abra Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich. Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników: Pale Ale - 2,5 kg Pszeniczny - 1 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,5 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 33g - 60 min Amarillo 33g - 30 min Amarillo 33g - 15-10 min Amarillo 33g - chmielenie na zimno Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU Proszę o ocenę i ew. korekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Porównaj sobie z Amberami Jacka Kocurka. Są pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki Zgoda. Miło usłyszeć, szczególnie od Ciebie taka opinię (mało co Ci smakuje). Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu. Pszenice chcę dać głównie na lepszą pianę, gdzie można znaleźć jakąś z Twoich receptur na amber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 w moim wątku tu http://www.piwo.org/topic/2579-jak-nielipinski-browar-domowy/page__st__340#entry186888 i tu: http://www.piwo.org/topic/2579-jak-nielipinski-browar-domowy/page__st__160#entry95890 Igorrodz i abra 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Pszenicę możesz dodać w takiej ilości bardzo dobrze wzmacnia pianę, w smaku nie powinna jakoś szczególnie się wyróżnić. Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 10% zasypu pszenicy w zupelnosci powinno wystarczy dla poprawy piany. Mozna oczywiscie wiecej jak ktos lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające. A gdyby miała to być wersja na chłodniejsze dni jesienne to ile maksymalnie karmelów możnaby użyć co by nie przesłodzić zbytnio piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Tu nie chodzi o słodycz. Aromat karmelowy jest intensywny i dość męczący w zbyt dużym stężeniu. Ja bym nie przekraczał tych 20-25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Jak chcesz na słodko, to daj karmelowy 25 EBC, ten jest słodki. Ale z nim też lepiej nie przesadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich. Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników: Pale Ale - 2,5 kg Pszeniczny - 1 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,5 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 33g - 60 min Amarillo 33g - 30 min Amarillo 33g - 15-10 min Amarillo 33g - chmielenie na zimno Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU Proszę o ocenę i ew. korekty Chmiele tu nie pasują do stylu, chodzi mi tu o rodzaj chmieli, ich ilość i też nie pasuje mi tu chmielenie na zimno. Amber Ale to nie jest IPA, tutaj posuwasz na przód posmaki słodowe, balans całego piwa i masz stosunkowo niskie smaki chmielowe. IBU ustaw na ok 30 a Plato na 13-14. Ja bym poprawił tą recapture tak: Pale Ale - 2,5 kg Pils - 1.5 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,25 kg Karmelowy 300 - 0,25 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 25g - 60 min Cascade 25g - 10 min Mt. Hood/Liberty/Crystal/Lubelski - 25g - 5min US-05 Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Jeśli podejdę do warzenia AAA z 4 kg pilzneńskiego i po 150 g karmelowego jasnego i ciemnego i/ lub takim samym udziałem Special B to teoretycznie będzie do zaakceptowania? Chciałbym chmielić nieco wyżej niż 30, brewtarget wyliczył mi 37 ale to akurat do korekty bez żalu, tylko niepokoją mnie te karmele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC. Edytowane 17 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC. Dlaczego nie dawać ciemnych karmelowych? Jakieś złe posmaki dają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Próbowałem dawać niewielkie ilości do lekkich, jasnych czy bursztynowych piw, gdzieś jakiś posmak palonego karmelu w tle się niepotrzebnie szwędał. Mi do AAA nie pasują. Edytowane 17 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dziękuję za wskazówki, popełniłem to piwo zmniejszając ilość karmelowych do 0,3 i 0,25 kg i chmieląc tak jak planowałem, na razie dominuje w nim goryczka. Pisząc o słodyczy miałem na myśli bardziej treściwość piwa, czy tą da się uzyskać samymi słodami podst. zacierając w odp. temp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisz Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ja również podłączę się do tematu, swoją przygodę z warzeniem chcę rozpocząć od American Amber Ale. Przekopałem się przez wiele różnych receptur i ostatecznie ułożyłem w ten sposób: Warka 25L 52% - 3.25 kg - pale ale 24% - 1.5 kg - monachijski 16% - 1 kg - carared 8% - 0.5 kg - melanoidynowy zacieranie - 68 C - 60min + ew. 10 min mashout chmielenie: 20g Citra - 60 min 20g Centennial - 20 min 20g Amarillo - 1 min Drożdże US-05 Wg Brewtoad taka receptura mieści się w stylu, ok. 13,5 Blg, 34 IBU. Zastanawiam się, czy te chmiele są odpowiednie, lubię Amarillo w aromacie. Wszelkie komentarze i sugestie bardzo mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Wydłużyłbym czas zacierania do 90 minut. Nie zaszkodzi, a wydajność będzie lepsza:) Przy okazji poczytaj sobie o zacieraniu jednotemperaturowym: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87 http://www.piwo.org/topic/3631-zacieranie-jednotemperaturowe-wplyw-parametrow/ pralat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się