manowar Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Po 2 tygodniach APA i PPA zabutelkowane. W smaku jak najbardziej ok, za to nie jestem przesadnie zadowolony z klarowności. Oba piwa dość mętne. US WC z tendencją do pływania po wierzchu, PAY tworzą zawiesinę w piwie. Troszkę szkoda po gęstwa po MJ British Ale dała piwo super klarowne i bardzo mi się to podobało. Poczekamy zobaczymy. Zostawiłem sobie słoiczek gęstwy PAY i tak jak pisałem chyba zrobię dry stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Nie za szybko zabutelkowałeś te piwa? Dla pewności potrzymałbym je 2 tygodnie nad drożdżami na burzliwej i po zlaniu tydzień na cichej bez drożdży i dopiero zabutelkował - nie będzie niebezpieczeństwa przegazowania piwa ze względu na niedokończoną fermentację. Plus taka cicha bez drożdży poprawia klarowność piwa, w ciągu tygodnia jeszcze sporo osadów opadnie na dno... Edytowane 24 Marca 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 2 lata posuchy, ale się udało - reaktywacja Zatarłem troszkę na starter drożdżowy i na mieszadło odpaliłem lekko przeterminowane West Coasty od Gozdawy. Warzenie będzie w sobotę. Plan: - pale ale 2,2 kg - pszeniczny - 0,5 kg - monachijski - 0,25 kg - czerwony 0,25 kg Plan to APA single hop Chinook. Planowane wybicie 12,5-13l blg 11,5-12 Zacieranie w worku BIAB - zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Uwarzone . Zasyp z postu wyżej. Niestety w trakcie zacierania szlag trafił baterie w termometrze więc pewnie zacierało się na wytrawnie - załóżmy 45 min 63C a potem 15 minut podgrzewania do 75C Chmielenie single hop Chinook: 10g - FWH 10g - 30min 10g - 15 min 10g - 0 min Ostatecznie wyszło 10,5l o ekstrakcie 16 blg (+około 1l w chmielinach) co daje wydajność w okolicach 60% - chyba ok. Rozcieńczone ok 3l wody i niech się dzieje wola nieba ;D Pierwsze obserwacje co do małego BIAB na kuchence indukcyjnej: 1. indukcja 2kw to mało nawet na niewielkie wybicie - do garnka weszło raptem 13l + 3.2 kg słodu. Zdecydowanie muszę poprawić szybkość grzania wody żeby skrócić cały proces. Grzałka nurkowa 900w nieco pomogła przy gotowaniu, ale przede wszystkim trzeba szybciej grzać wodę do zacierania. 2. do poprawienia technika wyjmowania i przenoszenia torby. Może za drobno ześrutowałem, ale przy wyjmowaniu wcale tak łatwo nie jest - dużo zacieru jednak się wyciąga wraz z torbą 3. sprzęt pojemnościowo wydaje się idealny jak na moje potrzeby Dobrze jest ponownie móc uwarzyć sobie piwa Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Cztery tygodnie przestało, ale rozlane. Bardzo obiecujące w smaku i zapachu. Dodałem 60g cukru i za dwa tygodnie degustacja. Jednocześnie warzenie kolejnego piwa. - pilzneński 2kg - pszeniczny 0,5 kg - monachijski 0,25 kg - czerwony 0,2 kg - czekoladowy jasny 50g - jęczmień palony 25g Zacieranie 67 - 70 minut + podgrzanie do 75 Chmieleniec FWH 10g EKG - pomyliłem chmiel bo miał być SH Topaz 30 min 10g Topaz 15 min 10g Topaz 0 min 10g Topaz Opanowałem wyjmowanie wora i przygotowanie wody i udało się skończyć w 3,5h. Efekt - prawie 12l 13,5 blg. Dodałem 0,5l poprzedniej gęstwy i 0,6l wody i czekamy. Wydajność: 56% - mogłoby być pewnie lepiej, ale nie wyciskałem worka i nieco grubiej śrutowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Rozlane w butelki. Pierwsze piwko ładnie się nagazowało - po dwóch tygodniach było słabo i prawie zero piany, ale dodatkowy tydzień znacznie poprawił i nasycenie a zwłaszcza pianę. Korzystając, że jak na czerwiec jest nadal stosunkowo chłodno Amerykańska Pszenica: - pszeniczny 1,5kg - pilzneński 1,32 kg - bursztynowy 0,18 kg Chmielenie: FWH - 10g Iunga 15 min - 7g Topaz + 7g Chinook 0 min - 7g Topaz + 7g Chinook Ostatecznie 13l i 11blg Wydajność: ok 50% - worek nie jest najlepszy do zacierania z dużym udziałem pszenicy - trochę się spieszyłem i skróciłem zacieranie - jak widać błąd AresREAL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Dwa pierwsze piwa udane - zwłaszcza drugie, natomiast z Amerykańska Pszenica przesiedziała w fermentatorze prawie 4 tygodnie, ale przy rozlewie wszystko wyglądało OK - choć trochę dużo droższy się zaciągnęło. Niestety wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę dla próby (10 dni refermentacji) i przykra niespodzianka - w zapachu i smaku sama siarka. Pierwszy raz to mi się zdarzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 w zapachu i smaku sama siarka. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 West Coast od Gozdawy - gęstwa po poprzednich piwach czyli III pokolenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Chyba jednak jakaś franca infekcja Smak i zapach się nie zmienił ani o jotę, za to piwo po otwarciu ucieka z butelki jak wściekłe a do tego po 2 butelkach dzień po był z rana średnio udany... Pierwszy kanał ... Pytanie - wszystko teraz jakoś odkażać, wyrzucać? Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 12 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Tytułem uzupełnienia - bo już rozlane - pierwsze dyniowe: Zasyp: - pilzneński 2,75 kg - pszeniczny 1,25 kg - karmelowy czerwony - 0,25kg - czekoladowy jasny 0,05kg - do tego mała dynia - coś ok 1kg miąższu po upieczeniu - pieczona z dodatkiem goździków i cukru. zacieranie 75 minut 67-64C Im większy zasyp tym mam wrażenie, że w BIAB mniejsza wydajność... z filtrację było średni ale jakoś poszło. - Tatnager 8g FWH - miód wielokwiat 250g - 15 min - Tetnager 8g + 8 g przyprawy do piernika - 5 min - Tetnager 8g - 0 min Ostatecznie po odratowaniu 0,5l z osadów wyszło 11l - 16 blg - rozcieńczone do 12l 14,5 blg - drożdże gozdawa BSFY Fermentacja w piwnicy 7 dni - ok 18-19C Fermentacja w pokoju 5 dni - ok 24C Ponieważ brzeczka była mętna jak błoto dodałem 2g żelatyny i na 3 dni do piwnicy - wszystko ładnie sklarowane osad mega zbity - choć oczywiście przy dekantacji coś tam zassałem. Zabutelkowane z 40g sacharozy - 24 butelki i na 3 tygodnie do piwnicy. Pierwsze wrażenia OK - jak dla mnie pachnie pieczoną dynią, przyprawy lekko nie nachalnie. Zobaczymy co będzie dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Odpalam starter z BSFY do świątecznego - zabawa w niedziele. Doszedł cooler od Wajchy do zacierania... czuje że będzie cool... Edytowane 19 Października 2017 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Nie obyło się bez kilku problemów - no ale w zasadzie problemy są zawsze jak się coś zmienia Zasyp: -pilzneński - 3kg - monachijski I - 0,5kg - pszeniczny karmelowy - 0,5kg - melanoidowy - 0,25kg - czekoladowy 400 - 75g - czekoladowy 1200 - 25g Zacieranie - na lenia, w coolerze, na słodko - 13l wody + 9l do wysładzania, Do gara poszło ok 13l + 1l rozlany z przeznaczeniem na startery. Gotowanie: - 10g Northern Brewe - FWH - 10g Northern Brewer - 30 min - 10g przyprawy piernikowej + 10g Northern Brewer- 5 m Drożdże gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast. W piwnicy mam 20-21C więc idealnie jak na te drożdże. 3 tygodnie fermentacji i w butelki. Wyszło 11,5l - blg 18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Z racji tego, że dyniowe to głównie do rozdania to pierwszy raz spróbuję etykietować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Jak Ci podchodzą BFSAY od gozdawy? Przyznam się że uwarzylem na nich wybornego saisona. Świetne drożdże. Fermentowalem w około 23-24.