pontius Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Czytał może ktoś z Was, i może coś nieco o niej powiedzieć? Na amazonie same pochlebne opinie. Myślałem o sprawienie sobie takiego podręcznika, ale dosyć drogi (ponad 100 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak, to pierwsza fachowa książka jaka wpadła mi w ręce, bardzo ciepło ja wspominam - ile wiedzy tajemnej z niej wyniosłem! Teraz ta wiedza jest oczywistością dostępną w wiki, a książka trochę leciwa, niemniej jednak jest to pozycja kultowa. Jezeli planujesz miec biblioteczkę ~10 pozycji, to możesz ją kupić. Jezeli 2-3, to nie, są lepsze opracowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Jezeli planujesz miec biblioteczkę ~10 pozycji, to możesz ją kupić. Jezeli 2-3, to nie, są lepsze opracowania. Ciśnie się pytanie, a które są lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Zależy, czego chcesz się nauczyć: podstawy i przekój wiedzy - How To Brew (Palmer) zaawansowane - New Brewing Lager Beer (Noonan) albo Technologia piwa i słodu (Kunze) receptury - Brewing Classic Styles (Zainasheff) filozofia - Brewing Better Beer (Gordon) drożdże - Yeast (White) chmiele - coś z Hops w tytule, Hieronymus, kwaśne piwa - Wild Brews ( ? ) belgijskie piwa - Brew Like a Monk (Hieronimus) szalone pomysły - Radical Brewing (Mosher) kilis, WiHuRa, Zwiazkowiec i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Od dawna myślę o kupieniu "New Brewing Lager Beer". A tak przy okazji: jak się nazywa ta ostatnio wydana książka o chmielach, w której każda odmiana ( najnowszych amerykańskich rodzajów ) jest opisana pod względem sensorycznym? Pamiętam, że byłą dosyć droga, coś koło 300-złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Może o tą chodzi - http://www.barthhaas...roma-compendium Po zobaczeniu skanów na jakimś forum chciałem ją kupić, ale cena skutecznie mnie zniechęciła. http://i787.photobuc...1/Topaz0001.jpg http://i787.photobuc...1/Topaz0002.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dzięki, o tą książkę mi chodziło . Jeden tom na ebay-u za jedyne 450 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Czytał może ktoś z Was, i może coś nieco o niej powiedzieć? Na amazonie same pochlebne opinie. Myślałem o sprawienie sobie takiego podręcznika, ale dosyć drogi (ponad 100 zł). Tu masz niewiele taniej: http://www.bookdepos...s/9780937381502 Dzięki, o tą książkę mi chodziło . Jeden tom na ebay-u za jedyne 450 zł... Na http://www.bookdepository.co.uk tomy po ok. 70GBP (przesyłka free) Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez sugarsweet PolickiBrowarDomowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 coder ładnie to opisał Mogę śmiało polecić wszystkie wymienione przez niego pozycję. P.S. Ta o chmielu to For The Love of Hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 A ja nie polecam Brewing better beer Stronga. Nie ma tam nic ciekawego, czego nie byłoby na naszym Wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 szalone pomysły - Radical Brewing (Mosher) O tej też słyszałem, a skoro mówisz, że większość "tajemnej" wiedzy z książki Raya Danielsa, jest na wiki, to może skuszę się właśnie na Moshera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Mosher jest fajniejszy. Ja w pewnym momencie Designing Great Beers odłożyłem i już nie wróciłem. Do Moshera nie da się od czasu do czasu nie wrócić Za dużo tam różnych dziwnych eksperymentów. Piotr miał na myśli For The Love of Hops - Stana Hieronymusa - bardzo fajna książeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi