Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

6 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

ostatnie co bym powiedział o danstarach to to, że lubią wysokie temperatury

19C otoczenia to jeszcze nie ciepło.  Wystarczy schłodzić brzeczkę  do 16,  uwodnić drożdże na ciepło  i zjedzą większość zanim się nagrzeja.  

Wiadomo,  że 14C byłoby lepsze. Ale jak się nie ma co się lubi.. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 16.07.2018 o 16:35, Jankasper napisał:

Na początek najlepiej weź sobie 4kg pale ale i 0.3 kg pszeniczny.  Lubelski 30g na 60min, 20g na 20 minut.  Ze względu na temperaturę,  fermentacja s33.  Ewentualnie danstarr nottingam. 

I tak też poczynię.

A czy może coś z innych moich chmieli zapodać ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, burczas said:

I tak też poczynię.

A czy może coś z innych moich chmieli zapodać ??

Masz poza tym same amerykańce. Ich się sypie dużo.  Potem przykrywaja ewentualne niedociągnięcia. 

Lepiej zacząć od optymalizacji zacierania i fermentacji.  Na 3-4 piwko jakąś ipa już spoko. Nawet 2 na gęstwie z 1.  Ale zaczynać od mocnego chmielenia nie polecam.  Łapie się tendencje do powielania ewentualnych błędów. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 16.07.2018 o 16:35, Jankasper napisał:

4kg pale ale i 0.3 kg pszeniczny.  Lubelski 30g na 60min, 20g na 20 minut.  Ze względu na temperaturę,  fermentacja s33.

Gotowa, od wczoraj fermentuje. teraz czekać... dzięki za wskazówki.

 

Ale chciałem poczynić coś takiego:

Hefeweizen

receptura wstępna:

 

2,5kg pszeniczny

2,5kg pilzneński

chmiel lubelski 30g (60 min gotowanie) Czy jakiś Hamerykancki z moich by tam coś wniósł ??

drożdże safbrew-06.

A czy jakaś wariacja ze słodami carahel lub bursztynowym wchodzi w grę??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, burczas napisał:

Czy jakiś Hamerykancki z moich by tam coś wniósł

 

23 minuty temu, burczas napisał:

czy jakaś wariacja ze słodami carahel lub bursztynowym wchodzi w grę

Powiem tak.

Zrób na początek kanonicznego pszeniczniaka: pszeniczny jęczmienny 50/50, chmiel szlachetny na niską goryczkę.

Na gęstwie zrób dwa nastawy: 50/50 + USA/NZ i taki z jasnymi słodami karmelowymi (bernsteinweizen jest, można powiedzieć, podgatunkiem psznicznego - niezbyt często dostepnym). Wariacje spoko,ale najpierw klasyka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, zasada napisał:

chmiel szlachetny na niską goryczkę.

Czy któryś z moich będzie szlachetny??

 

Chmiel Ekuanot (Equinox) (USA) - granulat, Opakowanie: 100g

Chmiel Mosaic (USA) - granulat, Opakowanie: 100g

Chmiel Centennial (USA) - granulat, Opakowanie: 100g

Chmiel lubelski - granulat, Opakowanie: 150g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, burczas napisał:

Czy któryś z moich będzie szlachetny

Najbliżej lubelski.

Chmiele szlachetnych są 4 (Hallertau Mittelfruh, Saaz, Spalt, Tettnanger), ich wyróżnikiem jest niski poziom alfa kwasów a wysoki poziom humulenu.

Lubelski jest najbliższą rodzina Saaza z tego co wiem, można myśleć także o innych odmianach kontynentalnych z podobnymi właściwościami (Fuggles, East Kent Golding, Hallertauer Hersbrucker, Styrian Goldings) albo ich pochodnych uprawianych w USA (Liberty, Williamette).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 27.06.2018 o 16:24, burczas napisał:

Ok. No to poleci pszeniczniak.

2,5kg pszeniczny

2,5kg pilzneński

( do jakiej temp zapodać słody? )

- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min

gotowanie 60 min 

chmielenie

60' lubelski 30g.

czy coś zmienić??

 

Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, burczas napisał:

do jakiej temp zapodać słody?

Zobacz sobie arkusz Zacieranie z pliku PPPP v 3.0

Jak ściągniesz to możesz wszystko policzyć samodzielnie - formuły działają także przy otwieraniu w LibreOffice.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 hours ago, burczas said:

 

Dałbym po 2, nie 2.5. Jak jeszcze nie zacierales pszenicy,  może być długie wysładzanie. 

Chmiel Lubelski,  jedyny naprawdę pasujący.  

Wb06 spoko,  mi bardziej podchodzi Mauribrew Weiss. Z kangurkiem. 

 

Weizen jest spoko,  bo można go pić zaraz po nagazaowaniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, burczas napisał:

Zmodyfikowałem czyjąś recepturę. I myślę że zrobię coś takiego

w sobotę uwarzę  AMERICAN HEFEWEIZEN & CARAHELL  

Chyba będzie ok. ??

Odważnie... daj koniecznie znać jak wyjdzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Jancewicz napisał:

Odważnie... daj koniecznie znać jak wyjdzie

Jak tylko dojrzeje, postaram się opisać wrażenia organoleptyczne :drinks:

 

ps. 

dlaczego odważnie ??

Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, burczas napisał:

Jak tylko dojrzeje, postaram się opisać wrażenia organoleptyczne :drinks:

 

ps. 

dlaczego odważnie ??

Chodzi mi konkretnie o mix smaków jakie dają wb-06 z amerykańskimi chmielami. Kiedyś planowałem coś takiego zrobić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, burczas said:

Bedzie to moja druga warka ze słodów. Mi chyba będzie smakowało. Jako świeży browarnik nie mam jeszcze obycia. Ale coś tam skrobnę i może zrobię fotkę w kuflu :beer:

Na pewno będzie Ci smakowało. 

Ale do tych drożdży lepszy będzie Centennial.  Jest mniej owocowy,  bardziej cytrusowy. 

Wb06 i mosaic to guma balonowa tutti frutti.  Może być mdławe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Jankasper napisał:

Ale do tych drożdży lepszy będzie Centennial.  Jest mniej owocowy,  bardziej cytrusowy. 

Wb06 i mosaic to guma balonowa tutti frutti.  Może być mdławe. 

Eskimosi podobno lubili mydło, ja nie. Jedynie do mycia. 

Więc w sobotę do gotowania wpadnie Centenial. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś argumenty.  ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 25.07.2018 o 20:03, burczas napisał:

Eskimosi podobno lubili mydło, ja nie. Jedynie do mycia. 

Więc w sobotę do gotowania wpadnie Centenial. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś argumenty.  ??

ja mam taki argument że amerykańskie chmiele pasują do niemieckich hafe-piwek podobnie jak masło orzechowe do pikli. pewnie znajdą się jacyś koneserzy takich połączeń, ale nie przypominam sobie żadnego takiego komercyjnego wypustu który byłby smaczny. 

 

polecam zrobić klasycznego hafeweizena - z efektów pracy WB06 będziesz zadowolony, szczególne jeśli  to dopiero druga warka. naprawdę fajne grzybki, dają mocno orzeźwiające, klasyczne pszeniczne piwka.

 

ewentualnie poczytaj o american wheat - zasyp z pszenicy, amerykańskie chmiele i neutralne drożdże. to też z definicji wychodzi pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Grzegorz Łomako napisał:

Witam posiadam Amber Malt 10kg 
125 EBC - Thomas Fawcetts drożdże Lallemand Nottingham 11g 
Chmiel First Gold 2015 100g
6.8% alfasyre. Dodam że nigdy nie gotowałem piwa więc proszę o pomoc jak się za to zabrać. Chodzi mi o przygotowanie jasnego piwa .

 

Jasne piwo Ci z tego nie wyjdzie, jak chcesz jasne musisz użyć słodu pilzneńskiego 2-4 EBC, pale ale 5-7 EBC lub wiedenskiego 7-12 EBC, posiadany Amber ewentualnie do korekty barwy/smaku w ilości max 20% zasypu żeby za mdłe i ciemne nie było. Zrobić z tego możesz English Pale Ale:beer:;)

 

 

Edit: Zasada mnie uprzedził:)

Edytowane przez pmzs
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.