Gość tomato Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 od ~1000EBC niesłodowe palone, i słody barwiące, czekoladowe etc. z tego co Ty masz wywal blonda i sobie zrób jakieś "orzechowe" ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 P. Dori coś o Porterze pisała, zerknij na zapiski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 No to lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 No to lipa... Chyba ze chcesz bawic sie w samodzielne palenie slodu w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 W porterze warszawskim nie było słodu palonego, tylko bardzo ciemny karmelowy. Z kolei w Żywieckim jest jasny palony ok. 900 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 To pomóżcie mi stąd coś dobrać: klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Halo.. co dobrać do pilneńskiego i monacha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Czekoladowy i special b. Razem z 600-700g na 20 litrów. waz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 No i pięknie dziękuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Witam. Mam do wykorzystania: 5kg piznenski, 50g marynki i 50 gr lubelskiego, drozdze Us05, lub z odzysku(gestwa) saflager w34/70. Co by i jak z tego zrobic cos pysznego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Hej, jako iż jutro mam czas na warzenie chciałem wyczyścić trochę magazyn, z tego co mi zostało stworzyłem taką recepturę: Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3 kg Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,17 kg Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,3 kg Kawowy 480-520 EBC Castle 0,2 kg Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,15 kg Abbey Malt ® 40-50 EBC Weyermann 0,35 kg Cukier trzcinowy 0,25 kg Chmielenie - 30g marynki Drożdże safale s-04 Co sądzicie, mogę zacierać wg takiej receptury czy raczej się wstrzymać i domówić trochę słodów. Mariusz_CH, St. Anger i Shooter 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Masz mało chmielu, nad tym bym się zastanowił. Edytowane 13 Marca 2014 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Z chmieli mam jeszcze około 70g lubelskiego, 50g citry, 70 chinooka i 60 simcoe, marynki też jeszcze trochę znajdę tak do 60g łącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jak dla mnie recepturka ok. Wrzuciłbym tylko coś na aromat, ale to tylko moja prywatna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqbaq Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Witam, przymierzam się do zrobienia lekkie ale - Cream ale/ blonde ale mam 2kg Pale ale 1 kg pilzeński 500g owies niesłodowany 250g Cara-Pils 500g karmelowy 120EBC(??) chmiele: 10g Marynka 60' (??) 25g EKG 60' 10g EKG 5' drożdze - gęstwa s04 zacieranie infuzyjne w 72 stopniach. Warka na ok 15l nie zależy mi na trzymaniu się ściśle jakiegoś stylu, a na tym, żeby piwo było smaczne pytanie, czy czy dodawać nie pogrubione składniki i właściwie co to zmieni? w przypadku chmielu zmieni tylko goryczkę, czy marynka da inny smak ? a co do słodów to czy nie będzie za dużo karmelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Na pewno nie pół kilo. daj z 20 deka. 15L to nawet mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Posiadam 5kg pszenicznego i 5 kg pilzneńskiego. Myślę o czymś na kształt hefeweizena. Cy zacieranie pszenicy i pilzneńskiego w stosunku 1:1 to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Mam zestaw surowców z następującymi chmielami: Summit - 30g Cascade - 30g Amarillo - 90g Citra - 50g (po 20g Amarillo i Citra na cichą) Czy dodanie 50 g Chinooka, polepszy czy pogorszy ten zestaw? Chcę zużyć resztki magazynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Napisz może do jakiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Nie wiem co w zestawie miałeś przewidziane jako chmiel goryczkowy, ale Chinooka możesz użyć na goryczkę, a z goryczki przesunąć coś na aromat. To ma być zwykła AIPA czy wersja imperialna? Jeśli zwykła AIPA to 200g chmielu wystarcza spokojnie i możesz się pobawić na przykład w dodatkowe nachmielenie zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Piwo ma być Imperialną IPA (19°Blg, 7,5 kg Pale Ale 5,5 kg, Monachijski 1,5 kg, słód Aroma 0,2 kg, słód Crystal 0,3 kg). W zestawie Summit i Cascade na goryczkę. Amarillo i Citra na smak i aromat, a potem na cichą. Myślę teraz o zamianie Summita na połowę Chinooka, a resztę tego drugiego na aromat. Czy Summit pod koniec gotowania wnosi aromaty cebulowo-czosnkowe? Czy to mit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Cały Chinook bym dal na goryczkę + ewentualnie trochę Summita. Samo 50g Chinooka daje około 60 IBU, a przy 19 blg to może być trochę mało. Cascade przeniósłbym na smak / aromat. To co zostanie z Summita dla pewności dorzuciłbym na cichą. Może nie będzie aromatów cebulowych, ale jak masz sporo innych chmieli to po co ryzykować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 kto to widział żeby aromatyczny cascade dawać na goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się