Czajkus Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Witam, Założyłem bloga o polskich alkoholach, buteleczkach i historii alkoholi, głównie polskich. O piwie też poznajdywałem jakieś informacje to będę się starał zamieszczać. Napiszę też pewnie coś o miniaturkach piw - które są np. w USA bardzo rozpowszechnione http://blog.czajkus.com Tego typu materiały z dwudziestolecia np. mnie inetersują Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Dzisiaj zamieściłem na blogu ciekawy artykuł z ocenami piw z Wystawy Płodów Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 1874 r. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Na moim blogu mam juz 200 wpisów - głównie o historii polskich alkoholi. W wiekszości wpisów podaję znalezione stare teksty dotyczące danego tematu wraz z zazwyczaj cennymi ilustracjami. Kogo to interesuje zapraszam 200 wpis jest o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14/200-wpis-okazji-starce/ Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam, Pierwsza część artykułu inż. Juliana Kołaczkowskiego z 1888 r. na temat Piwowarstwa w dawnej Polsce http://blog.czajkus.com/blog/2014/06/18/piwowarstwo-czesc-12/ Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dzisiaj druga część artykułu inż. Juliana Kołaczkowskiego z 1888 r. o Piwowarstwie http://blog.czajkus.com/blog/2014/06/29/piwowarstwo-czesc-22/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Witam, Zainteresowałem się postacią Marjana Kiwerskiego, który był najwybitniejszym badaczem dziejów piwowarstwa w Polsce. W wpisie na jego temat dałem wstęp do jego książki "Dzieje Piwowarstwa" i jego biogram z Polskiego Słownika Biograficznego http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/01/inz-marjan-kiwerski/ Dzisiaj zacząłem publikować jego artykuły w tym przypadku "Piwo angielskie w Polsce". Polecam część 1 http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/07/piwo-angielskie-polsce-marjan-kiwerski-czesc-1/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Dzisiaj 2 część artykułu "Piwo angielskie w Polsce" autorstwa Mariana Kiwerskiego Zapraszam http://blog.czajkus.com/blog/2014/09/02/piwo-angielskie-w-polsce-marian-kiwerski-czesc-2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Witam I zakończenie odczytu Mariana Kiwerskiego na temat "Piwa angielskiego w Polsce" http://blog.czajkus.com/blog/2014/09/26/piwo-angielskie-polsce-marian-kiwerski-czesc-3/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam, Tym razem wpis z artykułem na temat Piwowarstwa w Grodzisku z 1928 r. http://blog.czajkus.com/blog/2014/11/06/piwowarstwo-grodzisku/ Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Nie znam się za bardzo na stylach piwa, ale jak czytam stare teksty, to w XIX w. za rodzimy styl uznawano tzw. piwo szlacheckie. Były też inne stare style, które pewnie trzeba uznać za rodzime jak np. piwo owsiane czy piwo jałowcowe. Nie no Czajkus, nie bądź taki, jak już trafiasz na takie rzeczy to je tu dawaj, Na pewno znajdą się chętni żeby spróbować coś z tych informacji wykoncypować. Sam warzę czasem historyczne piwo Rosanke, i nie boję się wyzwań ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Podaję co jakiś czas różne przepisy, dzisiaj np. jest na blogu m.in. przepis na piwo owsiane z 1830 r., które jak piszą wcale nie było z owsa Przepis na robienie białego musującego piwa, które w Niemczech Weiss czyli Horn lub Weizen-Bier, a w Warszawie owsianym nazywają. Przepis ten listownie przez S. B. R. z Berlina nadesłany. Białe, musujące piwo, tak wsławione w Berlinie i Wrocławiu, które w Warszawie owsianym nazywają, wcale nie jest z owsa, ani też innym sposobem, jak wszelkie inne dubeltowe piwa robione, lecz cały sposób na zaprawianiu jego, staczaniu i butelkowaniu zależy, co robi się w następujący sposób. Bierze się beczka dubeltowego piwa, z tą uwagą, aby nie było zbyt gorzkie, ani też zbyt ciemne czyli czarne. Beczka z tym piwem wstawia się do piwnicy, gdzie otworzywszy czop górny, powinna godzin dwadzieścia cztery zostawać, po czym tymże otworem wsypuje się: mąki ryżowej czyli ryżu