primordial Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 7 godzin temu, Pasquallo napisał: Dwa english bittery myślałem dać.... W takim razie powinno wyjść koło 55 IBU (jeśli to Coopers, bo oni są na tyle porządni, że podają IBU swoich brewkitów i można spokojnie przeliczyć ?). Jak lubisz goryczkę to nie widzę żadnego żadnego problemu. Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 21 godzin temu, zasada napisał: Przy takim zapasie wziąłbym dwa brewkity piw lekko chmielowych, albo jeden piwa mocniej i jeden słabo chmielonego, nastawił i po spróbowaniu decydował co dalej. Pytanie jakie masz te puchy (weizen, mild, blond, lager, sparkling ale to będa te nisko-średnio chmielone zakładam). No i kurde, aż chce się zapytać niedyskretnie: skąd? Bo brzmi jak materiał na dobrą historię. Opiszę historię w weekend, to na pewno... W sklepie osiedlowym mają 1.2 kg ekstraktu niechmielonego tylko... Jest jakiś sposób, żeby się dowiedzieć ile dać cukru w to miejsce? Bo większość ma 1.7.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 11 minut temu, Pasquallo napisał: Jest jakiś sposób, żeby się dowiedzieć ile dać cukru w to miejsce? Bo większość ma 1.7.... Czekaj, ile dać cukru białego zamiast brakującego 0,5 kg ekstraktu? W tutejszej wiki na bank jest jakiś przelicznik, na oko jednak nie więcej niż 0,5 kg. edit: https://www.piwo.org/forums/topic/8348-refermentacja/ nawet nie w wiki tylko w wątku masz podane. Cytat 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu oraz w drugą stronę: Cytat 100g Glukozy = 87 gr cukru 100g Miodu = 83g cukru 100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru 100g ekstraktu w syropie = 53 g cukru Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Temat trochę odkopany, ale nurtuje mnie pytanie... Co wyjdzie jeśli wezmę dwa ekstrakty nachmielone i zrobię te 23l piwa? W sensie zamiast zestawu: ekstrakt chmielony plus niechmielony dam dwa chmielone? Będzie to pijalnie czy gorycz nie do przejścia? Wczoraj właśnie filmik na ten temat oglądałem, po polsku Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 No i dobra! Poszło. Na pierwszy strzał AIPA 1.7 kg Coopersa + 1.2 kg słodu średniego niechmielonego plus 270 g cukru białego. Ekstrakt: 11.5 blg. (21L) A dzisiaj jedziemy z podwójnym english bitterem, szczegóły wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się