Jacenty Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Pamiętaj, że pszenica szczyt swoich możliwości osiąga w ok trzecim tygodniu po zabutelkowaniu. Z tego powodu rzadko robię więcej niż 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Robię podwójną, ale połowa nie dla mnie ;-) Chłopak córki bierze do siebie, czyli mamy piwo na dwie chałupy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #4 Piwo marki Piwo 12,5 Blg (45 l) Słody: Pilzneński Weyermann 5,7 kg Pale Ale Strzegom 1,6 kg Pszeniczny jasny Weyermann 0,6 kg Karmelowy czerwony 0,7 kg Zacieranie: Woda - 25 l - 62°C - 20 min - 73°C - 45 min (NPJ) - 78°C - 3 min. Wysładzanie: 78°C - ciągłe, do pełnego gara Chmielenie: Gotowanie 70 min. 30g - Sybilla - 60min 30g - Styrian Golding - 60min 40g - Styrian Golding - 8min 10g - mech irlandzki - 10min Fermentacja: Safale S-04 - suche uwodnione Burzliwa - 24.08.2013 - 20°C Cicha - moja- 31.08.2013 - 3,8°Blg - temp. 19°C Piękny zapach słodowy, goryczka słabo wyczuwalna, można by jakiś chmiel dodać na zimno...3,5 Bartka - 02.09.2013 - 3,5°Blg - temp 19°C Butelka - Moje 15-09-2013 - 3,0°Blg - 150g glukozy - 46 x 0,5l Bartka 21-09-2013 - 3,5°Blg (błąd pomiaru?) - 150g glukozy 44x0,5l Uwagi: * 3 litry poszło w kanał z chmielinami. Przełom drobnoziarnisty, całkiem spory. * Dwa tygodnie na cichej, klarowność dobra * Drożdże nieciekawe, bardzo paskudnie unoszące się w piwie kluski, które momentalnie przy zlewaniu znajdują drogę do wężyka * 14.10.2013 Pokazują się oznaki prze gazowania. * Należy przeprosić drożdże, bo zrobiły pyszne piwo, będę się z nimi męczył, ale warto ;-) * 26.10.2013 Warka się zakończyła, piwo dość długo się układało ale smak był wyborny, szczególnie dobre było nieschłodzone, co jak dla mnie pasuje bardzo, bo wolę pić piwa w temperaturze pokojowej. *Niestety przegazowanie było, nie wiem jak to się stało, bo piwo długo stało w fermentatorze i powinno być dobrze odfermentowane, Warka Bartka nie jest przegazowana, dziwadło. Piwo do powtórzenia, obowiązkowo! Edytowane 27 Października 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Warka #4 Piwo marki Piwo Moja warka zlana na cichą, drożdże utworzyły bardzo zbity kożuch, kolor piękny Warka bez numeru ;-) o kryptonimie Ósmy Zabutelkowana, smak bardzo lekki i delikatny, średnio goryczkowy, w zapachu coś się pałęta, przyjemnie pachnie ale nie umiem tego z niczym powiązać, może jakbym zasyp znał to by było lepiej ;-) Wyszło 33 x 0,5l, 135g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Warka #4 Piwo marki Piwo Zabutelkowana, czekamy na efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 * 3 litry poszło w kanał z chmielinami. Następnym razem wlej do dwóch słoików, odstaw na dobę. Na drugi dzień osady będziesz miał tylko w połowie słojów, zlejesz czyste piwo do garnka, zagotujesz, zawekujesz i masz litr piwa na przyszłość na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Nie chce mi się bawić, warzę w "fabryce" i wywożę fermentory do domu, po prostu mi się nie chce kombinować z dodatkowymi gadżetami. Tu akurat lenistwo kosztowało trochę piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Warka #5 Witbier 11,2°Bx (19 l) Koszmar sobotniej nocy Każdy ma prawo polegnąć ;-) Zbyt optymistycznie podszedłem do wsadu, 1,3 kg pilzneńskiego to niestety za mało żeby utworzyło się odpowiednie złoże do filtracji, dodatkowo konsystencja zacieru nie była "normalna" to był kisiel. Pewnie zabrakło enzymów we wsadzie, żeby lepkość spadła, całe stado enzymów oczywiście w lodówce jest, ale