Marcin K. Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) True..true.. a z tymi skrzynkami to na usprawiedliwienie.. nie bylem sam do tego, choć przyznam ze polowa to moja sprawka Cierpliwosci to sie ucze na stoicie który juz drugi tydzień na cichej jest, na jesienne wieczory jak znalazł ! Jak to kolega zauwazyl wcześniej..trzeba cos uwarzyć. Edytowane 15 Października 2013 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Czyli nie bakcyl, chmiel ani chłodzenie,a drożdże.. Ja będę sie upierał przy swoim, mogła być wadliwa partia suchych. Też mam wrażenie, że trafiła się jakaś badziewna partia S-04. Kupiłem w jednym czasie dwie saszetki - okrest trwałości do lutego następnego roku. Ze trzy tygodnie temu zrobiłem jakieś EPA, po kilku dniach w słoiku testowym mętno jak w sadzawce i zapach jakby przechodzonego zacieru chlebowego. W wiadrze po jakichś 10 dniach sadzawka, więc nawet nie kłopotałem się z butelkowaniem, tylko przelałem na cichą do porcelany. We wtorek zrobiłem kolejne piwsko (oczywiście wcześniej sprzęt trafił w objęcia sody kaustycznej na jakieś 5 dni). I co? Dziś, gdy w słoiku już opadła piana sytuacja identyczna - bagno i podobny aromat. Nie jest to taki zapach, jakby było zbyt dużo drożdży i nimi waliło, to coś zupełnie innego. W smaku w przypadku obu piw chmielowość została skradziona przez kwaskowatosć. Oczywiście drugie piwo zadanie z drugiej paczki S-04 tej samej partii, co poprzednia. W analogicznym czasie do pierwszego piwa robiłem też pszenicę i tam wszystko elegancko się skończyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Jest mała szansa, bo te drożdże rozchodzą się bardzo mocno, byłby wysyp takich problemów. Czasem trzeba zaakceptować fakt infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Wiesz... Z tym akurat wielkiego problemu nie mam;) Tylko że dwie identyczne, praktycznie pod rząd, przy - powiedzmy - wzmożonej czujności i zachowaniu takich środków ostrożności, są bardzo zastanawiające. Teraz jeszcze o opinię proszę - czy wg Was będzie sens butelkować piwsko? Bo - jak wspomniał Marcin K., u niego się ułożyło. Tylko czy jest sens ryzykować dodatkową pracę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Coś może być na rzeczy, bo mój bitter też zmętniony na S-04, a już stoi ponad 2 miesiące w skrzynkach i poprawy nie widać. W smaku infekcji nie ma, tyle że trochę za dużo estrów i lekki rozpuszczalnik po podgrzaniu, bueno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Tjaaa, nie ma infekcji a ten rozpuszczalnik to skąd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Tak wadliwa partia, nie ma się co oszukiwać. To jest fabryka, a nie domowa produkcja drożdży w słoiczku. Z każdej partii jest pobierana jedna saszetka i robi się oznaczenia czystości mikrobiologicznej. Te drożdże są używane także w piwach komercyjnych wyobrażacie sobie co by się działo jakby Fermentis wypuścił całą wadliwą partię na rynek? Oni sobie na coś takiego nie mogą pozwolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 nie ma infekcji a ten rozpuszczalnik to skąd ? no właśnie skąd jeśli można zapytać? Bo większość pisze, że "rozpuszczalnik" to owszem jest wada piwa, ale pochodzi ze złej fermentacji, a nie infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Tak wadliwa partia, nie ma się co oszukiwać. Dobra ironia, podoba mnie się. Rozumiem, że masz monopol na prawdę absolutną. Niech światło Cię prowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Wybacz. Masz rację. Pewnie wypuścili kilka saszetek z infekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Nie o to chodzi, podzieliłem się jedynie moimi wątpliwościami. Tylko dlatego, że pojawił się wątek _ewentualnego_ skopania tych drożdżaków, a i u mnie dwa razy pod rząd pojawiło się jakieś gówno na tej samej partii drożdży. Ale skoro dalej chcesz się bawić na swoich zasadach, to krzyż na drogę. Edytowane 16 Listopada 2013 przez patpul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 A wymieniłeś wężyki, krany, fermentory lub chociaż przepłukałeś porządnie odpowiednim roztworem NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Jak pisałem - dobrych pięć dni stało to to w dość porządnym roztworze sody kaustycznej. Kilkakrotnie szorowane, później jeszcze tradycyjna dezynfekcja. A wiadro jest nowe. Poza tym - w międzyczasie była dobra pszenica. Stąd moje zdziwienie, że na tym samym rodzaju _nowych_ drożdży identyczna infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Patpul, na drożdże jest najłatwiej zwalić winę, a przyczyna może gdzie indziej leżeć. Spróbuj wymienić wężyki, wszystko dokładnie wymyj. Następnym razem użyj innych drożdży, jeżeli to się