dirk gently Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Ja jednak radzę US-05 do ale, dadzą czystszy profil piwa w odpowiednich temperaturach A po co Ci czysty profil w ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Spotkałem się z przypadkami że s-33 potrafiły dać dziwne posmaki definitywnie nie pasujące do ejla. S-33 mają też to do siebie że czasem nie chcą zejść tak nisko jakbyśmy chcieli i potem powstają kolejne tematy czy można już butelkować przy tylu i tylu blg. Poza tym moim zdaniem dla kogoś kto zaczyna zabawę z piwem, lepiej robić piwa w których drożdże nie dają za wiele od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Spotkałem się z przypadkami że s-33 potrafiły dać dziwne posmaki definitywnie nie pasujące do ejla. a to chyba zrozumiałe przy drożdżach, które raczej nie są drożdżami "ejlowymi"? S-33 mają też to do siebie że czasem nie chcą zejść tak nisko jakbyśmy chcieli i potem Chcieć to my możemy... a drożdże i tak zrobią to co chcą (to chyba oczywiste?) Poza tym moim zdaniem dla kogoś kto zaczyna zabawę z piwem lepiej robić piwa w których drożdże nie dają za wiele od siebie. Moim skromnym zdaniem, należy na początku używać drożdży jak trzeba i takich jak trzeba, a nie szukać "świętego graala"/"złotego środka" czy czego tam jeszcze. Wg mnie do ale to S-04, Danstar Windsor, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, chciałbym się skonsultować czy cokolwiek z tego co zaplanowałem będzie tego warte. Najzwyklej jak się tylko da ze względu że ekstrakt ciemny zaraz dobija do końca ważności. Warka 20L 1.7 kg Ekstrakt Bruntal Jasny 1.7 kg Ekstrakt Bruntal Ciemny Gotowanie: Marynka 30g 60min Lubelski 20g 20min Lubelski 10g 5 min Marynka 10,5% / Lubelski 2,4% Drożdże S-05 Wychodzi niecałe 40 IBU, więc chyba zbiję Marynkę do 20g bo nie wiem czego się spodziewać ;-) Mam też 20g skórki słodkiej pomarańczy, myślałem żeby dorzucić na ostatnie 10 minut gotowania, może wystarczy na drobny posmak. Wygląda dobrze czy też wprowadzać zmiany w chmieleniu ? Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Witam. Zrezygnowałem z warzenia mocnego piwa (to jednak nie na mój organizm) i zasyp w postaci: słód (rozluźnienie ~60%) żytnio-pszenno-jęczmienno-owsiany (po 25%) - jasny, suszony w 75C przez 7 h - 0.5 kg słód (rozluźnienie ~60%) żytnio-pszenno-jęczmienno-owsiany (po 25%) - jasny, dosuszony w 100C przez 1 h - 0.25 kg słód (rozluźnienie ~60%) żytnio-pszenno-jęczmienno-owsiany (po 25%) - nieco ciemniejszy, dosuszony w 125C przez 0.5 h - 0.125 kg słód (rozluźnienie ~60%) żytnio-pszenno-jęczmienno-owsiany (po 25%) - ciasteczkowy?, dosuszony/prażony w 175C przez 0.25 h - 0.125 kg wsadziłem do piekarnika i w jakieś 30 min. doprowadziłem do temp. 250C. Wcześniej do całości dodałem 250g białego ryżu i wszystko razem wymieszałem. Całość wygląda dość zróżnicowanie - od orzecha do kawy, ryż soft ball karmel. Co lekkiego i wytrawnego mogę z tego i dodatków (jakich) zrobić? Zaznaczam, że szkoda mi to wyrzucić Będę wdzięczny za porady a konstruktywne sugestie przyjmę z pokorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Mam do dyspozycji: 4kg pale ale 1kg pilzneńskiego 1kg bursztynowego 1 kg karmelowego 30 Chmiele :Mosaic 60g Fantasia 60g Magnum 10g Drożdże : US-04 US-05 Szukałem czegoś,żeby wykorzystać wszystkie słody i chmiele ale brak doświadczenia we własnym komponowaniu receptur. Warka około 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Coś w stylu american amber ale ? Poczytaj może Ci się spodoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Szukałem czegoś,żeby wykorzystać wszystkie słodyAbsolutnie nie dawaj kilograma słodu bursztynowego, bo nie wypijesz tego. Podobnie z karmelowym. Daj np. cały pale ale, 400g karmelowego, 100g amber, nachmiel mosaikiem na 35-40 ibu + trochę na aromat, wyjdzie fajny bitter z amerykańską nutką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Szukałem czegoś,żeby wykorzystać wszystkie słodyAbsolutnie nie dawaj kilograma słodu bursztynowego, bo nie wypijesz tego. Podobnie z karmelowym.Daj np. cały pale ale, 400g karmelowego, 100g amber, nachmiel mosaikiem na 35-40 ibu + trochę na aromat, wyjdzie fajny bitter z amerykańską nutką. iękuje Właśnie o coś takiego mi chodziło.Nadałeś słuszny kierunek moim poszukiwaniom:-)Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Mam do dyspozycji: 4kg pale ale 1kg pilzneńskiego 1kg bursztynowego 1 kg karmelowego 30 Chmiele :Mosaic 60g Fantasia 60g Magnum 10g Drożdże : US-04 US-05 Szukałem czegoś,żeby wykorzystać wszystkie słody i chmiele ale brak doświadczenia we własnym komponowaniu receptur. Warka około 20 litrów. Jak kolega wyżej napisał, nie wszystko na raz . 10% słodów specjalnych to bym raczej nie przekraczał, a nawet zbliżył się do 5%. Pilsa i PA możesz wykorzystać w całości. W przeciwieństwie do dirk gently, to ja bym nie chmielił na goryczkę Mosaiciem, tylko użył do tego Magnuma, a Mosaica dodawał w późniejszych etapach gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Będzie coś z tego? Nigdy nie używałem jeszcze karmeli ze strzegomia, zresztą chyba w ogóle karmelowych jeszcze nie używałem poza tymi z ebc 30-50 także nie wiem jak wpływają na piwo - nie chciałbym dostać ulepka.Nic z tych rzeczy, ja nawet do IPA daję 10% karmelowych, trzeba dobrze skontrować goryczką i piwo jest fajne - dużo się w nim dzieje. Ulepka nie zanotowałem piwo z gatunku takich gdzie dwie pinty schodzą od razu i się człowiek rozgląda za trzecią. A zacierasz w jakich temperaturach żeby przy 10% słodów karmelowych nie było zbyt słodko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 W przeciwieństwie do dirk gently, to ja bym nie chmielił na goryczkę Mosaiciem, tylko użył do tego Magnuma, a Mosaica dodawał w późniejszych etapach gotowania.Tylko że Magnuma kolega ma jedynie 10g, więc zbytnio nie poszaleje z goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Będzie coś z tego? Nigdy nie używałem jeszcze karmeli ze strzegomia, zresztą chyba w ogóle karmelowych jeszcze nie używałem poza tymi z ebc 30-50 także nie wiem jak wpływają na piwo - nie chciałbym dostać ulepka.Nic z tych rzeczy, ja nawet do IPA daję 10% karmelowych, trzeba dobrze skontrować goryczką i piwo jest fajne - dużo się w nim dzieje. Ulepka nie zanotowałem piwo z gatunku takich gdzie dwie pinty schodzą od razu i się człowiek rozgląda za trzecią. A zacierasz w jakich temperaturach żeby przy 10% słodów karmelowych nie było zbyt słodko? Akurat to piwo w 65 stopniach. http://www.piwo.org/topic/16503-browar-najgorszego-sortu/page-2?do=findComment&comment=373154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) W przeciwieństwie do dirk gently, to ja bym nie chmielił na goryczkę Mosaiciem, tylko użył do tego Magnuma, a Mosaica dodawał w późniejszych etapach gotowania.Tylko że Magnuma kolega ma jedynie 10g, więc zbytnio nie poszaleje z goryczką. Może wtedy zacząć dodawać Mosaica później, np. w 20/30 minucie, będzie miał chociaż trochę smaku z niego, a pół godziny gotowania dołoży brakującą goryczkę. Kwestia przeliczenia, w każdym razie ja bym szedł w kierunku zużycia Magnuma i użycia Mosacia nieco później. Tak po prawdzie to i Fantazję bym także gdzieś na aromat wcisnął. Edytowane 8 Września 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Czytając receptury forumowe często mam wrażenie że powstają one na zasadzie "to też jeszcze bym gdzieś wcisnął". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Czytając receptury forumowe często mam wrażenie że powstają one na zasadzie "to też jeszcze bym gdzieś wcisnął". Jadąc schematami,nic odkrywczego nie powstanie. W każdym siedzi odrobina eksperymentatora"a co będzie,jak wrzuce troche tego"? Dziekuje za rady,poeksperymentuje napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Czytając receptury forumowe często mam wrażenie że powstają one na zasadzie "to też jeszcze bym gdzieś wcisnął". Nie widzę w tym nic złego, jeśli jest to robione z głową. Bywają też piwa typu "czyszczenie magazynu" które niejednokrotnie potrafią pozytywnie zaskoczyć. Właściwie swoje receptury tak często zmieniam, potem jeszcze ulegają zmianie podczas samego warzenia, że większość piw faktycznie mógłbym tym mianem określić . Poza tym kolega napisał jak poniżej, więc ja się tylko dostosowują do prośby. Jeśli uzna rady za trafione, to możemy zacząć mówić o konkretach. Szukałem czegoś, żeby wykorzystać wszystkie słody i chmiele ale brak doświadczenia we własnym komponowaniu receptur. Edytowane 8 Września 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Jadąc schematami,nic odkrywczego nie powstanie. Może tak gadam dlatego że nie jestem entuzjastą "odkrywczych" piw. Z doświadczenia, ta odkrywczość to często usprawiedliwienie na niesmaczne piwo. YMMV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Chcę wykorzystać resztki, ułożyłem taką recepturę na oatmeal milk stout: 1,4 kg pale ale 34% 0,6 kg pils 15% 0,5 kg płatków owsianych 12% 0,3 kg monachijski 7% 0,3 kg wiedeński 7% 0,25 kg biscuit 6% 0,25 kg laktoza 6% 0,2 kg czekoladowy 1200 EBC 5% 0,2 kg Carawheat 5% 0,1 kg palony jęczmień 2% 20 g Premiant tylko na goryczkę Drożdże US-05. Warzę warki 12l. Czegoś powinienem ująć? W jakiej temperaturze byście zacierali? Edytowane 8 Września 2016 przez NervGal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 U mnie 400g płatków owsianych wniosło tyle tłuszczu że piana była jak na coca-coli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) U mnie 400g płatków owsianych wniosło tyle tłuszczu że piana była jak na coca-coli Jakich używałeś - błyskawicznych czy zwykłych? U mnie było bardzo podobnie w Oatmeal Stout, ale ja dawałem 800g błyskawicznych płatków owsianych. Najbardziej jednak dziwi mnie to, że większość osób na forum uważa, że płatki owsiane poprawiają pianę... przypadek? Edytowane 8 Września 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Błyskawicznych, dodam że było to 400g na 11 czy 12L piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Chcę wykorzystać resztki, ułożyłem taką recepturę na oatmeal milk stout: 1,4 kg pale ale 34% 0,6 kg pils 15% 0,5 kg płatków owsianych 12% 0,3 kg monachijski 7% 0,3 kg wiedeński 7% 0,25 kg biscuit 6% 0,25 kg laktoza 6% 0,2 kg czekoladowy 1200 EBC 5% 0,2 kg Carawheat 5% 0,1 kg palony jęczmień 2% 20 g Premiant tylko na goryczkę Drożdże US-05. Warzę warki 12l. Czegoś powinienem ująć? W jakiej temperaturze byście zacierali? Myślę, że spokojnie możesz to uwarzyć. Jeśli upieczesz płatki (30 min/180C), to efekt będzie ciekawszy. Zacieraj przez godzinę w 66C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Znam ten patent z pieczeniem i dokładnie taki był plan :-) Może to jest też sposób, by trochę je tłuszczu pozbawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Absolutnie nie dawaj kilograma słodu bursztynowego, bo nie wypijesz tego. Podobnie z karmelowym. zadam pytanie w tym miejscu, wydaje mi się najmniej inwazyjne. Od razu zaznaczam, że jasnej odpowiedzi nigdzie nie uzyskałem. I tak pewnie będę musiał założyć nowy wątek, Pytanie: czym różni się bursztynowy od karmelowego? Który do bittera i w jakiej proporcji? Co te słody wnoszą? Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się