przecież do piwa ortodoksi nie dodają ;-) Olewając końcówkę wysładzania i tak wyszło nieźle. Zakończyłem pracę około 03:30 Słody: Pilzneński 1,3 kg Pszeniczny jasny 1,3 kg Kasza manna 1,0 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Zacieranie: Skleikowana kasza manna w 6 l wody, 66°C - 60 min i 10 min gotowania. Niestety cały czas przy garze bo przywierało do dna :-/ Po ostudzeniu zacieranie z pełnymi szykanami ;-) (woda ogólnie- 14l) 43°C - 30 min. (kasza i słód pszeniczny) 52°C - 20 min. 62°C - 30 min. 72°C - 60 min. (mało enzymów, powoli się scukrzało, ale była NPJ) 78°C - nie wiedzieć czemu nie zrobiłem ;-) Wysładzanie: I tu się zaczął koszmar, filtrator zapchał się po 5 minutach, ogólne tempo poniżej litra na godzinę. Przełożyłem do worka filtracyjnego i jakoś dało się filtrować, niestety mam tylko worek 10l (teoretycznie) i cały zacier mieścił się na trzy porcje... a każda porcja trzy razy trafiała do worka, niestety trzeci raz olałem tracąc pewnie kilka litrów piwa- leciało 6,5°Bx. Wysładzanie zakończyłem mając w wiadrze brzeczkę 14 °Bx, dolałem 3 litry wody żeby wyszło 10 °Bx. Do warzenia poszło 21 l. Warzenie: Gotowanie - 75 min skórka świeżej pomarańczy 60 g - 15 min. skórka świeżej cytryny 25 g - 15 min. Curacao 15 g - 15 min. kolendra 15 g - 15 min. kardamon 5 torebek - 15 min. lubelski 30 g - 10 min Fermentacja: WB 06 - własna gęstwa po Weizenie Burzliwa - 29.09.2013 - 19°C Cicha - Butelka - Uwagi: Curacao, całe owoce, które koszmarnie ciężko było rozdrobnić, może być go za dużo- goryczka. Piękny aromat herbaciany * Degustatorzy orzekli dominację kardamonu, mi osobiście nie przeszkadza, lubię kardamon ;-) Edytowane 27 Października 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 kardamon 5 torebek - 15 min. uuu. a to nie za wiele? Ktoś pisał żeby z tym specjałem uważać bo lubi dominować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Dr2, torebka kardamonowa to jego owoc, w środku siedzi kilka (2-5) nasionek, jako żywo wielkością i kształtem przypominających mysie odchody ;-) Edytowane 29 Września 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) torebka kardamonowa to jego owoc Toż, to wiem , ale to i tak nadal nie zmienia, że kardamon lubi mocno dominować w smaku i zapachu. Sam go stosuję do innych celów (nie do piwa), ale właśnie na forum gdzieś ktoś pisał z własnych doświadczeń, co by uważać z jego ilością. Stasiek pisał w 2 poście tu. Edytowane 29 Września 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wszystko będzie dobrze, kardamon niczego nie zdominował, po raz kolejny wyszła mi za duża goryczka ;-) tym razem z Curacao, ale myślę, że się ułoży i będzie OK. W zielonym piwie zawsze jest mocniejsza goryczka niż w końcowym wyrobie, więc jestem dobrej myśli. Dodatkowo powalił mnie na kolana aromat, przepiękny aromat herbaciany z nutą pomarańczy, oby się to utrzymało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Piwo pszeniczne z tego może będzie, ale wit na pewno nie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Zdecydowana większość receptur z forum, z wiki, jest wariacją na temat witbiera, daleka od stylu. Ja nie widzę problemu, jakie składniki miałem, taki dałem, następny będzie inny ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Koledze raczej chodziło o drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Zasyp, zacieranie, drożdże... wszystko po trochu nie jest witbierowe, niechaj będzie, że to jest a`la witbier ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Kasza manna, ciekawe co Ci z niej wyjdzie. Warzyłem Witka ale z 45% zwykłej śrutowanej pszenicy oraz 5% owsa. Drożdże raczej powinny być do Witbiera dedykowane np: 'Wyeast 3463 Forbidden Fruit' lub 'Wyeast 3944 Belgian Witbier' . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Manna to 100% pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Warka #5 Koszmar sobotniej nocy Zeszła bardzo nisko- 1,8°Blg, i co teraz droga redakcjo? Smaki jakby wszystkie są, jest kolendra, pomarańcza, cytryna, tylko Curacao gdzieś zniknęło :-/ Mocno wytrawne, nie o tym marzyłem... Nie wiem czy na cichą przelewać, już się ładnie klaruje, można by w środę zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Trzy miesiące minęło od pierwszego warzenia, średnio warzę dwie warki w miesiącu, to może nie dużo, ale w końcu ja nie lubię piwa ;-) Jak na razie jedno, jak się okazało po czasie, miało wadę- aldehyd, była to pierwsza warka i powodem był prawdopodobnie zwalony termometr i w rezultacie fermentacja w zbyt wysokiej temperaturze. Zataczam właśnie pierwsze koło i wracam do warki #0, w sobotę warzę 50l Polskie Ale, tym razem testowo z dwoma różnymi szczepami drożdży US-05 i S-04, no i oczywiście bez aldehydu ;-) Dziękuje Wam za te trzy miechy szkoły piwowarskiej, szybko nie przestanę, więc jeszcze trochę razem pogotujemy ;-) Czas zacząć myśleć o konkursach. O! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 z dwoma różnymi szczepami drożdży US-05 i S-04 sam bym zrobił takie porównanie, ale nie mam takich możliwości Ciekawe jakie wyjdą faktyczne różnice? Będę czekał na Twój opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Wciągnęło mnie po uszy, dosprzętowiłem się i teraz mam opcję gotowania w domu w kociołku z lidla i gotowanie w "fabryce" z wybiciem 50l, jak mam wspólnika do warzenia to robię podwójny zasyp ;-) teraz będzie tak, że będą dwie warki po 20-25l, jeśli idzie o drożdże, to tak sobie wykombinowałem, oba szczepy zrobiły mi dobre piwa i chcę im zrobić pojedynek 1:1, trochę mogą się różnić warunki fermentacji, ale nad tym będę próbował zapanować. Porównanie oczywiście opiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Warka #6 Ale PL 12,1°Blg (2x22 l) Słody: Pilzneński Strzegom 5,0 kg Pale Ale Strzegom 2,6 kg Pszeniczny jasny 0,5 kg Karmelowy czerwony 0,3 kg (mój ulubiony słód!) Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Zacieranie: woda 22l 51°C - 20 min. 62°C - 10 min. 72°C - 60 min. 78°C - 5 min. Wysładzanie: ciągłe, do pełnego gara (woda całkowita 62l) Warzenie: Gotowanie - 65 min Marynka 8,9 ak - 30g - 60 min. Sybilla 6,5 ak - 50 g - 10 min. Mech Irlandzki - 5g - 10 min. Fermentacja: US 05 suche (moja warka) S 04 gęstwa po #4 (Tadka warka) Burzliwa - 12.10.2013 - 19°C, Tadka 18°C Cicha - 19.10 - 19°C - 1,3°Blg (US 05), Tadka 20.10.2013 - 18°C - 2,5°Blg (S 04) Butelka - Tadka 27.10.2013 - 2,3°Blg - 42 x 0,5 l - 125g glukozy Moje 28.10.2013 - 2,8°Blg - 41 x 0,5 l - 125g glukozy Uwagi: Cholera, zacieram coraz bardziej na słodko, a one mi cholera tak głęboko odfermentowują, chyba czas zmienić drożdże :-/ Obie warki bardzo klarowne * Nie ma to jak popełnić błąd przy pomiarach ;-) Nie wiem jak ja to obliczałem, ale dziś piwo ma 2,8°Blg Edytowane 28 Października 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Podzieliłes jeden zacier na dwie części czy były to dwa osobne zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Podzieliłes jeden zacier na dwie części czy były to dwa osobne zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się