Biniu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Nie, nie uważam, że to bez sensu. Bez sensu jest wtedy jak piwo jest zepsute. Sens jest jak piwo wychodzi dobre. Kolega Mesive "jako biotechnolog" pisał, że rurka to jedyna słuszna metoda, a fermentowanie bez rurki = zakażone piwo. Na uczelni zrobiłem około 50 kilku litrowych nastawów na wino, wszystkie zatykałem korkiem z waty zamiast rurki i w żadnym nie było zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 pisał, że rurka to jedyna słuszna metoda, a fermentowanie bez rurki = zakażone piwo Biniu, strasznie zaczynasz trollować. Po pierwsze, wyraziłem tylko swoją opinię, nie stwierdzałem jedynej słuszności danej metody. Po drugie nigdzie nie napisałem, że jak ktoś nie zastosuje rurki, to ma zakażenie na 100%, tylko że IMO (czy ja naprawdę muszę pisać to z Capsem, żebyś nie przeinaczył?) niedomknięte wieko zwiększa ryzyko infekcji w porównaniu do zastosowania rurki. I po trzecie: wszystkie zatykałem korkiem z waty zamiast rurki i w żadnym nie było zakażenia korek z waty, a niedomknięte wieko, to też dwie różne sytuacje. Jak chcesz o tym dyskutować, to załóż temat: "Czy używacie waty do zatykania rurki fermentacyjnej?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 nie wiem jak Wy ale ja mam taką rurkę z czerwonym kapturkiem po nałożeniu którego żadne syfy i owady weń nie wnikają, 16 warek i tfu, tfu żadnej infekcji, pożywiom uwidzim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 To samo w obu przypadkach zarówno w rozszczelnionej pokrywie jak i w korku z waty gaz może swobodnie przejść, a drobinki kurzu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 A jeśli na tym rozszczelnieniu skropli się para wodna zawierająca mikroby z zewnątrz i dostanie się do środka? Lubisz hipotezy, a to jest akurat hipotetycznie możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Nie, ponieważ podczas fermentacji CO2 wszystko wypycha i jest luzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) ale do rurek zalanych takim czymś muszki po prostu nie chcą lecieć - sprawdzone doświadczalnie. Potwierdzam. Zawsze leję tam jakiś syf , zależy co tam mam pod ręką.I tak oto temat rurki, być albo nie być w fermentorze - osiągnął apogeum bicia piany i chęci udowodnienia że moje jest mojsze itd. itp. Edytowane 9 Lipca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Jak chcecie rzucać hipotezami i grubo skrajnie możliwymi przypadkami to lepiej odpuśccie, w piwowarstwie nie chodzi o skrajne przypadki, tylko o konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Skończcie już tą jałową dysputę i tak jeden drugiego nie przekona do swoich racji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Tak racja jest jak pewna część ciała każdy ma swoją. Aczkolwiek moim zdaniem nie ma znaczenia jaką metodę zastosujesz, ważne abyś zabezpieczył brzeczkę przed wpadaniem paprochów/kurzu itd. i umożliwił ujście CO2. Rurka nie jest jednym wyjściem, a może i lepiej jakby nie była tak polecana. Nie byłoby tylu postów "nie bulka po 3 dniach czy można już pić?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 no i trzeba wyprostować kwestię wieka: rozszczelnione, to nie jest uchylone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Nie byłoby tylu postów "nie bulka po 3 dniach czy można już pić?" Zamiast tego będą - "skąd mam wiedzieć, że fermentacja się skończyła"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ojej, no zawsze będą początkujący, którzy nie koniecznie przejrzeli całe FAQ, nie ważne jaką metodę polecicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ojej, no zawsze będą początkujący, którzy nie koniecznie przejrzeli całe FAQ, nie ważne jaką metodę polecicie. i to właśnie jest coś z czym trzeba walczyć - analfabetyzm dzisiejszy to albo brak rozumienia czytanego tekstu albo ignorancja - czyli niechęć do czytania czegokolwiek co wymaga choć odrobinę wysiłku (choćby, a nawet zwłaszcza umysłowego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ojej, no zawsze będą początkujący, którzy nie koniecznie przejrzeli całe FAQ, nie ważne jaką metodę polecicie. i to właśnie jest coś z czym trzeba walczyć - analfabetyzm dzisiejszy to albo brak rozumienia czytanego tekstu albo ignorancja - czyli niechęć do czytania czegokolwiek co wymaga choć odrobinę wysiłku (choćby, a nawet zwłaszcza umysłowego) Przenieście moce i siły tutaj http://www.piwo.org/...ego-piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Apropos rurki Aropo rurki- skończmy temat i zacznijmy pisac porządne FAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Ja rurki używam a dla bezpieczeństwa wlewam wodę z nadwęglanem . Teoretycznie bezpieczniej jakby woda wlała się do brzeczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się