kentaki Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Eta ze strony docenta http://minibrowary.files.wordpress.com/2013/06/foto-455.jpg?w=700&h= Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Imperial India Pale Ale „Aleksander” Piwo zostało uwarzone wraz z Arturem Jakubasem (Art200) oraz Mateuszem Kralką (KaeR) zacieranie infuzyjne fermentacja górna zaw. ekstraktu 20,2 Blg beczka nastawna w litrach 23l info: Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii III miejsce podczas Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013 zasyp: Pale Ale 4,2kg Pilzneński 2,3kg Monachijski 1kg Pszeniczny 0,8kg płatki owsiane 0,4kg caraaroma 0,15kg zakwaszający 0,1kg chmiele: chinook 95g zeus 30g citra 55g amarillo 50g simcoe 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 zacieranie: 1.19L wody w temp 70°C 2. 66-68°C przerwa 120' 3. Podgrzanie do 76°C przerwa 10' i filtracja. Czas gotowania 70 min Chmielenie: 60 min zeus 20g 60 min citra 20g 60 min chinook 40g 40 min citra 5g 30 min zeus 10g 30 min chinook 5g 10 min citra 10g 10 min amarillo 5g 10 min simcoe 10g 10 min chinook 15g 1 min citra 10g 1 min amarillo 15g 1 min simcoe 20g 1 min chinook 15g Fermentacja: Gęstwa, zadanie drożdży w temp 20°C Fermentacja burzliwa 10 dni temp 20°C Fermentacja cicha 12 dni temp 15-16°C Chmielenie na zimno 6 dni Citra , Amarillo , Simcoe, Chinook rozlew: Refermentacja 160g cukru w roztworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 PSPD już podało zwycięskie receptury o tutaj: http://pspd.org.pl/pagesnews/znamy-receptury-zwycieskich-piw Jeżeli ktoś znajdzie czas mógłby wciągnąć parę na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Odkopuję wątek. Fajnie gdyby wiki została uzupełniona powyższymi przepisami, lub chociaż żeby ten wątek był jakoś wyróżniony. Sporo czasu mi zajęło znalezienie go... (był na 4 stronie w dziale receptury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autorzy muszą albo podesłać recepturę do mnie lub gdzieś się nią pochwalić. (Często gęsto zamieszczają je sami w wiki). Innej opcji żeby się tam pojawiły nie ma Powyższe dodam, bo w sumie co nieco o nich zapomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Z linku Undeatha http://pspd.org.pl/p...zwycieskich-piw Edytowane 9 Grudnia 2013 przez elroy edit: nie ma potrzeby powielania treści, wystarczy link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) moją recepturą już dawno pochwaliłem się na forum... ale zasyp nie trzyma się stylu więc czym tu się chwalić? że sędziowie się nie znają? http://www.piwo.org/.../10087-altbier/ Edytowane 9 Grudnia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 45-60min 10g tego samego chmielu + owoc dzikiej róży(100g)+ 1szt chili z działki (okurzone, wisiało w kuchni) owoc dzikiej róży dodawałeś rozgnieciony czy w całości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 No i świeży czy suszony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Częściowo rozgnieciony, wysuszony, ale z tą różą to jest różnie, czasem zupełnie brak różanego aromatu. Zastanawiam się czy nie dodać również hibiskusa, na pewno nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 robiłeś z rosa canina czy z rosa robusa? bo mam dostęp do obydwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Częściowo rozgnieciony, wysuszony, ja chyba swoja wysuszę w piekarniku bo dziś zerwana a piwo muszę jak najszybciej zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 robiłeś z rosa canina czy z rosa robusa? bo mam dostęp do obydwóch Wiesz, że nie wiem, może dlatego miałem takie dziwne efekty końcowe, ale ten hibiskus to dobry pomysł. Piłem kiedyś Artezana z hibiskusem i daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) hibiskus jest zaje..sty może i piwa nie piłem ale winko było pierwsza klasa robusa jest większa, canina mniejsza i jest jej zazwyczaj więcej. Edytowane 21 Września 2014 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Jak już to rosa rugosa a nie robusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Jak już to rosa rugosa a nie robusa. racja, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi