dziedzicpruski Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 11 godzin temu, manowar napisał: raczej nie chciałem zakwaszać starym chmielem - myślałem, że dam stary tak jak się daje przy No, zakwaszać chmielem to byłby wyczyn ;), chodzi mi o to,ze nie robisz lambika tylko kwaśne piwo i chmiel jest tu zupełnie zbędny i w takiej ilości uniemożliwi najprawdopodobniej zakwaszanie, bakterie nie podejmą pracy. No i smak, weź sobie sok z porzeczek (a lepiej z cytryny) i połącz z chmielem (możesz nawet pogryźć na szybko) i zobacz jak to smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zatarte, gotuje się i pewnie rano zaszczepię zawartością 10 kapsułek SANPROBI IBS - lactobacillus plantarum. Wyszło 15l ekstrakt 10,5 blg. W niedzielę druga część procesu. Chcę dodać mrożonych porzeczek i teraz dwa pytania: - kiedy najlepiej dodać? - myślałem żeby po 1 tygodniu burzliwej wrzucić do fermentatora i zostawić na 2 tygodnie (nie przelewam na cichą), żeby przejadło cukier z owoców - jaką ilość dać? myślałem ok 1,5 kg nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jak przefermentuje brzeczka to dodajesz owoce, czyli raczej dłużej niz tydzień. Co do ilości czarnej porzeczki to okolice 200g/litr daje już mocno owocowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Po nieco ponad dwóch dniach zakwaszania blg spadło z 10,5 do 9. Smak i zapach słodko - kwaśny, miodowy. PH na poziomie 4,2. Zaczynam więc II etap - gotuję i zaszczepiam USWC od Gozdawy. Gapa ze mnie bo miałem zrobić wcześniej starter, ale zapomniałem... będzie musiało wystartować z paczki uwodnionej. Efekt końcowy 11,5l - blg 11 - wyraźnie kwaśne. Lekko chmieliłem zleżałym chmielem 60 min - 7g Topaz 30 min - 7g Chinook 0 min - 7 g Topaz Edytowane 21 Stycznia 2018 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Plan na najbliższy wtorek - coś w stylu Bittera: - pale ale 2,0 kg - pszeniczny karmelowy - 0,25 kg - tostowy - 0,25 kg (pale ale 30min w 180C) - Viking Honey - 0,25 kg Do tego drożdże - Danstar London ESB Chmielenie - może klasycznie po polsku Marynka + Lubelski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 12 hours ago, manowar said: Chmielenie - może klasycznie po polsku Marynka + Lubelski? Hej, jeśli masz, to bardziej polecam Sybillę. Lepiej mi podchodzi niz marynka do piw ciemniejszych/karmelowych. Mozna też ją dawać na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 No i wyszło - 13l blg 12... mimo małych przygód poszło sprawnie. Różnica między świeżym a zleżałym chmielem - KOLOSALNA. Ostatecznie chmielenie wyglądało tak: 7,5g Marynka FWH 7,5g Marynka 30 min 10g Lubelski na rozpoczęcie chłodzenia Brzeczka ma piękny miedziany kolor - znowu wyszedł ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 - pale ale - 1,5kg - płatki owsiane górskie 0,5kg - melaniodowy - 0,25kg- colorado honey - 0,25 do tego: Iunga - 7,5g - 60min Iunga - 7,5g - 30 min Puławski - 5g - 15min + 2,5g mchu Puławski - 10g - 0 min drożdże II pokolenie Danstar Londyn ESB 12 litrów - 10,5 blg Prawdziwy ekspres - 4.15h i już było zadane drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Takie coś na szybko - trochę by przetestować komorę fermentacyjną, której się dorobiłem: pale ale 2,5kg płatki owsiane 0,5kg jęczmień palony 0,05 kg??? - nie pamietam do chmielenia - marynka FWH 15g mech irlandzki 2g - 15min Trochę utknęła mi filtracja efektem za dużo wysłodziłem... do fermentacji poszło 14l o blg 12 - zadane PAY7 taka tam sesyjna wariacja na temat szkockiego piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) American Pale Ale też bez kombinacji 2,5 kg pale ale 0,25 kg colorado honing, 0,25 kg pszeniczny. 15g Iungi na FWH 30g Cascade PL po wyłączeniu palnika drożdże Gozdawa Old German Altbier. Warzenie w plenerze bardzo mi się spodobało - następnym razem wyposażę się jednak lepiej czyli grill + piwko i chłodnica - bo wstawienie gara do balii z wodą to słabo wyszło. Efekt 12l blg 12 Edytowane 3 Czerwca 2018 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Nowa kadź zacierna z lodówki 30l no i pierwszy test - eksperyment RAW ALE: - pale ale - 2,5kg - karmelowy czerwony - 0,15kg - Sybilla - 30g - Lubelski - 15g drożdże WLP590 - French Saison - dzięki uprzejmości @Daniel() Zacieranie słód + chmiel: 60 minut 65 -> 63 - 9l wody + łyżeczka kwasu cytrynowego 15 minut 75 - 7,5l wody + łyżeczka kwasku cytrynowego Zacieranie tak wytrawne ponieważ z opisów w internecie wynika, że piwa mają dużo ciała. Efekt - 13l, blg 10,2 - cóż pewnie poskąpiłem i było jeszcze trochę słodu sypnąć. Brzeczka jasna, w smaku mocno zbożowa, trochę smaku chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ (ASF) Zasyp pale ale - 2,0kg płatki jaglane (proso) - 0,6kg sorgo - 0,4kg Płatki i sorgo skleikowana - zacieranie: 62 - 1h 72 - 15min 76 - 15 min Chmielenie: - 15g Magnat FWH - 15g Puławski - 5 min Zadane starterem FM600 African Pombe Fermentacja z grzałką ustawioną na 26C Do fermentatora poszło 14l blg 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Browar uzyskał lodówkę na potrzeby fermentacji - więc na próbę: Pale ale - 2,25kg Monachijski - 0,25kg Pszeniczny - 0,25kg Colorado Honing - 0,25kg Znowu za drobno ześrutowałem - muszę w końcu uruchomić przerobioną makaroniarkę. Chmielenie: ChinookPL 15g - FWH mech irlandzik 2g + 10g trawy cytrynowej - 15min CascadePL 20g - 5 min Wyszło 13l - blg 11,5 Chłodnicą schłodzone ile można - drożdże - Gozdawa Hybrid Ale "Notty" dodane w temp brzeczki 25C - w lodówce o 7 brzeczka ma temp. 15,5 - a drożdżaki jeszcze nie zaczęły pracy. Do poprawy w browarze - śrutowanie, pompka żeby wykorzystać sposób @Daniel() na chłodzenie brzeczki latem i poszukanie odpowiednich pojemników żeby do lodówki weszły 2 szt. A no i niestety piwo na African Pombe szlag chyba trafił - na wierzchu jest dziwna piana... poczekam jeszcze tydzień czy coś się rozwinie - jednak grzałka do fermentatora nie byłą najlepszym pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zmiana maszyny do śrutowania z przystawki zelmera na przerobioną makaroniarkę - gdybym wiedział, że jest taka różnica zrobiłbym to rok temu - nie dość, że ze 3-4 razy szybciej to łuska w świetnym stanie. W jutrzejszym porannym planie lekkie piwo na Hotheadach: Zasyp: pale ale - 2kg monachijski - 0,25 kg pszeniczny karmelowy - 0,25 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Godzinę temu, manowar napisał: Zmiana maszyny do śrutowania z przystawki zelmera na przerobioną makaroniarkę Jakieś szczegóły tej przeróbki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Kupiłem w zeszłym roku od forumowego kolegi - ma podłączony silnik wycieraczek jako napęd - wałki są nacięte - ja głowiłem się nad tym jak zrobić jakiś pojemnik na zasyp + jakaś rynienka na śrutę. Rozwiązaniem były elementy z kanałów wentylacyjnych + tył z drzwi zamrażalnika + trochę kleju na ciepło. Przy kolejnym śrutowaniu cyknę fotkę. A przeróbka pewnie taka jak tu pokazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Wreszcie wszystko poszło idealnie i bezbłędnie - efekt od wrzucenia słodu do zadania drożdży i sprzątnięcia 3,5h - chyba najbardziej bezproblemowa warka ever. Zacieranie: 69 -> ... 60 min 78 mashout i ułożenie złoża 15 minut Filtracja bajkowa - w zasadzie od samego początku klarowna brzeczka, zero mąki, nic się nie zbiło - po prostu rewelacja Chmielenie: 11g Magnat - FWH 7,5g CascadePL + 7,5g Sybila - 30 minut 2,5g Mech irlandzki - 15 min 7,5g CascadePL + 7,5g Sybila - 5 minut Do wiaderka poszło równo 12l - blg 10 zadane Omega HotHead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Na gęstwie po Nottach od Gozdawy postanowiłem zrobić American Wheat - 2 podejście bo pierwsze wyszło jakieś mega siarkowe - coś złapało najwyraźniej. Zasyp: 1,5 kg pale ale 1,5 kg pszeniczny no i pierwsze schody przy śrutowaniu. Jęczmień szedł bardzo ładnie, ale pszenica to porażka. Za słaby silnik w efekcie czego co chwilę się zacinał. Zanim wpadłem jak to ześrutować - na dwa razy - najpierw na maksymalnej szczelinie, żeby tylko musnąć i drugi raz już drobniej - ale nadal na większym rozstawie niż jęczmień - minęło sporo czasu. Na szczęście samo zacieranie poszło gładko - z filtracją żadnych problemów. Zacieranie: 68 -> .... 1h (3kg słodu + 9l wody) 78 ->... 15 minut (7,5l wrzątku) po rozpoczęciu filtracji + 3l w temp. ok 45-50C Odebrałem 15,5l brzeczki - gotowanie 60 min. chmielenie: 20g Sybilla - FWH 15g CascadePL - 0 Po chłodzeniu zlałem 12,5l o blg... 10 (WTF)... albo mój refraktometr robi sobie ze mnie jaja... Zadane 100ml rzadkiej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dnia 8.08.2018 o 10:55, manowar napisał: A no i niestety piwo na African Pombe szlag chyba trafił - na wierzchu jest dziwna piana... poczekam jeszcze tydzień czy coś się rozwinie - jednak grzałka do fermentatora nie byłą najlepszym pomysłem Miałem podobnie. Również uznałem, że to infekcja i zabutelkowałem tylko 5 litrów, resztę wylałem bo trochę przy rozlewie czułem aptekę. Dałem to piwo do spróbowania chłopakom na spotkaniu w Craftownii i również potwierdzili lekką aptekę. Dzisiaj trochę żałuję, że zabutelkowałem tylko 5 litrów bo jeśli to rzeczywiście infekcja a nie posmak od drożdży to zupełnie się ona nie rozwija a piwo w butelkach jest już ok. 2 miesiące. Albo się przyzwyczaiłem, ale jeśli u Ciebie również pojawiła się dziwna piana to może jednak to nie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 W tak zwanym międzyczasie zrobiłem Pumkin Ale 14blg, oraz Christmas Ale 15blg - oba na drożdżach WLP590. Pumpkin z dodatkiem przyprawy do szarlotki - czeka w butelce. Christmas z dodatkiem przyprawy do piernika - zaraz będę zlewał. Mogę powiedzieć, że inauguruję nowy sezon: - pilzneński 2,3 kg - monachijski 0,25 kg - carapils - 0,25 kg Zacieranie tradycyjnie na lenia 66 -> 1h potem mashout -> 15minut Chmielenie: 10g Iungi + 10g Oktawii - FWH 25g Saaz + 2g mchu - 15 minut 25g Saaz - 2 minuty Efekt 12l SG:1,044 czyli typowa 11 - mniej więcej to miało wyjść. Drożdże Mangrove Jack M84 Bohemian Lager - przygotowany wcześniej 36h starter + cold crush by zadać tylko gęstwę Fermentację chcę prowadzić w lodówce - temperatura 12,5C - według schematy na szybką fermentację lagerową - zobaczymy co z tego będzie. W każdym razie - brzeczka smakowała po prostu cudownie - dawno takiej dobrej nie piłem, więc mam nadzieję, że piwo też będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Na raty wariacja na temat Marcowego - przepis z wiki - pilzneński - 1kg - monachijski - 1kg - wiedeński - 1kg - caraamber - 350g Zacieranie 68 -> 1h 50 mashout 20 minut Jutro gotowanie - dylemat jak chmielić?? Na stanie Iunga, Oktawia, ChinookPL Cascade PL. Myślałem Iunga + Oktawia na goryczkę i Oktawia + Cascade na aromat - co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 a'la Marcowe uwarzone - wyszło 12l SG:1052 chmieliłem tak jak pisałem FWH - 7,5g Oktawii + 7,5g Iungi 15 minut - 2g mech irlandzki 3 minuty - 15g Oktawii + 15g Cascade zadane 300 ml gęstwy M84 - temperatura 12C "11" zeszła do 1.012 mi tak pokazało - ale chyba próbka była chłodniejsza niż 20C więc zróbmy korektę i będzie 1,01 czyli odfermentowanie jakieś 76%, Klarowałem żelatyną potem 3 dni w temperaturze 2,5C. Piwo bardzo klarowne, młode bardzo ładnie smakuje - pełne, miła gorycz. Schemat fermentacji "na szybko", ale moje upośledzone kubki smakowe nie stwierdzają nic niepokojącego w smaku czy zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Prośba o rady. Zakupiłem dość okazyjnie (175 z przesyłką) taki kociołek elektryczny: Jak widać typowy nierdzewny gar elektryczny o pojemności 30l i mocy grzewczej 1800W. Chciałbym, żeby stał się on podstawią mojej nowej warzelni - poważnie myślę o zrobieniu w nim klona COOBRY (może bardziej manualnej) i w związku z tym kilka wątpliwości w którą stronę iść. Moje pomysły co należy zrobić: dziura na nypel i montaż kranika nierdzewnego 1/2 cala - rzecz niezbędna absolutnie wytrawienie skali wewnątrz / montaż płynowskazu wmontowanie na stałe małej grzałki od czajnika 800W w celu trzymania temperatury i szybszego grzania drugi nypel 1/2 cala na port whirpool / wykonanie samodzielnie ramienia whirpool kosz na słód - myślę na początek o przeróbce taniego nierdzewnego garnka - nawiercenie dna (ewentualnie pocięcie diaxem) dokręcenie nóżek + kątowniki nierdzewne na dwóch poziomach jako podparcie przy wyciąganiu kosza - oczywiście stosowne wsporniki przytwierdzone do garnka przewiercenie pokrywy i zrobienie deszczownicy (pex / miedź) ewentualnie jakaś forma ramienia do wysładzania montaż w garze sondy termometru - drugi w koszu boczna zgięta rurka do zlewania z brzegu garnka do whirpoolu / miedziany filtrator nacięty diaxem i owinięty druciakami na początek całość napędzana pompką do pralki zacieranie "ręczne" - jedynie termostat do odpalania małej grzałki przeróbka oryginalnego starowania garem by się nie wyłączał No i prośba o weryfikację pomysłów - dodanie czegoś / ujęcie - a może sugestia zrobienia czegoś zupełnie innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Chyba ostatni, "śmieciowy" dolniak na M84... znak, że nie ma rady i trzeba uzupełnić zapasy w magazynie... Ma być ciemno, raczej słodko, delikatnie... - pilzneński 1,55 kg - wiedeński - 0,55 kg - płatki owsiane - 0,5 kg - monachijski I - 0,35 kg - pszeniczny - 0,3 kg - pale ale tostowany - 0,3 kg - karmel czerwony - 0,25kg - czekoladowy jasne, ciemny, jęczmień palony - 0,125kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Z podanego zasypu wyszło 12,5l SG 1.056 Chmielenie: 10g Cascade PL + 10g Oktawia - FWH 10g Cascade PL + 10g Oktawia + 10g Iunga - 5minut Marcowe rozlane... słodowe, wręcz słodkie... spławik pokazał 1.016 sporo - odfermentowanie jakieś 68% ... Edytowane 25 Listopada 2018 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się