej sklejce na swoim pudle http://www.piwo.org/topic/7657-pudlo-do-utrzymywania-temp/#entry164632 To logo czymś wypalałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Muszę pomyśleć o takiej sklejce na swoim pudle http://www.piwo.org/...mp/#entry164632 To logo czymś wypalałeś? Logo namalowane sprayem za pomocą wyciętego szablonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Wania, jak jest z utrzymywaniem temperatury? Czym kleiłeś styropian do sklejki? Edytowane 1 Lipca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Wania, jak jest z utrzymywaniem temperatury? Czym kleiłeś styropian do sklejki? Dwie butelki z lodem wstawilem rano. Z 1,5h trwalo zanim wnetrze się dobrze ochlodzilo, a od kilku godzin jest w zaleznosci od punktu pomiaru pomiedzy 16 a 21 stopni, a woda w fermentatorze ma 20 stopni. Edytowane 1 Lipca 2013 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Bo to nie tak chop siup. Fermentor to masa o dość dużej bezwładności termicznej, ale jak się już schłodzi, to będzie trzymać temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Czy sugerujesz zatem, że dobrze wsadzać pety do pudła wcześniej np. już w chwili gdy trwa wysładzanie - żeby przygotować T, a po umieszczeniu pojemnika zmienić je na świeże? W tygodniu dopiero będę kupował styropian, ale zawsze warto dopytać Edytowane 1 Lipca 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Raczej maksymalnie schłodzić brzeczkę. Schłodzenie od 20°C do powiedzmy 14°C przy wydajności tej "lodówki" może zając trochę czasu, i nie koniecznie będzie to z korzyścią dla fermentacji dolniaków - chyba że poczekamy z zadaniem drożdży lub zakładamy górną fermentację w pobliżu 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Czy sugerujesz zatem, że dobrze wsadzać pety do pudła wcześniej np. już w chwili gdy trwa wysładzanie - żeby przygotować T, a po umieszczeniu pojemnika zmienić je na świeże? W tygodniu dopiero będę kupował styropian, ale zawsze warto dopytać Ja wkładam PETy w momencie zadania drożdży, akurat jak się schłodzi to zaczyna się fermentacja i temperatura jest wtedy odpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 zakładamy górną fermentację w pobliżu 20°C Bardziej to - hefeweizen w temperaturze otoczenia wyszedł bardzo gumobalonowy i szukam sposobu na ogarnięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Można zrobić taką szafkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Raczej maksymalnie schłodzić brzeczkę. Taka jest mniej więcej moja koncepcja. Dla górnej fermentacji schłodzić brzeczke do 22 stopni, zadać drożdże i do skrzyni z dwiema butelkami lodu. One powinny ustabilizować temperaturę w okolicy 18 stopni i potem tylko pilnować, żeby za bardzo nie wzrastała, ale z tego co obserwuję to trzyma ładnie temperaturę w mojej skrzyni. A wymienianie butelek co te 12h powoduje kolejne obniżanie temperatury, co też nie jest pożądane w przypadku górnej. W tej chwili już mam poniżej 10 stopni temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Wymieniać trzeba z głową by nie uśpić drożdży zbyt niską temperaturą. Dobrze mieć ze dwie butelki 1,5l zmrożone i do tego kilka wkładów do lodówek turystycznych i wtedy można dość fajnie temperaturę kontrolować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Ja 1,5 L używam tylko jako pierwszy wkład. Przez kolejne 3 dni fermentacji dwie 0,5 L butelki co 12 h, potem to już po 0,5 L co 12 h. Tak orientacyjnie, bo zmieniam wkłady jak zauważę, że temperatura wzrosła o 1°C (co w zasadzie może oznaczać wzrost nawet o 0,2 stopnia, bo termometr ma dokładność do jednego i przy 15,4 powinien wskazywać 15, a przy 15,6 - 16). No i ja sondę termometru mam zanurzoną w 0,5 L butelce PET. Wtedy mam bardziej średni pomiar. W sumie to tak jak korzen pisał. Najważniejsze to jak najniższej schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży, bo jak wsadzimy 22 stopnie do skrzyni, to nawet jak tam będzie 10 stopni to i tak szybko to się nie schłodzi, fermentacja wystartuje w 19-20 stopniach i schładzanie już wtedy jest baaardzo słabe, bo dużo ciepła wydzielają drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) A czy ktoś próbował ogrzewania skrzyni zamiast chłodzenia? Chodzi mi o zastosowanie w sezonie zimowym - wykorzystując darmowe chłodzenie z natury i prosty zestaw grzejny termostat + kabel z terrarium? Ciekawi mnie jaka moc grzejna byłaby potrzebna żeby podnieść temperaturę o 10st C względem otoczenia? Ile w/mkw oddaje styropian 5cm, 8cm itp? Edytowane 15 Lipca 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Na chwilę obecną stosuję skrzynię zalaną zimną wodą. Przed wyjściem do pracy i po powrocie wymieniam zamrożone butelki na wkłady i odwrotnie. W ten sposób utrzymuję temperaturę na poziomie 18 - 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 A czy ktoś próbował ogrzewania skrzyni zamiast chłodzenia? Chodzi mi o zastosowanie w sezonie zimowym - wykorzystując darmowe chłodzenie z natury i prosty zestaw grzejny termostat + kabel z terrarium? Ciekawi mnie jaka moc grzejna byłaby potrzebna żeby podnieść temperaturę o 10st C względem otoczenia? Ile w/mkw oddaje styropian 5cm, 8cm itp? Do takich obliczeń należy podac: temperaturę zewnętrzną (najniższą oczekiwaną), planowana wewnętrzną, założoną grubośc izolacji i kubaturę wewnętrzna skrzyni - wtedy można wyliczyc wymaganą moc cieplną grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Masz racje, trochę zmiennych jest a z drugiej strony wszystkie te dane są, nie trzeba zakładać/zgadywać. Nie jest to dla mnie aż tak ważne żeby liczyć kubaturę i zajmować Twój czas dodatkowo, bardziej chodziło mi o to czy ktoś nie praktykował już. Pamiętam że chyba Józefik używał kabla 70W w lodówce ale ona stała w piwnicy więc inne warunki niż np. balkon czy garaż blaszany. Jak będę to wdrażał w życie to policzę i ew. zweryfikuję za pomocą np. żarówek o różniej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 bardziej chodziło mi o to czy ktoś nie praktykował już Często wykonuje takie obliczenia, tylko w większej skali. W sposób bardzo, bardzo przybliżony można przyjąc ok. 100W/m3 pudła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Hmm, wydaje mi się, że przesadziłeś. 100-120W / M^2 przyjmuje się w budynkach mieszkalnych gdzie wysokość pomieszczenia to ok. 3 metry. Edytowane 18 Lipca 2013 przez Scoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się