Jump to content

Czytał ktoś "Designing Great Beers: The Ultimate Guide to Brewing Classic Beer Styles"

pontius

Recommended Posts

Czytał może ktoś z Was, i może coś nieco o niej powiedzieć? Na amazonie same pochlebne opinie. Myślałem o sprawienie sobie takiego podręcznika, ale dosyć drogi (ponad 100 zł).

Tak, to pierwsza fachowa książka jaka wpadła mi w ręce, bardzo ciepło ja wspominam - ile wiedzy tajemnej z niej wyniosłem!

Teraz ta wiedza jest oczywistością dostępną w wiki, a książka trochę leciwa, niemniej jednak jest to pozycja kultowa.

Jezeli planujesz miec biblioteczkę ~10 pozycji, to możesz ją kupić. Jezeli 2-3, to nie, są lepsze opracowania.

Zależy, czego chcesz się nauczyć:

podstawy i przekój wiedzy - How To Brew (Palmer)

zaawansowane - New Brewing Lager Beer (Noonan) albo Technologia piwa i słodu (Kunze)

receptury - Brewing Classic Styles (Zainasheff)

filozofia - Brewing Better Beer (Gordon)

drożdże - Yeast (White)

chmiele - coś z Hops w tytule, Hieronymus,

kwaśne piwa - Wild Brews ( ? )

belgijskie piwa - Brew Like a Monk (Hieronimus)

szalone pomysły - Radical Brewing (Mosher)

Od dawna myślę o kupieniu "New Brewing Lager Beer".

A tak przy okazji: jak się nazywa ta ostatnio wydana książka o chmielach, w której każda odmiana ( najnowszych amerykańskich rodzajów ) jest opisana pod względem sensorycznym? Pamiętam, że byłą dosyć droga, coś koło 300-złotych.

Czytał może ktoś z Was, i może coś nieco o niej powiedzieć? Na amazonie same pochlebne opinie. Myślałem o sprawienie sobie takiego podręcznika, ale dosyć drogi (ponad 100 zł).

Tu masz niewiele taniej: http://www.bookdepos...s/9780937381502

Dzięki, o tą książkę mi chodziło :D . Jeden tom na ebay-u za jedyne 450 zł...

Na http://www.bookdepository.co.uk tomy po ok. 70GBP (przesyłka free)

Edited by sugarsweet

szalone pomysły - Radical Brewing (Mosher)

O tej też słyszałem, a skoro mówisz, że większość "tajemnej" wiedzy z książki Raya Danielsa, jest na wiki, to może skuszę się właśnie na Moshera :).

Mosher jest fajniejszy. Ja w pewnym momencie Designing Great Beers odłożyłem i już nie wróciłem. Do Moshera nie da się od czasu do czasu nie wrócić :) Za dużo tam różnych dziwnych eksperymentów.

Piotr miał na myśli For The Love of Hops - Stana Hieronymusa - bardzo fajna książeczka :)