jak najmielej utłuczonego funt 1, cukru Faryny funt 1, kremortartary drobno sproszkowanego łutów 5 Potem nie zatykając beczki, spokojnie się zostawia dni 3 w lecie, lub 4 w zimie, po których się butelkuje, mocno korkuje, i w piasek wstawia, w którym dni dziesięć zostaje, i już jest zupełnie do użycia zdatne. Uwaga. Butelek trzeba dobierać mocnych. Najlepsze byłyby tak nazwane porterówki, albowiem to piwo jest bardzo musujące i słabe butelki rozsadza. Korki także dawać trzeba mocne, i dobrze je osadzać, lub drutować, albo szpagatem mocować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Muszę kurna do Ciebie częściej zaglądać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Czajkus, jeżeli chcesz, to wpisy mogą być importowane z automatu do Blogosfery. Blog fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Dla mnie to by było fajne, aczkolwiek to już administracja forum musi rozważyć czy informować o wszystkich moich wpisach, ponieważ mój blog nie jest piwny tylko ogólnie alkoholowy i nie wiem czy czytelnicy forum życzą sobie być informowani o artykułach na temat wódek czy wina? Dotychczas jak miałem wpis dotyczący piwa to informowałem o nim w tym temacie i tak też może pozostać. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Rzeczywiście, może tak będzie lepiej. W blogach gdzie tematyka jest różna, ręcznie filtruję treść i nieraz zdarza mi się coś przegapić. Informuj zatem indywidualnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej. alechanted, biervorkoster, Bogi i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej. Popieram wiecej craftu, mniej celebry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Dzisiaj bigram prof. Emila Christiana Hansena - duńskiego uczonego, który dokonał przełomu jeżeli chodzi o drożdże stosowane w piwowarstwie. Biogram napisał jego uczeń, polski prof. Wiktor Syniewski. http://blog.czajkus.com/blog/2014/11/24/porf-dr-emil-christian-hansen/ Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam, Dzisiaj pierwsza część znakomitego odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" dotyczącego historii polskiego piwowarstwa. http://blog.czajkus.com/blog/2014/12/10/piwa-domowego-pilsnera-marian-kiwerski-czesc-1/ Polecam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dzisiaj 300 wpis na moim blogu Zawiera bazę Gorzelni i Fabryk Wódek działających w Galicji w 1901 r. http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08/300-wpis-gorzelnie-fabryki-wodek-w-galicji-w-1901-r/ Kolejnym wpisem będzie dalsza część ciekawego odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" Są tam podane m.in. moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu w piwach z browarów warszawskich w 1881 r. Zapraszam do odwiedzin Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam, Dalszy ciąg odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" jest na moim blogu, a w nim m.in. autor przytacza: moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu z piw browarów warszawskich w 1881 r. http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/10/od-piwa-domowego-do-pilsnera-marian-kiwerski-czesc-2/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Dzisiaj ostatni 3 wpis z cyklu "Od piwa domowego do pilsnera" autorstwa Mariana Kiwerskiego z 1937 r. http://blog.czajkus.com/blog/2015/02/02/od-piwa-domowego-do-pilsnera-marian-kiwerski-czesc-3/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Witam Dzisiaj na moim blogu artykuł z 1931 r. autorstwa Klemensa Arenwaldta o piwie grodziskim czyli "porannym piwie restauratorów" http://blog.czajkus.com/blog/2015/03/09/najstarszy-browar-w-polsce-1931-r/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Mój wpis w ramach promocji nowego smaku Somersby http://blog.czajkus.com/blog/2015/03/16/nowy-smak-i-wczesna-historia-piwa-somersby/ Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Wpis z artykułem o Składzie piwa A. Domańskiego w Warszawie z 1931 r. http://blog.czajkus.com/blog/2015/03/22/sklad-piwa-a-domanski-w-warszawie-1931-r/ Zapraszam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się