powtórzy to znaczy się, że nie jest to wina drożdży. To co opisałeś, to typowa infekcja, ale skąd się wzięła to już musisz sam dojść i zminimalizować jej ryzyko. Jeżeli będzie więcej takich przypadków na S-04 to na pewno ludzie się zgłoszą z takim problemem, ale to co Biniu pisał to prawda Fermentis nie może sobie dopuścić na skażoną partię drożdży, na każdym etapie produkcji są one badane pod kątem mikrobiologicznym. I przestańcie się szczeniacko przepychać, bo przypomina to atmosferę z sąsiedniego forum. Edytowane 16 Listopada 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Teraz jeszcze o opinię proszę - czy wg Was będzie sens butelkować piwsko? Taa, ciekawe podejście.. W jednym zdaniu grzeczna prośba o pomoc i jednoczesne obrażanie ewentualnie pomagających. Ja nie warzę piwska, ja warzę Piwo. Na piwsko szkoda byłoby mi czasu i pieniędzy. stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Wpadki z drożdżami się zdarzają. Danstar Nottingham miały drobne problemy z żywotnością drożdży pakowanymi w 11g opakowaniach, ale to było kilka lat temu. Obecnie moim zdaniem praktycznie nie ma szans na to by producenci sprzedawali zakażone drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Wpadki z drozdzami sie zdarzaja. Notthingam mialy drobne problemy z drozdzami pakowanymi w 11g opakowaniach jakis czas temu. Ale nie ma szans na to by sprzedawali zakazone drozdze. Panie moderatorze chyba wypadałoby edytować ten post Nie żebym się czepiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patpul Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 na drożdże jest najłatwiej zwalić winę, a przyczyna może gdzie indziej leżeć. Hmmm.. Nie wydaje mi się, że to zwalanie winy. Napisałem wyraźnie, że wydaje mi się. Dlatego postanowiłem skonsultować. I jak najbardziej - właśnie mam taki plan, żeby sprawdzić kwestię przy innych drożdżach. Zresztą, nie widzę sensu powtarzać raz jeszcze wszystkiego, co już było napisane. Dzięki za pomoc i konstruktywną dyskusję. Rzeczywiście, atmosfera coraz bardziej, jak tam. Delikatnych, warzących ambrozję, najmocniej przepraszam, kajam się, Canossa, te sprawy. Znikam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Tjaaa, nie ma infekcji a ten rozpuszczalnik to skąd ? Zbyt wysoka temp. fermentacji, bo czasami skakało do 23-24°C otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Tak pomyślałem nad tym rozpuszczalnikiem i faktycznie to nie objaw infekcji. U siebie raz miałem a u innych spotkałem tę wadę tylko w piwach ciemnych. Nie potrafię zidentyfikować powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 spotkałem tę wadę tylko w piwach ciemnych myślę, że może byłby to dobry temat na osobny wątek sam ze 3 razy miałem z tym problem, zawsze przy ciemnych piwach, ale tylko 1 raz z powodu za wysokiej temperatury fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wpadki z drozdzami sie zdarzaja. Notthingam mialy drobne problemy z drozdzami pakowanymi w 11g opakowaniach jakis czas temu. Ale nie ma szans na to by sprzedawali zakazone drozdze. Panie moderatorze chyba wypadałoby edytować ten post Nie żebym się czepiał Teraz OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wpadki z drozdzami sie zdarzaja. Notthingam mialy drobne problemy z drozdzami pakowanymi w 11g opakowaniach jakis czas temu. Ale nie ma szans na to by sprzedawali zakazone drozdze. Panie moderatorze chyba wypadałoby edytować ten post Nie żebym się czepiał Teraz OK? Jak najbardziej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Wpadki z drozdzami sie zdarzaja. Notthingam mialy drobne problemy z drozdzami pakowanymi w 11g opakowaniach jakis czas temu. Ale nie ma szans na to by sprzedawali zakazone drozdze. Panie moderatorze chyba wypadałoby edytować ten post Nie żebym się czepiał Teraz OK? Jak najbardziej OK. Przepraszam jesli ostatnio moje posty wydaja sie "suche". Nie chce tracic kontaktu z forum, a ostatnio cierpie na chroniczny brak czasu, więc jakosc postow kuleje niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 W dalszym ciągu nie ma jasnej odpowiedzi skąd to zmętnienie. Niestety znów pojawił się taki symptom u mnie. Po dwóch tygodniach w butelkach piwo silnie zmętnione, jedynie na samej górze ok. 1cm klarowna warstwa piwa. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale znów użyłem s-04 i w moim przypadku na dwie warki z tymi drożdżami obie z takim zmętnieniem. Zaczyna mnie to martwić. Czy może to być przyczyną złej filtracji, gotowania, starego chmielu, słodu? Przy warce poprzedzającej klarowność wzorcowa, a sprzętu używam tego samego, technologicznie też nic nie kombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się