Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

od ~1000EBC niesłodowe palone, i słody barwiące, czekoladowe etc.

z tego co Ty masz wywal blonda i sobie zrób jakieś "orzechowe" ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, jako iż jutro mam czas na warzenie chciałem wyczyścić trochę magazyn, z tego co mi zostało stworzyłem taką recepturę:

 

Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3 kg

Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,17 kg

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,3 kg

Kawowy 480-520 EBC Castle 0,2 kg

Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,15 kg

Abbey Malt ® 40-50 EBC Weyermann 0,35 kg

Cukier trzcinowy 0,25 kg

 

Chmielenie - 30g marynki

 

Drożdże safale s-04

 

Co sądzicie, mogę zacierać wg takiej receptury czy raczej się wstrzymać i domówić trochę słodów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, przymierzam się do zrobienia lekkie ale - Cream ale/ blonde ale

mam

2kg Pale ale

1 kg pilzeński

500g owies niesłodowany

250g Cara-Pils

 

500g karmelowy 120EBC(??)

 

chmiele:

10g Marynka 60' (??)

 

25g EKG 60'

10g EKG 5'

 

drożdze - gęstwa s04

 

zacieranie infuzyjne w 72 stopniach.

Warka na ok 15l

nie zależy mi na trzymaniu się ściśle jakiegoś stylu, a na tym, żeby piwo było smaczne :)

 

pytanie, czy czy dodawać nie pogrubione składniki i właściwie co to zmieni?

w przypadku chmielu zmieni tylko goryczkę, czy marynka da inny smak ?

a co do słodów to czy nie będzie za dużo karmelu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zestaw surowców z następującymi chmielami:

Summit - 30g

Cascade - 30g

Amarillo - 90g

Citra - 50g

(po 20g Amarillo i Citra na cichą)

 

Czy dodanie 50 g Chinooka, polepszy czy pogorszy ten zestaw? Chcę zużyć resztki magazynowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co w zestawie miałeś przewidziane jako chmiel goryczkowy, ale Chinooka możesz użyć na goryczkę, a z goryczki przesunąć coś na aromat.

 

To ma być zwykła AIPA czy wersja imperialna?

Jeśli zwykła AIPA to 200g chmielu wystarcza spokojnie i możesz się pobawić na przykład w dodatkowe nachmielenie zacieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo ma być Imperialną IPA (19°Blg, 7,5 kg Pale Ale 5,5 kg, Monachijski 1,5 kg, słód Aroma 0,2 kg, słód Crystal 0,3 kg). W zestawie Summit i Cascade na goryczkę. Amarillo i Citra na smak i aromat, a potem na cichą. Myślę teraz o zamianie Summita na połowę Chinooka, a resztę tego drugiego na aromat. Czy Summit pod koniec gotowania wnosi aromaty cebulowo-czosnkowe? Czy to mit?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały Chinook bym dal na goryczkę + ewentualnie trochę Summita. Samo 50g Chinooka daje około 60 IBU, a przy 19 blg to może być trochę mało.

Cascade przeniósłbym na smak / aromat.

To co zostanie z Summita dla pewności dorzuciłbym na cichą. Może nie będzie aromatów cebulowych, ale jak masz sporo innych chmieli to po co ryzykować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.