Makaron Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Warka 71 Strong Bitter. Surowce: 4kg Maris Otter 100g słód crystal 23g Magnum 65g Fuggles Danstar Nottinhgam. Protafloc Sole do burtonizacji wody. Zmodyfikowałem skład wody. Chciałem uzyskać wodę maksymalnie wynoszącą smaki chmielowe do smaku. Zatem do słodu przed zacieraniem dodałem następujące preparaty: 10g gipsu piwowarskiego (Calcium Sulphate) 7g chlorku wapnia (Calcium chloride) 5g Burton water cristals- mieszanina różnych soli. Wydaje się, że dużo, ale ponoć w kranach w Edinburghu leci miękka woda i z bardzo surowych obliczeń wynika, że dodatków nie będzie wcale za dużo. Zacieranie Przy zacieraniu zmieniłem stosunek wody do słodu. Tym razem był on na poziomie 3:1. Zacieranie przez 75 minut w temperaturze 67°C Mashout 5 minut w 76°C Filtracja na spokojnie, trwała godzinę do momentu jak woda wysłodkowa osiągnęła 4°Brixa. Chmielenie. 23g Magnum - 90 minut. 40g Fuggles - 20 minut 25g Fuggles - na kilka sekund przed wyłączeniem gazu. Na ostatnie 15 minut dodałem Protafloc Copper Finnings. Drożdże. Uwodnione drożdże Danstar Nottinhgam. Mam nadzieje, że nie przesadzą z głębokością ofermentowania. Co prawda liczę, że będzie mocne, ale oby nie zjechało mocno poniżej 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Jak chodzi o brytyjskie przepisy to jesteś dla mnie wyrocznią. Ale.... Dla jakiej objętości ta warka? Przyjąłem 23 litry w QBrew i wyszło mi OG 1043 i IBU 45. Jeżeli to jest przepis na best bittera to trochę przesadzone ta goryczka. Ale nie o tym chciałem. Ty tu rządzisz... Napisałeś Chciałem uzyskać wodę maksymalnie wynoszącą smaki chmielowe do smaku. Natomiast w BJCP stoi (jeżeli to ma być best bitter): Średnia do wysoka goryczka. [...] Umiarkowane do słąbe smaki chmielowe. Właśnie mój bitter, wprawdzie zielony jeszcze, jest chmielowy w smaku, a nie specjalnie gorzki choć IBU z receptury by wynikało na poziomie 35. Czy smaki chmielowe to nie błąd w stylu? No chyba, że jest to receptura na Pale Ale, ale OG za niskie jest wtedy..... A tak już z innej beczki. Tacy Duńczycy to mają w głębokim poważaniu całe to BJCP. Mają swoje kategorie, swoje opisy i pod nie są organizowane konkursy. Nie będzie amerykaniec Niemca uczył robić niemieckiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Robię 20 litrowe warki, gęstość z moją wydajnością wyszedł mi minimum stylu z BJCP, czyli 1.048 (12°Blg.)Co do modyfikacji wody, to skład wody uwypukla smaki chmielu. Goryczka jest planowana na górną granice stylu czyli w regionach 45IBU. PS to ma być Strong Bitter Co do styli, to też uważam BJCP jako wskazówka. W UK też poważnie nie traktują BJCP. Bo w sumie to piwo według standardów lokalnych to jest raczej IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 PS to ma być Strong Bitter No tak, to jest jak człowieka dotyka wtórny analfabetyzm. Niby czyta, a nie rozumie. Choć na swoje usprawiedliwienie mógłbym napisać, że strasznie pochrzanione mają brytyjczycy nazewnictwo. Strong Bitter, ESB, Pale Ale. Z drugiej strony to fajnie że mój nieudany Best Bitter jest całkiem udanym Strong Bitterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Strong bitter to nic innego jak Pale Ale. Nazwa sugeruje jasny kolor, ale może jasność może być spokojnie do głębokiego miedzianego koloru. Co do nazewnictwa, to dawno temu się już pogubiłem, co ja nazwałbym porterem inni nazywają stoutem itd. Granice są bardzo płynne i co gorsza ewoluują z czasem dostosowując się do gustów i warunków lokalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Piwo odfermentowało poniżej trochę poniżej 2°Blg. Co daje nam 83% ofermentowanie pozorne, czyli ilość alkoholu 5.3%. Potwór, zobaczymy jak będzie smakował. Piwo zielone smakuje płytko, wytrawnie i w zapachu czuć lekkie aromaty gorące (od alkoholu) i goryczka