zbynieks Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 daj góra 500 gram karmelu. Chmielenie proponuję bardziej 30 g magnum / 60, a potem perle 15/ 30, 15/ 5, 30/ 0, nagazowanie w okolicach 2,5. jakoś tak.wtedy wyjdzie Ci coś jasnego, pienistego, mocno chmielonego. i rób to na trochę mniejszą objętość, tak na 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Myślisz, że do schematu podanego przez Ciebię pasowałby Magnum dodany na zimno? Z tego co udało mi się znaleźć, to jest to stosowana praktyka. EDIT: Pójdzie po 20 gr. Magnum i Perle na zimno. Zobaczymy, co wyjdzie. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Pozostało mi po około 500 gr. słodów: - słód czekoladowy ciemny Strzegom; - słód barwiący Strzegom (tego chyba nawet więcej). Chciałbym je zużyć, bo mają prawie pół roku. Planuję dokupić słodów, żeby uzyskać zasyp (na 20 litrów piwa): 4 kg. Pale Ale Strzegom 250 gr. Karmelowy 150 Strzegom (zostanie mi z innego piwa, akurat 500 gr. paczka na dwa) 250 gr. Czekoladowy Ciemny Strzegom 100 gr. Barwiący Strzegom Do tego 30 gr. Marynki na goryczkę i tyleż samo Lubelskiego na aromat (no może 20 gr. tego ostatniego). Właściwie nie wiem jak miałbym to nazwać, Brown Porter? Generalnie, nie dokupując dużo, chciałbym uzyskać proste, ciemne piwo i zużyć kolejne składniki, które mi zalegają po eksperymentach z namaczaniem słodów specjalnych. Macie jakieś uwagi? Drożdże US-05 będą pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Przepis na całkiem przyjemnego ciemniaczka Według mnie śmiało możesz warzyć według takiej receptury, drożdże też jak najbardziej odpowiednie, pewnie wyjdzie nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Nie wiem, czy nie za dużo tego karmelowego sypniesz. Wydaje mi się, że w jakimś stopniu zasyp podchodzi pod Dry Stout. Chmielenie na aromat chyba bym odpuścił. http://www.piwo.org/topic/10654-dry-stout-prosba-o-wereyfikacje-receptury/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nie wiem, czy nie za dużo tego karmelowego sypniesz. Wydaje mi się, że w jakimś stopniu zasyp podchodzi pod Dry Stout. Chmielenie na aromat chyba bym odpuścił. http://www.piwo.org/...acje-receptury/ Dry Stout to, to nie będzie na pewno. Z resztą czy to takie ważne jak to się nazywa? Ważne, żeby fermentacja poszła pomyślnie i w związku z tym wyszło dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nazwa stylu akurat jest mało istotna, jedynie może pomóc w poszukiwaniu podobnej receptury . Jeśli chodzi o chmiel goryczkowy, to dam Magnum, bo takiego mam sporo. Co do karmelowego, to myślę, że za dużo nie będzie. W tej recepturze jest go nawet więcej: http://www.piwo.org/topic/10556-klonowanie-piw-wykaz-receptur-z-magazynu-byo/page__st__60#entry221605 . Czy ilości czekoladowego i palonego będą OK? Akurat tych mogę dać nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zrób takie, żeby tobie smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Zrób takie, żeby tobie smakowało. To jest oczywiste, smakować na pewno będzie . To będzie dopiero trzecie zacieranie, w tym pierwsze z tego typu składników, stąd moje pytania. Nie mam punktu odniesienia. Pozostanę zatem przy wspomnianych ilościach i zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 To jest oczywiste, smakować na pewno będzie . jeśli tak to jaki ma sens studiowanie receptury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 To jest oczywiste, smakować na pewno będzie . jeśli tak to jaki ma sens studiowanie receptury ? Bo kwestia smaku nie ma wartości zerojedynkowych . Z braku doświadczenia nie chciałbym uzyskać piwa, które będzie np. za mocno "palone". Rozwiązaniem jest kupno gotowego zestawu, ale tak jak wspomniałem, chcę zużyć składniki, które mi zalegają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Bo kwestia smaku nie ma wartości zerojedynkowych . Z braku doświadczenia nie chciałbym uzyskać piwa, które będzie np. za mocno "palone". Rozwiązaniem jest kupno gotowego zestawu, ale tak jak wspomniałem, chcę zużyć składniki, które mi zalegają. w zależności od tego jak późno dorzucisz słody palone w trakcjie zacierania uzyskasz mniej lub bardziej palony aromat i smak jak napisał ktoś wcześniej: pierwsze takie piwo nie będzie Ci zmakowało, drugie po poprawce już mniej za to trzecie będzie strzałem w 10tkę (w danym stylu) na brak doświadczenia jest tylko jedna metoda - EXP-ić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) na brak doświadczenia jest tylko jedna metoda - EXP-ić! Taki jest plan. Mam sojusznika w postaci żony, więc z tym problemu nie będzie . EDIT: Zmieniłem lekko koncepcję, chmiel poleci East Kent Goldings, akurat jest w HB paczka 50 gr. (30 gr. na goryczkę i 20 gr. na aromat). Do tego drożdze Danstar Nottingham, gdyż US-05 nie są w tej chwili dostępne w HB. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Pozostało mi po około 500 gr. słodów: - słód czekoladowy ciemny Strzegom; - słód barwiący Strzegom (tego chyba nawet więcej). Chciałbym je zużyć, bo mają prawie pół roku. Planuję dokupić słodów, żeby uzyskać zasyp (na 20 litrów piwa): 4 kg. Pale Ale Strzegom 250 gr. Karmelowy 150 Strzegom (zostanie mi z innego piwa, akurat 500 gr. paczka na dwa) 250 gr. Czekoladowy Ciemny Strzegom 100 gr. Barwiący Strzegom Do tego 30 gr. Marynki na goryczkę i tyleż samo Lubelskiego na aromat (no może 20 gr. tego ostatniego). Właściwie nie wiem jak miałbym to nazwać, Brown Porter? Generalnie, nie dokupując dużo, chciałbym uzyskać proste, ciemne piwo i zużyć kolejne składniki, które mi zalegają po eksperymentach z namaczaniem słodów specjalnych. Macie jakieś uwagi? Drożdże US-05 będą pasować? Santa Brown Ale 4.5 kg pale malt 0.25 kg czekoladowy 0.25 kg karamelowy 50 g czarny 20 g Marynka 60' 25 g EKG 10' Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Santa Brown Ale 4.5 kg pale malt 0.25 kg czekoladowy 0.25 kg karamelowy 50 g czarny 20 g Marynka 60' 25 g EKG 10' Nottingham Dzięki za podpowiedź. Przy okazji powiem, że bardzo lubię czytać Twoje posty . Czy używałeś kiedyś miksu Magnum+EKG? Akurat Magnum mam jeszcze ponad 100 gr., a Marynkę musiałbym kupić. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivi Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 No to teraz ja Mam: Marynka - 100 g granulat Spalt Spalter - 100 g granulat Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 2 kg Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 5 kg Drożdże: Danstar Nottingham i Safale S-04 Myślałem żeby zrobić coś "mocniejszego", warzonego "na wytrawnie". Styl mnie średnio interesuje, po prostu ma smakować I poprosiłbym o porady dotyczące chmielenia, bo nie mam jeszcze takiej wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Skoro nie zależy Ci na stylu, a na mocy, to wsyp wszystko, nazwij to jak chcesz (A'la Tripel ) , wysładzanie ogranicz do minimum, podczas chmielenia wsyp kilogram cukru i otrzymasz na pewno mocne, pijalne piwo. Chmielu wiele nie syp, Marynki 30g na początku gotowania i Spalt Spalter 15g na ostatnie 15 minut wystarczy. Danstar Nottingham potrafią odfermentować szokująco nisko, więc tych powinieneś użyć. Na oko powinieneś otrzymać jakieś 24 l 18 Blg, a chyba o to Ci chodzi. EDIT: Zacznij od przygotowania startera z drożdży. Edytowane 7 Września 2013 przez Jacenty Aivi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aivi Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 O super, wielkie dzięki za odpowiedź. Troszkę się wytłumaczę, wiem że w piwowarstwie domowym nie chodzi o alkohol, tylko o smak, aromat i w ogóle całą otoczkę, która bardzo mi się podoba . Jednak mam kilku takich znajomych którzy traktują piwo jedynie jako źródło alkoholu, ma dobrze wchodzić i tyle, także takie piwo "na sterydach", będzie dla takich gości w sam raz. Z tym cukrem to też niezły pomysł, bo dobrze schłodzone na pewno będzie dobrze "wchodziło". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Cześć, mam zagwostkę co by tu uwarzyć. Sobota się zbliża a planu brak. Przede mną 10 warka, więc warto się postarać bardziej. Mam następujące składniki: Słody: pilzn 13 kg pale ale 5 kg pszenica niesł. 3 kg monachijski typ I 1 kg monachijski typ II 1 kg karmelowy 150 1 kg karmelowy 600 1 kg czekoladowy jasny 1 kg jęczmień palony 1 kg Chmiele: Sybilla szyszki 150g Lubelski 100g Magnum 20g Cascade 100g Citra 75g Amarillo 50g Chinook 75g mrożona mieszanka po AIPA Drożdże: US-05, S-33, S-04 Chciałbym z powyższych składników zrobić 4 warki 22l. Mam jednego pewniaka - Dry Stout z mrożonym na goryczkę. Po głowie chodziło mi black IPA ale czy da radę nie mając słodu barwiącego bez łuski? Może jakiś dubbel, triple albo inne klasztorne? Proszę o propozycje. Z góry dziękuję :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Da radę, możesz namoczyć słód barwiący albo palony jęczmień w zimnej wodzie przez dobę i dodać tę infuzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Czy taka ciecz nie będzie za jasna w porównaniu do zacierania z palonym słodem? Ile dać tego jęczmienia palonego w jakiej ilości wody? Czy to sprawdzona metoda?Tak na marginesie - jaka ilość jęczmienia palonego pozwoli na czarną barwę? 200g na 22 l warkę? Prócz Dark IPA planuję jeszcze Dry Stouta, czy 250g jęczmienia palonego na 30 minut zacierania wystarczy na kolor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Metoda sprawdzona. Nastaw na 12 godzin w zimnej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 dzięki, ale ile tego jęczmienia...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Metoda sprawdzona. Nastaw na 12 godzin w zimnej wodzie. Czemu tak długo? Ja też robiłem zimny ekstrakt, ale trzymałem zalane może z pół godziny. Po czym zalałem wodą ponownie i powtórzyłem proces. Zaczerniło ładnie. Może jakiś dubbel, triple albo inne klasztorne? Belgijskich nie zrobisz na tych drożdżach które masz na stanie. Oprócz stouta i CDA możesz jeszcze zrobić na tych samych drożdżach jakieś APA i... nie wiem co jeszcze. Mogła by być ew. AIPA, ale chyba już chmieli będzie za mało. Może jakiś cream ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Zależy jak ześrutowany, jak zmielony jak kawa to pewnie wystarczy krócej. Jak robiłem w ten sposób to kupowałem jeszcze ześrutowane słody i miałem kaszę, a wyczytałem gdzieś żeby trzymać 12 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się