WithoutStress Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Uszanowanko!!! Jako swój debiut samodzielnego warzenia postanowiłem zacząć o ekstraktów. Mam następujące składniki: 1. Ekstrakt płynny Bruntal Pale Ale 1,7kg 2. Ekstrakt płynny Bruntal Jasny 1,7kg 3. Ekstrakt suchy (polepszacz) Browamator BA PLUS KIT - 1 kg. 4. Chmiele: Warrior 30g, Cascade 30g, Citra 30g. Mam już pewien plan ale chciałbym poznać Wasze pomysły jak to dobrze wykorzystać. Docelowo ma wyjść ok. 20l piwa. Obiecuję, że następna warka już z zacieraniem!!! :-) Wszelkie uwagi mile widziane!!! Jeżeli wyrzucisz ten "plepszacz" to w miarę nachmielona APA, albo z "polepszaczem" niedochmielona AIPA... a tak w ogóle, kupiłeś składniki bez planu na co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Przeca napisał ma plan lecz chce poznać nasze opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Mam już pewien plan ale chciałbym poznać Wasze pomysły jak to dobrze wykorzystać. Co to za plan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam, Zostały mi następujące składniki: - słód pale ale - 1kg - słód wiedeński - 0,5kg - słód pszeniczny - 0,5kg - chmiel Willamette - 30gr. Planuję warkę 10-12 litrów. Proszę o pomoc co można z tego sensownego uwarzyć przy minimalnych zakupach uzupełniających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam, Zostały mi następujące składniki: - słód pale ale - 1kg - słód wiedeński - 0,5kg - słód pszeniczny - 0,5kg - chmiel Willamette - 30gr. Planuję warkę 10-12 litrów. Proszę o pomoc co można z tego sensownego uwarzyć przy minimalnych zakupach uzupełniających. Nic nie kupuj, uwarz sesyjnego Ejla z tego, co masz. Jak nie spieprzysz fermentacji, wyjdzie dobre piwo do meczu z kumplem . dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Cześć, W piwnicy posiadam: 3kg pilzneńskiego Strzegom 1kg pale ale Strzegom 400g Special W 250g palonego jęczmienia Weyermann 1kg płatków owsianych 90g Iunga 30g Sovereign 30g Lubelskiego gęstwa US05 Chciałem z tego zrobić owsianego stouta. Ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Cześć, W piwnicy posiadam: 3kg pilzneńskiego Strzegom 1kg pale ale Strzegom 400g Special W 250g palonego jęczmienia Weyermann 1kg płatków owsianych 90g Iunga 30g Sovereign 30g Lubelskiego gęstwa US05 Chciałem z tego zrobić owsianego stouta. Ktoś coś? Ja bym zużył wszystkie słody, które masz (no dobra, pomyślał czy 10% Special W to nie za dużo) i nachmielił na goryczkę Iungą tak w okolicy 0.6-0.7 OG:IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Witam. Zostało mi: -caraaroma 200g -czekoladowy jasny Viking 1kg -jeczmien palonych 500g -pilzneński (duzo) -pszeniczny (duzo) -monachijski (1kg) Da się zrobić z tego Stouta kawowego? Oczywiście kawę mam Drożdże s04. Po 200g słodów palonych i 4kg pilznenskiego starczy na 25l? Chmielenie : Posiadam Lubelski magnum cascade i Chinook. Planuję 50g lubelskiego 3.5alfa nie będzie za dużo? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Marca 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_dolina Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Część! Mam do dyspozycji następujące surowce Pale ale 5kg, carapils 0,7 kg,monachijski I 0,3 kg. Chmiele chinook 90 g, citra 90g, palisade 30g, drożdże US 05. Co proponujecie z tego wyczarowac? Dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 APA,AIPA,Single hop, zależy czy chcesz lższejsze piwo czy mocniejsze, mniejsza czy większa goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_dolina Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 W zasadzie mogłoby być mniej goryczkowe- akurat fermentuje się piwo, które w założeniu miało być dosyć mocno Goryczkowe, dlatego te mogłoby być takie bardziej pijalne. Chciałbym chyba jednak teraz nie robić single hopa. Chmiele trochę mam przypadkowo, dlatego nie mam założonego jakiegoś konkretnego pomysłu na chmielenie tego. Jak jakieś zostaną, to nic się nie stanie, mam zamiar dosyć regularnie warzyć teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 To możesz zrobić jakąś Ape z tego co masz tylko zmniejszył bym trochę tego carapils. Daj na goryczkę niedużo Chinooka lub Citry, zostaw z 50g Citry na zimno a resztę wrzuć na aromat lub na whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_dolina Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Tak zrobię, carapils zmniejsze do 0,3,tylko muszę się jeszcze zastanowić ile wrzucić chinooka na początku, żeby nie przesadzić. Jutro mam czas wiec od rana powinienem się tym zająć i zobaczymy jak pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Policz sobie w jakimś programie, tego Chinooka to niewiele. Zależy jaką masz wydajność, w jakie blg celujesz i na ile litrów. Jak wrzucisz dużo chmielu na aromat to i tak Ci podbije trochę goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 W posiadaniu: Pilzneński 5 kg Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny jasny 0,3 kg Bisquit 0,5 kg Palony jęczmień 0,5 kg Carafa 2 Special 0,5 kg Caraaroma 0,25 kg Crystal 0,15 kg Chmiele Citra - dużo Cascade -dużo Sorachi Ace- dużo Magnum- Trochę Laktoza 250g Drożdże T-58 Warzyć mi się dzisiaj zachciało, ale składników nie za wiele. Głównym problemem są drożdże, ponieważ jedyne jakie posiadam, to T-58. Pomyślałem o czymś co można podciągnąć pod American Saison. Receptura: Pilzneński 82% Pszeniczny 10% Bisquit 5% Crystal 3% Zacieranie 64°C Wychodzi z tego ok 12°Blg Nie mam pomysłu na chmielenie. W ile IBU celować. Myślę o balansie na poziomie ok 0,7, czyli jakoś 35 IBU. Co wy na to? Może jakieś inne pomysły z T-58? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Witam, po nastu warkach zostało wreszcie coś z czego można zrobić mix. Pale ale - 5kgKarmel 150EBC - 0.4kgPilzneński - 0.85kgWiedeński - 1kgPłatki pszenne - 1.4kg Marynka - 60g Lubelski - 20gCitra - 40gMosaic - 40g Wychodzi bazowo pod ape/ipe, jakieś propozycje chmielenia ? Do tej pory trzymałem się ~45IBU i pomyślałem że może czas wreszcie na coś mocniej chmielonego do czego właśnie wykorzystam to co zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam, po nastu warkach zostało wreszcie coś z czego można zrobić mix. Pale ale - 5kg Karmel 150EBC - 0.4kg Pilzneński - 0.85kg Wiedeński - 1kg Płatki pszenne - 1.4kg Marynka - 60g Lubelski - 20g Citra - 40g Mosaic - 40g Wychodzi bazowo pod ape/ipe, jakieś propozycje chmielenia ? Do tej pory trzymałem się ~45IBU i pomyślałem że może czas wreszcie na coś mocniej chmielonego do czego właśnie wykorzystam to co zostało. Za dużego wyboru nie widzę, jeśli chodzi o chmielenie. Marynka na goryczkę do zakładanego IBU, reszta w dwóch dawkach, na 0 i DH. Pół na pół lub 1/3, jak wolisz. Na moje oko to składniki pozwoliłyby może uwarzyć coś w stylu American Saison, kwestia tylko jakie masz drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Za dużego wyboru nie widzę, jeśli chodzi o chmielenie. Marynka na goryczkę do zakładanego IBU, reszta w dwóch dawkach, na 0 i DH. Pół na pół lub 1/3, jak wolisz. Na moje oko to składniki pozwoliłyby może uwarzyć coś w stylu American Saison, kwestia tylko jakie masz drożdże. Tylko us-04 us-05, jak są małe braki to dopełnie przy następnych zakupach jeżeli to po części pozwoli pozbyć się resztek słodow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) W posiadaniu: Pilzneński 5 kg Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny jasny 0,3 kg Bisquit 0,5 kg Palony jęczmień 0,5 kg Carafa 2 Special 0,5 kg Caraaroma 0,25 kg Crystal 0,15 kg Chmiele Citra - dużo Cascade -dużo Sorachi Ace- dużo Magnum- Trochę Laktoza 250g Drożdże T-58 Warzyć mi się dzisiaj zachciało, ale składników nie za wiele. Głównym problemem są drożdże, ponieważ jedyne jakie posiadam, to T-58. Pomyślałem o czymś co można podciągnąć pod American Saison. Receptura: Pilzneński 82% Pszeniczny 10% Bisquit 5% Crystal 3% Zacieranie 64°C Wychodzi z tego ok 12°Blg Nie mam pomysłu na chmielenie. W ile IBU celować. Myślę o balansie na poziomie ok 0,7, czyli jakoś 35 IBU. Co wy na to? Może jakieś inne pomysły z T-58? T-58 to są fajne drożdże, bardzo dobre witki oraz BPA mi na nich wychodzą, akurat w punkt, jeśli chodzi o mój gust. Natomiast nie są one mistrzem odfermentowania, więc obawiam się, że do saisona to będzie daleko. Pomyśl może o lekkich niby BPA na amerykańskich chmielach, na lato, tak 11-12 (max) BLG. Mogłoby starczyć zasypu na dwie 20-tki. To do podziału na pół: Pilzneński 5 kg Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny jasny 0,3 kg Bisquit 0,5 kg Z karmelami bym nie przesadzał, ale tu wychodzi po 200 gr. na warkę, także raczej optymalnie. Caraaroma 0,25 kg Crystal 0,15 kg Drożdzy masz tylko jedną paczkę, ale można drugą warkę wrzucić na ciasto z pierwszej. Trzeba by pomyśleć tylko jak zróżnicować warki, dodatki (kolendra, skórki), chmielenie, itp. Edytowane 16 Maja 2017 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Za dużego wyboru nie widzę, jeśli chodzi o chmielenie. Marynka na goryczkę do zakładanego IBU, reszta w dwóch dawkach, na 0 i DH. Pół na pół lub 1/3, jak wolisz. Na moje oko to składniki pozwoliłyby może uwarzyć coś w stylu American Saison, kwestia tylko jakie masz drożdże. Tylko us-04 us-05, jak są małe braki to dopełnie przy następnych zakupach jeżeli to po części pozwoli pozbyć się resztek słodow. No to ja bym zużył wszystko, jak pisałem powyżej. Fermentacja na USach. Do AIPA to chmielu może być zbyt mało (nie ma także nic na goryczkę pod ten styl, a aromatycznych szkoda), a i za sprawą wiedeńskiego i karmelu zasyp mniej wytrawny, natomiast bez problemu można z tego uzyskać APA. Jedna uwaga. Trzymałbym się górnych widełek jeśli chodzi o goryczkę, może nawet nieco je przekroczył. Wszystko zależy od tego ile karmelu użyjesz. Zacierałbym także dość wytrawnie, żeby jednak nie było zbyt słodko. Tak 65-66C. Edytowane 16 Maja 2017 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Za dużego wyboru nie widzę, jeśli chodzi o chmielenie. Marynka na goryczkę do zakładanego IBU, reszta w dwóch dawkach, na 0 i DH. Pół na pół lub 1/3, jak wolisz. Na moje oko to składniki pozwoliłyby może uwarzyć coś w stylu American Saison, kwestia tylko jakie masz drożdże. Tylko us-04 us-05, jak są małe braki to dopełnie przy następnych zakupach jeżeli to po części pozwoli pozbyć się resztek słodow. No to ja bym zużył wszystko, jak pisałem powyżej. Fermentacja na USach. Do AIPA to chmielu może być zbyt mało (nie ma także nic na goryczkę pod ten styl, a aromatycznych szkoda), a i za sprawą wiedeńskiego i karmelu zasyp mniej wytrawny, natomiast bez problemu można z tego uzyskać APA. Jedna uwaga. Trzymałbym się górnych widełek jeśli chodzi o goryczkę, może nawet nieco je przekroczył. Wszystko zależy od tego ile karmelu użyjesz. Zacierałbym także dość wytrawnie, żeby jednak nie było zbyt słodko. Tak 65-66C. Przy pale ale,wiedeńskim i 0.3kg karmelu jest już 14blg na planowane 22l, po dorzuceniu pilzneńskiego prawie 16blg. Płatki pszeniczne w tym wypadku rozumiem że zbędne ? (kilogram 2blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Masz rację. Rano było, musiałem źle spojrzeć na ilości słodów albo na zasyp z innego posta . Może także kierunek, o jakim pisałem koledze wyżej, czyli podział wszystkiego na pół i dwie podobne warki, tylko inaczej chmielone? Widzę w BS2, że przy 85% wydajności i 22 litrach powinny wyjść 2 warki po 12-12.5 BLG. Tylko do drugiej należałoby dokupić chmielu. Ewentualnie, można ułożyć coś procentowo, tak, żeby zużyć jak najwięcej kompletnych ilości poszczególnych słodów, a później się martwić o resztki. 2,000 kg Pale Ale (Strzegom) (5,5 EBC) Grain 1 44,0 % 1,000 kg Wiedeński (Strzegom) (9,5 EBC) Grain 2 22,0 % 0,850 kg Pilzneński (Strzegom) (3,2 EBC) Grain 3 18,7 % 0,500 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 4 11,0 % 0,200 kg Karmelowy 150 (Strzegom) (135,0 EBC) Grain 5 4,4 % Edytowane 16 Maja 2017 przez santa dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Racja można rozbić na dwa, jakoś ta myśl mnie omijała. Dzięki serdeczne za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi8 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Przepis banita12 jest ok. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesol Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Zostały mi takie słody:Pszeniczny 2,8kgPilzneński 0,8 kgCaramel 0,76 kgWiedeński 0,76 kgKarmelowy 100-150 0,75kgCaraplis 0,63 kgKarmelowy 40-60 0,5kgChmiele:Iunga,Lubelski,Magnum,Marynka,Citra,Centennial,Cascade i ChinnookDrożdze US05 Da się coś fajnego z tego wyczarować? Czy musze coś dokupić? Najlepiej jakby zużyć jak największą ilość słodów. Edytowane 10 Czerwca 2017 przez Wesol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się