mocna, ale nie wykręcająca. Póki co wszystko w wytycznych stylu. Naprawdę jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Jednak następnym razem jeśli warzyłbym z użyciem tych drożdży warto byłoby dodać więcej słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 U mnie zaledwie po dwóch warkach drożdże Danstar Nottinhgam mają ksywę "żarłacze szare", jedzą wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 No na tych drożdżach powstało piwo, które wygrało szkocki festiwal piwny w 2008 roku. Mały browar pod Edinburghiem warzy piwa na tych drożdżach i wychodzą im naprawdę bardzo dobre piwa. Trzeba się po prostu nauczyć używać tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Warka 72 "Pszenica" Warka 72 Pszenica----------------- Brewer: BOCTOK Style: Weizen/Weissbier Batch: 20.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.048 OG Recipe Bitterness: 10 IBU Recipe Color: 2° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.6% Alcohol by Weight: 3.6% Ingredients ----------- Słód pilzneński 2.00 kg, Grain, Mashed Słód pszenny 2.00 kg, Grain, Mashed Saaz 20.00 g, Whole, 70 minutes Weihenstephan Weizen yeast 1.00 unit, Yeast, Notes ----- Recipe Notes: Zacieranie. 4 litry wody zmieszane ze słodem pszennym i podgrzane do 46C Dodanie reszty słodu i wody w ilości 9 litrów i podgrzanie całości do 66C Utrzymanie przerwy w 66C przez 65 minut. Dolanie 2 litrów wrzątku i podgrzanie całości do 78C. Batch Notes: Chmielenie Całość chmielu gotowane przez 70 minut. Całość zadane dwoma starterami przygotowanymi 3 tygodnie temu. Niestety miałem zrobić pszenne piwa w rzędzie, ale niestety lokalny sklep nie miał słodu pszennego, dopiero dostałem słód kilka dni temu. Drożdże pachniały bardzo dobrze, mam nadzieje, że wszystko z nimi było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Warke 71 właśnie zakegowałem. Jestem bardzo zadowolony z piwa w tym etapie. Mam nadzieje, że nic się z nim złego nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Warka 73 "Best Bitter" Zasyp: 3,6kg słód pale ale 0,25 słód crystal Do zasypu dodałem mieszankę "burton water crystal" firmy Brupaks w ilości 15gram, do tego dodałem 4 gramy gipsu piwowarskiego. Całość zacierana w temperaturze 68°C przez 70 minut, później dolałem wrzątku w 2 porcjach. Po pierwszej temperatura wzrosła do 72°C po kolejnych 10 minutach dolałem 2 porcje wrzątku i temperatura wzrosła do 76°C , całość utrzymałem w temperaturze mashout przez 5 minut i rozpocząłem wolną filtracje. Filtracja zajęła mi koło godziny. Wysładzałem do momentu jak woda wysłodkowa miała gęstośc w około 4°Brixa. Całość poszła na gaz. Tuż przed rozpoczęciem wrzenia dodałem pierwszą porcje chmielu. 20g Northern brewer ok10%AA - gotowane przez 70 minut 30g Fuggles 4,5%AA - 15 minut 15g Fuggles 4,5%AA - 0 minut. W 15 minucie od końca dodałem również płaską łyżeczkę protafoc. Całość chmielu powinna dać około 30IBU. Po schłodzeniu uzyskałem około 18 litrów brzeczk, do której dodałem 3 litry zimnej wody i po pomiarach wyszła mi brzeczka o gęstości początkowej troszkę ponad 10°Blg, 1.042 ,czy lekko poniżej 11°Brix na refraktometrze. Całość zadałem gęstwą z poprzedniej warki, czyli Danstar Nottingham w ilości około 150 ml. Całość przeniesione na korytarz gdzie temperatura fermentacji nie powinna przekroczyć 19°C. Dzisiaj rano po około 5h po zadaniu drożdży piana była już gęsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Warka 74 Mild Jako, że wczoraj przygotowałem trzy startery, czas jeden (największy 1,3L) wykorzystać. Od bardzo dawna nie warzyłem mild`a, a ,że lato się zbliża to trzeba mieć coś na ładną pogodę, by się po prostu napić. Modyfikacja wody 4g gipsu piwowarskiego 7g chlorku wapnia 2g siarczanu magnezu 2g chlorku sodu całość dodałem do słodu przed zacieraniem 2,6kg Pale Ale (Maris Otter) 1kg Słód wiedeński 