mat Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Spokojnie, ogólnie te drożdże mają tendencję do wolnego startu (tak przynajmniej było u mnie). Jeśli nadal nic się nie ruszy, ustaw fermentor w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 U mnie poszły po jakichś 10h, ale jak widać i z doświdaczeń tutejszego grona i z opisu szczepu mogą potrzebować i 24h. Pytanie zasadnicze w jakiej temperaturze zostały zadane i w jakiej stoją obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Wczoraj ruszyło Teraz to szaleją jak gupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Obawiałem się po BPA Mata dosyć słabego charakteru belgijskiego tych drożdży, ale moje piwo wyszło bardzo aromatyczne pod tym względem. Widocznie wystarczy podnieść temp. fermentacji i otrzymuje się profil bardzo bogaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Fermentował ktoś RISa na tych drożdżach? Fermentować, jak piszą 26 st. i wyżej, czy raczej jakieś 23-24 st., żeby nie było zbyt dużo belgijskiego smrodku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dlaczego akurat tymi drożdżami chcesz fermentować RIS'a. Myślę, że znalazło by się coś lepszego. Fermentowałem nimi Belgian IPA i byłem średnio zadowolony efektów końcowych. Drożdże z MJ słyną z tego, że są dość nieprzewidywalne. Kup dwie saszetki Safale S04 i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Drożdże z MJ słyną z tego, że są dość nieprzewidywalne. Co masz na myśli mówiąc nieprzewidywalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dlaczego akurat tymi drożdżami chcesz fermentować RIS'a. Choćby temu, że będzie miał 27-28 Plato, a te drożdże są w stanie to pociągnąć - na płynne niestety nie mam czasu. Tam nawiasem mówiąc, to po pytaniu stawiamy znak zapytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dlaczego akurat tymi drożdżami chcesz fermentować RIS'a. Choćby temu, że będzie miał 27-28 Plato, a te drożdże są w stanie to pociągnąć - na płynne niestety nie mam czasu. Tam nawiasem mówiąc, to po pytaniu stawiamy znak zapytania. Dwie saszetki S04 również pociągną. Drożdże z MJ słyną z tego, że są dość nieprzewidywalne. Co masz na myśli mówiąc nieprzewidywalne? Używałem niegdyś MJ do piw ciemnych. Za każdym razem miałem różny czas startu drożdży (te same warunki). Różny stopień odfermentowania. Inni też się skarżyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Powiem szczerze, że ja jestem z nich w miarę zadowolony. Nawet niesławne M44 wystartowały mi równo z US-05 (po jakiś 12h od zadania). Z kolei M03 (bo rozumiem o nich mówisz) odfermentowywały w obu przypadkach, jak ich używałem do piw o podobnym ekstrakcie i podobnych warunkach fermentacji, tak samo płytko (co dla jednych może być wadą, dla innych nie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Jesteś pewien, że S04 wytrzymają abv. ca. 10% lub wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 tak samo płytko Zdefiniuj swoje "płytko", bo coś czuję, że jest inne niż moje Czy chodzi ci o płytko w sensie niskiego końcowego Blg (silne odfermentowanie), czy wysokiego końcowego odfermentowania (słabe, dla mnie to właśnie jest "płytko")? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zdefiniuj swoje "płytko", bo coś czuję, że jest inne niż moje Czy chodzi ci o płytko w sensie niskiego końcowego Blg (silne odfermentowanie), czy wysokiego końcowego odfermentowania (słabe, dla mnie to właśnie jest "płytko")? Płytko w sensie, że do wysokiego końcowego Blg (w obu piwach z 13 ->5), znaczy słabe odfermentowanie. Wychodzi na to, że tak samo określamy pojęcie "płytko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Jesteś pewien, że S04 wytrzymają abv. ca. 10% lub wyżej? Ja nie jestem pewien. Ale jak już bym miał wybierać coś od Fermentis, to na pewno US-05 (silniej odfermentowują) zamiast S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Jesteś pewien, że S04 wytrzymają abv. ca. 10% lub wyżej? Ja nie jestem pewien. Ale jak już bym miał wybierać coś od Fermentis, to na pewno US-05 (silniej odfermentowują) zamiast S-04. a jak aromaty i smak powstałych piw? Nie wiem czy dodać ich do Belgian ipa czy użyć safbrew abbaye... najlepiej byłoby podzielić pewnie brzeczkę na 2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Mam pytanie na temat tych drożdży ponieważ chciałbym uwarzyć na nich Saison i Belgian IPA jednak temperatura pomieszczenia u mnie to około 19-21°C i mam pytanie czy w tej temperaturze te drożdże poradzą sobie dobrze ? W jakiej najniższej temperaturze fermentowały one u was ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Czy ktoś fermentował na tych drożdżach w temperaturach niższych niż zalecane? Chciałem warzyć jutro BPA wg receptury Dori a najwyższą temp. w domu mam 22C. Jest sens czy może zaczekać na lato? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 BPA możesz śmiało fermentować w tej temperaturze, nie czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 dzis rozlewałem saisona na MJ M27 i trochę sie zdziwiłem, z 12,5blg zeszły do 0,3blg teme. fermentacji +-1st. C 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Czy te drożdże dają aromaty fenolowe (goździki, nuty korzenne)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Na opakowaniu tych drożdży jest informacja, żeby sypać wprost na brzeczkę. Nie należy przeprowadzać rehydratacji? Może taki stresujący start zapewnia lepsze aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Na opakowaniu tych drożdży jest informacja, żeby sypać wprost na brzeczkę. Nie należy przeprowadzać rehydratacji? Może taki stresujący start zapewnia lepsze aromaty? Na opakowaniach różne rzeczy piszą nie koniecznie dobre. Ogólnie można rozsypać ale lepiej zawsze zrehydryzować. Ja bym nie ryzykował lepsze aromaty kosztem nie dofermentowanego piwa nie brzmią za dobrze. Po za tym lepiej uderpitching robić z gęstwy. W przypadku tych drożdży bardziej pobawiłbym się temperaturą fermentacji dla uzyskania mocniejszych aromatów - zacząć od 17-18C - 1 dzień, potem 20C -2 dni potem 22C -3 dni na koniec może być 25C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Ogólnie można rozsypać ale lepiej zawsze zrehydryzować. Zgadzam się, robiłem ostatnio piwa na sucharach (akurat nie ten szczep) bez rehydryzacji i kiepsko startowały. Znacznie lepiej ruszają zrehydryzowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Zagłębiłem się w instrukcję PDF tych drożdży i tam podają, że nie trzeba ale warto robić rehydratację. Bardziej mnie zaciekawiła jednak informacja, że nie należy ponownie używać gęstwy Co do temperatury to optymalne efekty dla nich uzyskuje się podobno nawet przy 28-32 stopniach. Edytowane 10 Lipca 2015 przez kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Fermentował ktoś RISa na tych drożdżach? Fermentować, jak piszą 26 st. i wyżej, czy raczej jakieś 23-24 st., żeby nie było zbyt dużo belgijskiego smrodku? Wiem, że post stary, ale ku przestrodze. Przefermentowałem swojego RISa 24 Blg tymi drożdżami, zeszło do 3Blg, cukru do refermentacji poszło około 60g na 21 Litrów i piwo po pół roku ociera się o granaty. Jest bardzo mocno alkoholowe, nie do ułożenia. Podejrzewam, że za rok M 27 dojedzą jeszcze butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się