Skocz do zawartości

RIS prośba o weryfikację receptury


Mscigniew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przymierzam sie do uwarzenia RiS-a plan jest taki:

 

nastaw ok: 20l

 

Pale Ale 5kg

Monachijski II 3kg

jęczmień palony 0,5kg

carafa 0,2 kg

czekoladowy ciemny 0,1kg

caraaroma 0,5kg

caramunich 0,5kg

płatki jęszmienne 0,5kg

płatki pszenne 0,5kg

platki owsiane 0,5kg

 

Chmiele

 

Marynka 50g

 

Lubelski 40g

 

 

Drożdże właśnie co polecacie?

 

 

 

bedzie coś z tego? z gory dzieki za uwagi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie za dużo palonych w zasypie. Jęczmień palony zmniejsz do 0,2. Mam nadzieję, że masz jakiś większy gar do zacierania. Drożdże wlp022 Essex Ale, wlp002 English Ale, wlp099 Super High Gravity albo 1084 irish ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gar to gar ale przefiltrować to na kiblowym wężu to też nie takie hop siup będzie

o to akurat bym się nie martwił, ja filtruję zasypy po 30kg słodu i nie mam problemu. Ale zacieranie 11kg w garze <30l to już będzie lekkie wyzwanie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

To ja się podepne pod temat. Wymyśliłem taką recepturę na 15l 23blg:

 

Pilzneński - 4,7kg

Aromatic 100ebc - 600g

Wędzony pszeniczny - 500g

płatki owsiane - 400g

Brown - 300g

Palony jęczmień - 250g

Czekoladowy 500ebc - 200g

Black 1500ebc - 150g

 

Apollo 25g - chmielenie brzeczki przedniej

Cascade 20g - 5min

Cascade 30g - 6dni na zimno

płatki sherry - 50g

 

drożdże: Danstar Nottingham gęstwa

 

Zacieranie w 67°C

 

Co sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ris to piwo, które z rok dojrzewa. Cascade na aromat i chmielnie na zimno możesz sobie darować, to co dobre w nim uleci. Lepiej zastosować go do innego piwa a do Ris zastosować inny chmiel.

W sumie racja. Zostawie tylko apollo. Płatki jak długo trzymać? Słód brown dodawać na początku zacierania?

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku.

Nie dopowiedziałem, chodziło mi o płatki sherry na cichą.

 

jak doda palone na początku zacierania i będzie miał miękką wodę i nie zastosuje np węglanu wapnia to będzie kwasik

Palone dodam po próbie jodowej, węglan wpania posiadam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

smaku narobiliście :) mam trochę "odpadów" albo nie trafionych słodów i coś a'la RIS bym z tego zrobił

pomożecie :)

1kg coffee light 250EBC

0,25kg pszenicy czekoladowej 900EBC

0,25kg specjal B350EBC

0,7kg czekoladowego 900EBC

0,5kg zakwaszającego

0,73kg aroma 100EBC

2kg wiedeński

wiadomo że podstawowego trzeba dokupić,ale mam jeszcze puszkę 1,7kg ekstraktu pszenicznego który chcę tam władować na 100%

co myślicie o miodzie? 1,3kg słoiczek jak bym dodał ?

i na gęstwie z US-05 po AIPA 16blg

chce że by było naprawdę mocno palone,kawowe i czekoladowe ,myślałem o dodaniu świeżo mielonej kawy tak ze 100-150g na koniec chmielenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.