300g słód brytyjski crystal 80g słód brytyjski czekoladowy 20g słód barwiący (black malt) Zacieranie 60 minut w 68°C. Dodałem wrzątku w trzech porcjach by doprowadzić całość do temperatury 72°C na kilka minut i później do 76°C mashout. Wysładzanie poszło szybko, bo musiało (Musiałem całość przed północą). Proces nie przekroczył 30 minut. Do gorącej nie gotującej się brzeczki dodałem 35 gram Fuggles około 4,5%AA. Całość warzona 60 minut. Na ostatnie 15 minut dodałem pół łyżeczki Protafloc. Chłodzenie 30 minut do temperatury około 25°C , zadanie starterem drożdżowym Wyeast 1318 London Ale III. Gęstość brzeczki wyszło zdziebko za mocna, no cóż trudno. OG wyszła 1.040 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Warka 73 "Best Bitter" Właśnie przeniosłem piwo do cornelius keg`a z 60g cukru. Ma być lekko nagazowane. Trochę obliczeń. Gęstość początkowa 11,5°Blg (1.042) Gęstość końcowa 1,9°Blg (1.008) - Tak jak obiecuje instrukcja drożdży Danstar Nottingham Alkohol objętościowo - 4,5% Stopień odfermentowania pozornego - 82% Stopień odfermentowania realnego - 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Warka 75. IPA (Pale Ale/Golden Ale) Modyfikacja wody 20 litrów Chciałbym uzyskać wodę o następujących parametrach: Ca 190mg/l; Mg 15mg/l; Na - 30mg/l; CO3 15mg/l SO4 330mg/l Cl 165mg/l Z wyliczeń muszę dodać następujące dodatki: Gips piwowarski ok 10g Chlorek wapnia ok 5g Siarczan magnezu ok 3g Chlorek sodu 1,5g Zasyp 4kg Maris Otter. Zacieranie 90 minut temperatura rozpoczęcia zacierania 68-65°C. Dolałem około 5 litrów wrzątku i podniosłem temperaturę do 76°C . Przetrzymałem w temperaturze 76C około 15 minut i rozpocząłem filtracje. Filtracja poszła bardzo sprawnie, trwała około 40 minut. Całość zagotowałem, wyłączyłem i poszedłem spać. Dziesięć godzin później zacząłem chmielić. Chmielenie. 30g Northern Brewer na 60 minut 40g Northern Brewer na 20 minut 40g Northern Brewer na 1 minute 40g Willamette na 1 minute Na ostatnie 15 minut dodałem łyżeczkę Protafloc. Schłodzone i zadane drożdżami Wyeast London III. Ze względu na nadchodzącą fale ciepła mam zamiar fermentor opatulić śpiworkiem i wymieniać wkłady mrożonej wody, by obniżyć temperature do około 18°C. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Z wyliczeń muszę dodać następujące dodatki:Gips piwowarski ok 10g Chlorek wapnia ok 5g Siarczan magnezu ok 3g Chlorek sodu 1,5g Następnym razem radzę dodać też trochę słodów - piwo wyjdzie mocniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Z wyliczeń muszę dodać następujące dodatki:Gips piwowarski ok 10g Chlorek wapnia ok 5g Siarczan magnezu ok 3g Chlorek sodu 1' date='5g[/quote'] Następnym razem radzę dodać też trochę słodów - piwo wyjdzie mocniejsze Chmielona woda z minerałami , już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Przyłożyłem się porządnie do filtracji tym razem. Zarówno brzeczka jak i brzeczka nachmielona była niemalże krystalicznie czysta. Z tego powodu straciłem troszkę z ekstraktu, który został z chmielem i osadami, czy w młócie. Mam nadzieje, że będzie się opłacało . Wyszło ponad SG 1.040, czyli 10,5°Blg troszkę ponad 20 litrów, czyli wydajność jest do bani, ale nie na tym mi tym razem zależało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Warka 75 IPA cd. Piwo odfermentowało do ok 1.010, czyli troszkę ponad 2°Blg. Czyli po podliczeniach piwo ma następujące parametry. Alkohol objętościowo 4,2% Odfermetnowanie pozorne 76% Odfermentowanie rzeczywiste 63% Aromat zielonego piwa wszedł mocno chmielowy. Smak póki co bardziej chmielowy niż słodowy, ale póki piwo nie jest nagazowane i wyleżakowane ciężko cokolwiek konkretnego powiedzieć. Piwo wylądowało w kegu z 50g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Warka 76 "Bitter" Warka 20 litrów Modyfikacja wody 9g gips piwowarski 4g chlorek wapnia 2g siarczan magnezu 2g chlorek sodu Plus płaska łyżeczka "Burton Crystals" do wody do wysładzania. Słody 4kg słodu Maris Otter. 