Mscigniew Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Witam Przymierzam sie do uwarzenia RiS-a plan jest taki: nastaw ok: 20l Pale Ale 5kg Monachijski II 3kg jęczmień palony 0,5kg carafa 0,2 kg czekoladowy ciemny 0,1kg caraaroma 0,5kg caramunich 0,5kg płatki jęszmienne 0,5kg płatki pszenne 0,5kg platki owsiane 0,5kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 40g Drożdże właśnie co polecacie? bedzie coś z tego? z gory dzieki za uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 zdecydowanie za dużo palonych w zasypie. Jęczmień palony zmniejsz do 0,2. Mam nadzieję, że masz jakiś większy gar do zacierania. Drożdże wlp022 Essex Ale, wlp002 English Ale, wlp099 Super High Gravity albo 1084 irish ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Osobiście uważam, że palonych jest idealnie - RIS powinien być wyrazisty. Z drożdży dodałbym jeszcze Wyeast 1450 Denny`s Favorite Edytowane 2 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 gar to gar ale przefiltrować to na kiblowym wężu to też nie takie hop siup będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Chmielu na risa masz zdecydowanie za mało ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mscigniew Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 jeśli chodzi o chmiel co polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 gar to gar ale przefiltrować to na kiblowym wężu to też nie takie hop siup będzie o to akurat bym się nie martwił, ja filtruję zasypy po 30kg słodu i nie mam problemu. Ale zacieranie 11kg w garze <30l to już będzie lekkie wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu. Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja w swoim RIS-ie dałem 100 g Marynki (szyszka) na goryczkę Wyszło 12,5 litra piwa i goryczka jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mscigniew Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tak chmielu sypnę szczodrzej, a drożdże English Ale II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 myśmy robli risa na Wyeast XL 1028 London Ale i wyszło przyzwoicie abra 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 A jakie suche drożdże do RISa polecacie? Planuje użyć gęstwę Danstar Nottingham (fermentowały piwo 16 BLG jako drugie z kolei), nada się? góral123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Tak, mogą być. Ewentulanie można użyć US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 zatem podsumowując temat drożdży co lepsze - Danstary, US-05 czy T-58? (pod uwagę biorę tylko suche). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Danstar Windsor, szybko, sprawnie, no i profil zachowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 To ja się podepne pod temat. Wymyśliłem taką recepturę na 15l 23blg: Pilzneński - 4,7kg Aromatic 100ebc - 600g Wędzony pszeniczny - 500g płatki owsiane - 400g Brown - 300g Palony jęczmień - 250g Czekoladowy 500ebc - 200g Black 1500ebc - 150g Apollo 25g - chmielenie brzeczki przedniej Cascade 20g - 5min Cascade 30g - 6dni na zimno płatki sherry - 50g drożdże: Danstar Nottingham gęstwa Zacieranie w 67°C Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Co do składu się nie wypowiadam, ale 15l o 23blg gęstości to trudno będzie uzyskać z tej ilości słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak mi wyliczył brewtarget (wydajność 70%). Zasyp 7,1kg nie da rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Ris to piwo, które z rok dojrzewa. Cascade na aromat i chmielnie na zimno możesz sobie darować, to co dobre w nim uleci. Lepiej zastosować go do innego piwa a do Ris zastosować inny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Ris to piwo, które z rok dojrzewa. Cascade na aromat i chmielnie na zimno możesz sobie darować, to co dobre w nim uleci. Lepiej zastosować go do innego piwa a do Ris zastosować inny chmiel. W sumie racja. Zostawie tylko apollo. Płatki jak długo trzymać? Słód brown dodawać na początku zacierania? Edytowane 3 Października 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 jak doda palone na początku zacierania i będzie miał miękką wodę i nie zastosuje np węglanu wapnia to będzie kwasik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 To jaka jest zalecana twardość wody? Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku. Nie dopowiedziałem, chodziło mi o płatki sherry na cichą. jak doda palone na początku zacierania i będzie miał miękką wodę i nie zastosuje np węglanu wapnia to będzie kwasik Palone dodam po próbie jodowej, węglan wpania posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 smaku narobiliście mam trochę "odpadów" albo nie trafionych słodów i coś a'la RIS bym z tego zrobił pomożecie 1kg coffee light 250EBC 0,25kg pszenicy czekoladowej 900EBC 0,25kg specjal B350EBC 0,7kg czekoladowego 900EBC 0,5kg zakwaszającego 0,73kg aroma 100EBC 2kg wiedeński wiadomo że podstawowego trzeba dokupić,ale mam jeszcze puszkę 1,7kg ekstraktu pszenicznego który chcę tam władować na 100% co myślicie o miodzie? 1,3kg słoiczek jak bym dodał ? i na gęstwie z US-05 po AIPA 16blg chce że by było naprawdę mocno palone,kawowe i czekoladowe ,myślałem o dodaniu świeżo mielonej kawy tak ze 100-150g na koniec chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się