Pindin Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Cześć. Fajne piwko na upały wyczarujesz z tego. Mianowicie American Wheat. Całą pszenice, pilzneński i wiedeński. Zatrzeć na wytrawnie, sypnąć amerykańców nie za wiele, 2 tygodnie fermentacji i jak znalazł na początek lipca do wypicia. Wesol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesol Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Przy 65% pszenicy nie będzie problemów z filtracją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Przy 65% pszenicy nie będzie problemów z filtracją? Będzie, ale dasz radę. Powoli przefiltrować, można filtrator druciakami obłożyć. Ewentualnie jak się zatka to zamieszać złoże, zlać męty i dalej. Wczoraj pszenicę robiłem 50/50 i też mi się zatkało. Długo to trwało, dałem radę, ale i jak bardzo z tego powodu jestem zadowolony z wydajności. Wesol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Witam przez pomyłkę zamiast słodu pale ale kupiłem 5kg monachijskiego typ I czy coś z tego mogę zrobić mając jeszcze ok 1,5kg przenicznego i do tego chmiele po 50g amarillo citra i centenial mam do tego drożdże us-05 mam jeszcze 1,3kg pale ale Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Witam przez pomyłkę zamiast słodu pale ale kupiłem 5kg monachijskiego typ I czy coś z tego mogę zrobić mając jeszcze ok 1,5kg przenicznego i do tego chmiele po 50g amarillo citra i centenial mam do tego drożdże us-05 mam jeszcze 1,3kg pale ale Z monachijskiego można zrobić dobrego alta lub marcowe, ale to inne drożdże i chmiele. Temperatury zewnętrzne też nie zachęcają. Ja bym do całego pszenicznego i pale ale dodał 2kg monachijskiego i zrobił z tego słodkie APA.Dokładając trochę Carafy lub innego słodu palonego do monachijskiego zrobisz american stout lub robust porter. A czy da się z monachijskiego zrobić jakieś oszukane szkockie ale? Oryginalne receptury to tylko długo gotowany pale ale, ewentualnie trochę crystala. Ale czy monachijskim nie da się tego uprościć? Edytowane 17 Czerwca 2017 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witam. Planowałem uwarzyć American IPA, ale niestety pomyliłem się przy zamawianiu i na tą chwilę zostałem z: Pilzneński 4kg Carapils i Carared po 0,5kg Chmiele Cascade, Citra i Columbus po 50g Drożdże US-05 Doradźcie co można z tego wyrzeźbić (i czy można) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Myślę, że jakaś apa/session IPA, w międzyczasie możesz jeszcze dokupić więcej towaru na zimno, carared bym odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. Planowałem uwarzyć American IPA, ale niestety pomyliłem się przy zamawianiu i na tą chwilę zostałem z: Pilzneński 4kg Carapils i Carared po 0,5kg Chmiele Cascade, Citra i Columbus po 50g Drożdże US-05 Doradźcie co można z tego wyrzeźbić (i czy można) A na czym polegała pomyłka? Mi tu wszystko pasuje do APA. Masz słody, masz chmiele, 150 gr. wystarczy, to nie AIPA. Pils i Carapils jak najbardziej się nadadzą. Ja akurat lubię APA jasne i wytrawne, ale jak masz inne preferencje, to sobie Cararedem przyciemnisz i dodasz ciałka. EDIT: Sorry, poniedziałek rano! Widzę, że chcesz uwarzyć AIPA jednak . No to ja bym faktycznie poszedł w stronę APA, bo nawet na Session AIPA chmielu może być ciut mało. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 W ostateczności powinno starczyć na jakieś 15l - tylko czy jest sens warzyć tak małą warke. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dziękuję za pomoc, rady przydadzą się na przyszłość. Dziś jednak udałem się do browaru obok i pożyczyłem 5kg Pale Ale, więc plan zrealizowany, a pilzneński zostaje na kiedy indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ja bym powiedział, że w przypadku chęci uwarzenia AIPA nie słód był problemem, a mała ilość chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Słuchajcie: Kupiłem zestaw. Sam w sobie nie ma niczego dziwnego, ale jak to w życiu bywa, wybrałem PA 12' z Angielskim chmielem Progress i Phoenix. OK i teraz problem: tego Phoenixa w przepisie mam 30gr na 1h do tego progress na 10' 40gr. Jak sprawdziłem sobie w Brewnesie czy brewtargecie to to będzie jakiś gorzki potworek. Czy zejście do 13-15gr Phoenixa na 50' i 20 gr Progressu na 10' i 20gr na zimną fermentację - będzie dobrym rozwiązaniem? Czy nie będzie to zbyt nijakie piwo bo nie chcę zbyt goryczkowego (mój błąd że wziąłem PA). Słody w zestawie to PA: 3,2; monachijski: 0,6 i caramel light 0,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Możesz zrobić co tylko chcesz, Phoenix rzeczywiście ma coś pod 11%ak ale czy 30g na 50' to aż tak dużo przy takim piwie to sprawa indywidualna, dla mnie pewnie by było dobrze lub co bardziej pewne - za mało. Ile tam wyliczyłeś IBU i balansu goryczy w brewness? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Czym mogę zastąpić słód wiedeński? I druga sprawa czy jak mam go 8% w zasypie na stouta to czy po prostu wrzucić pilzena/pale ale zamiast i olać temat na tą warke? (nie mam nawet Monachijskiego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Czym mogę zastąpić słód wiedeński? I druga sprawa czy jak mam go 8% w zasypie na stouta to czy po prostu wrzucić pilzena/pale ale zamiast i olać temat na tą warke? (nie mam nawet Monachijskiego ) Monachijskim . Jak go nie masz, a zasyp zakłada tylko 8%, to ja bym go olał i zastąpił za pomocą PA, ewentualnie wydłużył gotowanie z 60 do 90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz zrobić co tylko chcesz, Phoenix rzeczywiście ma coś pod 11%ak ale czy 30g na 50' to aż tak dużo przy takim piwie to sprawa indywidualna, dla mnie pewnie by było dobrze lub co bardziej pewne - za mało. Ile tam wyliczyłeś IBU i balansu goryczy w brewness? Dzięki za odpowiedź. Przy 13 gr wychodzi 21 IBU, balans 0,49; przy 20gr - 29, balans 0,67; 30 gr - 42. Problem w tym że totalnie nie wiem z czym to porównać). Ostatecznie - wrzucę 20 gr na moją 1 warkę i będę miał pole wyjściowe w następnej warce. Kolejna warka jak się fermentor znajdzie albo zwolni Czym jest balans i jak na niego patrzeć? Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Tombatold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Robiłem ten zestaw ze zmienionym chmieleniem (zerknij na ten post i mój komentarz: http://www.piwo.org/topic/23115-browar-niesob/?p=442316) tak na ~35 IBU i moim zdaniem wyszło fajne piwko, z wyczuwalną ale nie nachalną goryczką. Co do balansu to w tym artykule: http://beersmith.com/blog/2009/09/26/balancing-your-beer-with-the-bitterness-ratio/ pan wyliczył balans dla kilku standardowych styli wg. BJCP2008: American Amber: 0.619 Bohemian Pilsner: 0.800 Oktoberfest/Marzen: 0.449 Traditional Bock: 0.346 Blonde Ale: 0.467 California Common: 0.735 Ordinary Bitters: 0.833 American Pale Ale: 0.714 Brown Porter: 0.576 Dry Irish Stout: 0.872 English IPA: 0.800 Weizen/Weissbier: 0.240 Belgian Trippel: 0.375 Daje to jakieś pojęcie czego się można spodziewać przy danych proporcjach IBU/OG. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez sihox Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiper Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Co można z tego wyczarować? Nie ważne, co zrobiłem, to zrobiłem Edytowane 10 Lipca 2017 przez Kiper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Witam zostało mi troszkę resztek czy wyjdzie coś z tego sensownego Pilzneński -1kg Pale Ale -0.5kg Monachijski - 0.5kg Biscuit - 0.3kg Caramunich - 0.25kg czekoladowy - 0.3kg Carahell - 0.1kg Caraamber - 0.2kg Ziarno jęczmienia- 0.2kg Proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Cześć @511201 Osobiście z takim zasypem celowałbym w harcerskie 20 litrów. Piwo niskoalkoholowe, szybko dojrzewające, lekkie w odbiorze, idealne na upały i przede wszystkim smaczne i ciekawe do uwarzenia. Zacieranie na słodko, chmielenie kto jak lubi - od mocnej goryczki (w tym przypadku max 37 IBU), przez bombę chmielową po dodanie granulatu czy szyszek tylko na chłodzenie czy na cichą. Edytowane 20 Lipca 2017 przez Pindin 511201 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Hej Może nie do końca w temacie, ale uważam że nie było sensu zakładać nowego. Mianowicie ostatnio popełniłem Dry Stouta gdzie po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych. Niedługo czas przelania na cichą i tu mam pytanie: Jakie polecicie piwo do zrobienia na gęstwie po Dry Stoucie z drożdży Wyeast 1028? Wolałbym RISa unikać jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Foreign extra stout. http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori) Dosyć znana receptura Dori. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Cześć, zostało mi: - 0.5kg Weyermann Carapils - 0.5kg Weyermann Pale Ale - 0.5kg Weyermann Carared - 0.75kg Viking Malt Colorado Crystal 10*L - 5g Chinook - 22g Ahtanum - 22g Columbus - 22g Equinox - Safale US-05 - Saflager W-34/70 Da się z tego coś zrobić? Może być nisko procentowe ale warki mniejszej niż 20L nie chciał bym robić. Może poczekać aż uzbiera się więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Bez dokupienia jakiegoś pale ale nic z tym nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Skajo, mogę dokupić. Masz na myśli jakąś konkretną ilość? Jakiś konkretny styl? Naprowadź mnie proszę tak żebym wiedział co mam sobie doczytać w internecie:) Nie znam się jeszcze na tworzeniu, na razie jestem po jakichś 8-miu warkach z zacieraniem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się