0,5 słód crystal. Zacieranie po brytyjsku 60 minut w temperaturze 66°C 25g Northern brewer ok10%AA - gotowane przez 70 minut 30g Fuggles 4,5%AA - 15 minut 15g Fuggles 4,5%AA - 0 minut. W 15 minucie od końca dodałem również płaską łyżeczkę protafoc. Wyszło 23 litry o gestosci około 12,5°Blg ,czyli co okolo 1.050. Zadane starterem przygotowanym kilka tygodni temu London Ale III, zobaczymy jak szybko ruszy fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Zadane starterem przygotowanym kilka tygodni temu London Ale III, zobaczymy jak szybko ruszy fermentacja. Piwo wystartowało po 14 godzinach. Troszkę długo, mam nadzieje, że nic się dodatkowo nie zalęgło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Warka 74 Mild 2,6kg Pale Ale (Maris Otter) 1kg Słód wiedeński 300g słód brytyjski crystal 80g słód brytyjski czekoladowy 20g słód barwiący (black malt) Do gorącej nie gotującej się brzeczki dodałem 35 gram Fuggles około 4,5%AA. Całość warzona 60 minut. Właśnie smakuje piwo. Dało mi wiele do myślenia.. Piwo jest słodkie i gęste w smaku. Wyraźne smaki wynikające ze słodu czyli kawowe i czekoladowe. Jakby dodać połowe słodów ciemnych to smaki by nabrały cech bardziej karmelowych. Drożdże London Ale III dały bardzo charakterystyczne owocowe-brytyjskie smaki. Ogólnie polecam tą mieszankę słodów(ale każdy musi sobie dopasować składniki pod swój gust). Piwo jest naprawdę słodowo-owocowe w smaku. Można byłoby się pokusić na polską wersje. 2,6 słód pilzneński 1kg słód wiedeński/monachijski 200g słód karmelowy jasny 100g słód karmelowy ciemny 80g słód czekoladowy 20g słód barwiący. chmiel 35g lubelski Drożdże Danstar Windsor PS Już wiem, że IPA i Bitter może być zbyt owocowy. London Ale III są naprawdę PEŁNE CHARAKTERU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Już wiem, że IPA i Bitter może być zbyt owocowy. London Ale III są naprawdę PEŁNE CHARAKTERU Słyszałem, że te drożdże słabiej odfermentowują i ogólnie są podobne do London ESB, czy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Odfermentowuja bardzo słabo, do tego są prawdziwymi drożdżami górnej fermentacji. Zatem trzeba pamiętać o większej ilości miejsca w fermentorze. To czy pa podobne do ESB trudno mi powiedziec, nigdy ich nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Warka 76 "Bitter" Piwo po tygodniu fermentacji, w cieżkich warunkach (w zalanym mieszkaniu kilka godzin po katastrofie) przelałem prosto do keg`a. Sporo śmiecia i drożdży poleciało wraz z piwem. Pozatym nie miałem zbyt higienicznych warunków, ale szkoda mi było po prostu wylać całości do kibla (jeśli coś nie tak jest z tym piwem wylać je zawszę zdążę). Zresztą musiałem pogodzić się ze stratą gęstwy drożdżowej. Zakegowałem całość z dwoma łyżkami cukru. Powinno wystarczyć, bo nie robiłem cichej i coś tam jeszcze powinno troszkę odfermentować. Nie oczekuje cudów, ale jak piwo będzie chociaż wypijalne to będę szczęśliwy . Pozatym smakowanie zielonego piwa dało troszkę do myślenia, kolor właściwy, nawet następnym razem pokuszę się o jeszcze troszkę więcej słodu crystal (równe 15%) i dosłownie chyba odrobinę mniej chmielu goryczkowego (zależy czy goryczka jeszcze się ułoży przy leżakowaniu czy nie) i zrezygnuje z chmielenia 20` do końca gotowania. Co do dodatków do wody to ciężko mi było cokolwiek powiedzieć w tym stadium produkcji. Poprzednia karnacja bittera na Nottingham`ach wyszła bardzo dobra, jakby co to wrócę do bardziej neutranych smakowo drożdży górnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Ostatnio właśnie dużo eksperymentowałeś (nawet w stopniu zaawansowanym) z dodatkami do wody, napisz koniecznie wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się