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Świąteczne jeszcze się fermentuje - więc o nim napiszę pewnie ok grudnia. Dyniowe było fermentowane 7 dni w okolicach 18C, potem 5 dni 25C - klarowane żelatyną. Dziś była próba - 0,5 rozlane na dwa kufelki 0,25. Pierwszy idealnie klarowny - lekko czuć dynię - nic nie wybija się na pierwszy plan. Może trochę mdłe. Drugi - z osadem drożdżowym - znacznie bardziej intensywny w smaku - dużo goździków - trochę jak przy waizenie - trochę gumy balonowej i czuć drożdże zwłaszcza w zapachu. Niestety słaba piana - może to po żelatynie, a może mało cukru do refermentacji - pojawia przy nalewaniu i od razu znika - piwo lekko tylko nagazowane. Na pewno wrócę do BFSAY przy BPA gdzieś pod koniec sezonu, żeby sprawdzić ich potencjał i będę ich używał do piw specjalnych z domieszką przypraw bo chyba nieźle się komponują. Nieco denerwujące, że słabo osiadają i zostawiają osad na ściankach butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Miało być Ordinary Bitter - ale, 6h zacierania zrobiło swoje i wyszedł ESB Zasyp: - pilzneński - 2kg - pszeniczny - 0,35kg - karmelowy czerwony - 0,35kg - czekoladowy jasny - 50g Zacieranie na bardzo wytrawnie - 64C - 54C - myślałem że szybciej wrócę... a zresztą idzie starter z PAY7 od gozdawy a one odfermentowują płytko Gotowanie - 15g EKG - FWH - 10g EKG - 30 min - 10g EKG - 15 min -10g EKG - 0 min Efekt 12,5l ekstrakt 12,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Świąteczne rozlane 38 butelek x 0,33 - ekstrakt końcowy według PPPP - 3,8 - szacowana moc 7,6% - przeznaczenie na świąteczne prezenty Bitter też rozlany 25 butelek x 0,5 + 1 x 0,33 - ekstrakt końcowy według PPPP - 2,4 - szacowana moc 5,2%. Z PAY7 robiłem 24h starter (bo jednak prawie rok po terminie choć w lodówce leżą) do tego brzeczka dobrze napowietrzona - wydaje mi się, że kłopoty, o których się czyta na forum z bardzo niskim odfermentowaniem spowodowane są po prostu kiepską kondycją drożdży i niewystarczającą ich ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zasyp na sobotnie warzenie: - pale ale - 1,5kg - płatki owsiane - 0,4kg - pszeniczny - 0,25kg - karmelowy jasny 30 - 0,25kg - jęczmień palony - 0,05 kg w założeniu ma wyjść coś lekkiego, łatwego do picia, o miedzianej barwie i wytrawnym finiszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Poprzednie zacieranie - wynik 11 litrów blg 11,5 - rozlane. Wynik końcowy 3,1blg - szacowana moc 4,3%. Strasznie mętne - pewnie dopiero w butelkach się sklaruje tak jak trzeba. Chmielone single hop IUNGA - rozlane z herbatką chmielową z 10g Dziś zatarte: - pale ale - 2kg - monachijski - 0,5kg - pszeniczne - 0,25kg - karmelowy 30 - 0,25kg Gotowanie - 20g Iunga - FWH - 10g EKG - 30 min - 10g EKG - 15 min - 15g EKG - 0 min Na to co zostało w fermentatorze nalane 12l - blg 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zrobię pierwszą przymiarkę do kwaśnych piw - proszę o opinie Zasyp: - pale ale - 1,5kg - pszeniczny- 0,5kg - melanoidowy - 0,3kg - karmelowy 30 - 0,2kg Chmielenie - mam bardzo stary Northern Brewer - wrzucę 15g - 20g na 60min Chcę zakwaszać po zacieraniu probiotykami (2-3 dni) - jakieś szczególnie polecacie? Potem gotowanie i fermentacja Gozdawa West Coast. Po tygodniu dodam mrożonych czarnych porzeczek +/- 1,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Poczytaj tutaj: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-problemy/ Ja używałem Sanprobi IBS (w tej warce). Wyszło całkiem fajne, ale zrobiłem tylko jedno piwo kwaśne w swojej karierze więc porównania nie mam Edytowane 15 Stycznia 2018 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 A po grzyba Ci ten stary chmiel w tym, przy takiej ilości nie zakwasi się prawie na pewno, wywal go w piździec i nie chmiel niczym ,lepiej daj mięte to dobrze powinno połączyć się z porzeczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Swanson L. Plantarum, dostępny na Allegro. Wrzucasz zawartość 10-15 kapsułek do brzeczki 35C, izolujesz dobrze gar, po 24h jest kwaśne, po 48h dodajesz drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 @rkkr - czytałem @dziedzicpruski - raczej nie chciałem zakwaszać starym chmielem - myślałem, że dam stary tak jak się daje przy lambikach Myślałem właśnie o L.Plantarum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się