bielok Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Cześć. Czy jest jakis sprawdzony sposób jak sie tego kur$#*^ pozbyć ? Mam trochę butelek po żywcu i chciałbym je zastosowac w domowym browarze, ale przecież nie ze sreberkami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witaj, ja po prostu mocze w jakims płynie - a potem nozem "obieram/skrobię". Na primatorach działa - namoczone dość lekko odchodzą - o Żywieckich się nie wypowiem. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Trochę moczenia, a następnie skrobanka. Mówią, że zakazane ale skrobanka jest dobra na wszystko. Po urqellach schodzi po moczeniu kilkunastogodzinnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ja to traktuję zbiorczo w zmywarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 ja traktuję to takim metalowym - drucianym zmywakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Podobnie jak u poprzedników moczenie ,skrobanie ,druciak do garnków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Cześć Dostałem od miłej właścicielki baru na osiedlu trzy skrzynki z butelkami (bez czterech sztuk) po Urquellu. Od dziś rana się moczą w wodzie, w czwartek będą testy czy się odmoczyły ............. a jak sie odmoczą to coś przecież w te butelki nalać bedzie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 ? co wy ? niemozliwe ze mi po 15 minutowym moczeniu w cieplej wodzie z odrobina plynu do naczyn odchodzi wszystko pieknie.... nie mowie tu o odchodzeniu calkowitym ale mozna bez najmniejszego problemu całe sreberko zdjąc. Zostaje troche kleju ale jego po namoczeniu w wodzie okolo 5 sekund sciagam gabka do mycia naczyn. pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 ? co wy ? niemozliwe ze mi po 15 minutowym moczeniu w cieplej wodzie z odrobina plynu do naczyn odchodzi wszystko pieknie.... Różne są kleje i różne sreberka. Są takie, co odchodzą w jednym kawałku, a są takie co bez skrobania się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 @bielok Dodaj do moczących się butelek wodorotlenku sodu. Zasadowe pH nie tylko wspomoże usunięcie sreberek i etykiet ale także wysterylizuje butelki. Można zastosować kreta ale trzeba szukać bez dodatku wodorotlenku glinu, gdyż ten powoduje wydzielanie się osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Cześć NaOH wożę w bagarzniku samochodu jak do czwartku serberka nie zejdą coś pomyślę jak sie ich pozbyć najwyżej jeden zmywak wyciagnę z kolumny P.S niestety zlikwidowali mi jedyny sklep chemiczny w mieście, szlak mnie tfafia bo nie ma gdzie uzupełnic zapasów chemii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Szczoteczka 15 min w gorącej wodzie i do roboty Nie ma większego problemu z ich zdejmowaniem. Co do kleju to z reguły większość browarów stosuje klej skrobiowy,tylko dokładność rozprowadzenia i ilość zależy od ustawień etykieciarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Moczonko, skrobanko i pięknie schodzi i to bez pomocy świstaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Cześć No to wygląda ze dam rady, ale wogóle czyszczenie 60 butelek to się zapowiada trochę roboty ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 A ja mam do mycia zagrzybiałych butelek chyba z 300 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Gorąca woda + Chemipro Caustic + pełny zlew + oczekiwanie przy piwku:beer:(piwkach)=schodzi wszystko Metoda wypróbowana na kilkuletnich sreberkach i pleśniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Cześć Miałem wczoraj być na działce żeby między innymi zerknąć jak się odmaczają butelki, ale czasu niestety nie starczyło będę dziś to popatrzę, ale pewnie nie będę się tym zajmował z powodu natłoku innych zajęć działkowych ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Cześć Ostatnio mi wpadła w ręce skrzynka pustych butelek 0,33 po hein#@% Butelki są okejone naklejkami które bez poroblemu można oderwać, natomiast pozostaje gruba warswa kleju. Klej ten można zmyć rozpuszalnikiem do farb ftalowych Edytowane 1 Czerwca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 co do sreberka a nie próbował nikt ogrzewania ciepłym powietrzem np z suszarki lub lepiej z opalarki .Jeśli nie pomoże to na bank nie zaszkodzi , ale spróbować warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Cześć. Zico nie ma co wyważać otwartch drzwi Lekko zasadowy roztwór, zmywak kuchenny i schodzi bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) no albo prościej butelkę potłuc wtedy samo odleci :):D to tak na dobry początek dnia Edytowane 1 Czerwca 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Podczas chłodzenia brzeczki mam mnóstwo gorącej wody która wlewam do dużej metalowej wanny.W zależności od stopnia zabrudzenia butelek/etykiety,"złotko",suchy osad na dnie butelki/wlewam Ludwika.Wszystko pięknie schodzi.Jak mam czyste to dodaje pirosiarczan i dezynfekuje.Tak przygotowane czekają na rozlew piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Wśród domowego składziku chemicznego znalazłem niedawno płyn do usuwania etykiet - schodzą razem z klejem po kilku godzinach namakania w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ja to traktuję zbiorczo w zmywarce Elroy ty myjesz butelki w zmywarce ? Dobrze zrozumiałem ? Domywa w środku osady z dna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 schodzą razem z klejem po kilku godzinach namakania w wannie. Kilka godzin???? Każda etykieta odejdzie po góra 15min moczenia w wodzie bez żadnych środków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi