Singer Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Teraz przyszła kolej na moją chłodnicę. Nie pokażę dopóki jej nie zrobię. Rura dojszła już, karbowanka DIN 16 (316). Dwa pierścienie, uszczelki silikonowe i nakrętki 3/4". Niestety z uwagi na to, że zakupiłem TIGa to w ramach nauki spawania postanowiłem, że moja karbo będzie spoczywała na stelażu z ośmiu płaskowników(25 mm x 3 mm) długości ok. 42 cm i dwóch obręczy [ø zewn. 280 mm, ø wewn. 250 mm ( co daje 30 mm szerokości)]. No i kabłąk taki jak w wiadrze. Będzie trochę ciężkie całe ustrojstwo ale nic to... Jak zrobię to zamieszczę fotki. Edytowane 9 Listopada 2017 przez Singer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 mam pytanie, może głupie jak do cholery pozbywacie się wody z tych chłodnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Ja przechylam w roznych kierunkach i wiekszosc wylatuje. Ale jesli troche zostanie nie stanowi to dla mnie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Spuszczam tyle ile samo wyleci i tyle. Woda, która zostanie w chłodnicy wyleci przy następnym warzeniu. Generalnie jak podepniesz wężyk i chłodnicę dasz wyżej to powinno wylecieć prawie wszystko z niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 10 hours ago, PiotrekU said: mam pytanie, może głupie jak do cholery pozbywacie się wody z tych chłodnic? no czasem dmucham w węża, obróciwszy chłodnicę do góry nogami... ciężko to normalnie sformułowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wystarczy powoli obracać chłodnicą równolegle do zwiniętych rur i woda po każdym obrocie wyleci z kolejnej pętli chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Czesc, odgrzebię trochę temat i przy oakzji troszkę od niego odejdę. Buduję schładzarkę do piwa w przepływie. Najprościej ujmując - piwo z kega, pod ciśnieniem przepływało by przez rurkę karbowaną zanurzoną w lodzie gwałtownie się schładzając i dalej prosto do kranu. Myślicie że fakt, że rurka jest karbowana będzie wpływało na to że piwo będzie się pienić? Niestety nigdzie nie mogę dostać rurki "gładkiej" ze stali KO którą łatwo by się formowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Pienić się będzię jak przegazujesz piwo już w kegu. Karbowana rura przyspieszy schładzanie ale wg. mnie nie wpływa bezpośrednio na pienienie się na kranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Dnia 22.07.2018 o 23:43, needmorehops napisał: Czesc, odgrzebię trochę temat i przy oakzji troszkę od niego odejdę. Buduję schładzarkę do piwa w przepływie. Najprościej ujmując - piwo z kega, pod ciśnieniem przepływało by przez rurkę karbowaną zanurzoną w lodzie gwałtownie się schładzając i dalej prosto do kranu. Myślicie że fakt, że rurka jest karbowana będzie wpływało na to że piwo będzie się pienić? Niestety nigdzie nie mogę dostać rurki "gładkiej" ze stali KO którą łatwo by się formowało. a jaką długą potrzebujesz tą rurkę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 już zrezygnowałem z tego pomysłu. W każdym razie ok 6-8m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Odkopuję... Czy ktoś ma chłodnicę z podwójnym zwojem/spiralą? Jeśli tak to czy jako dwa oddzielne równoległe zwoje z góry na dół czy jeden podwojny z góry na dół i drugi zwój z dołu do góry? Która z opcji uzwojenia podwójnego powinna lepiej działać zakładając ciągłe mieszanie brzeczki lub nie? Mam długą rurkę karbowaną, której nie chce ciąć, stąd pomysł na podwójne uzwojenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi