amap Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 zdala od zgiełku blogowego po raz drugi robię dojrzewającą wędlinę (to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni) - pierwszy raz okazał się strzałem w dziesiątkę, o czym niektórzy mogą zaświadczyć. skoro sie udało to przepis wart jest polecenia do zrobienia potrzebujemy: - 1 kg schabu (najlepiej wąski i długi i z odrobiną tłuszczyku) - cukier - sól - zioła (wykorzystałem oregano, tymianek, bazylię, jałowiec, ziele angielskie ale wszystkie chwyty dozwolone - im bardziej aromatyczne zioła tym lepiej) - czosnek - siatkę wędliniarską ale może też być pończocha bądź pochodne - przewiewne i suche miejsce zdala od domowników przygotowanie: - schab płuczemy, myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy cukrem - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy na 24h w lodówce (od czasu do czasu wylewamy płyn gromadzący się w naczyniu) - po 24h mięso wyjmujemy, płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy solą - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy na 24h w lodówce (od czasu do czasu wylewamy płyn gromadzący się w naczyniu) - po 24h mieso wyjmujemy, płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy mieszanką ziół z czosnkiem - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zpstawiamy na 24h w lodówce - po 24h mięso wyjmujemy i umieszczamy w siatce bądź innym przewiewnym rękawie w miejscu przewiewnym i odosobnionym - po 4-5 dniach wyjmujemy z rękawa i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie wędlinka może dojrzewać uwaga! - jeśli podczas suszenia w rękawie pojawi się pleśń, miejsce takie skrobiemy i smarujemy solą ale jeśli to biała pleśń można zostawić, będzie ładniej wyglądać smacznego, na pewno jest to coś innego do czego jesteśmy przyzwyczajeni MagicznyJanusz i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A co daje cukier na samym początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 wyciąga ciecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dziękuje, jadłem wyśmienite na pewno zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) A ja dla odmiany wędze i szukałem odmiany. Dzięki na pewno spróbuje. Edytowane 17 Września 2013 przez waz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ciekawy przepis,trzeba wypróbować.Ja osobiście robię rożnego rodzaju wędzonki,wędlinki z szynko-wara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni zainwestuj może w dymogenerator ... wtedy można wędzić na zimno nawet w kartonie po .... czymkolwiek jak nie masz wędzarni można również pobawić siew wyroby z szynkowara. przygotowanie: tydzień to trochę krótko zwłaszcza z peklowaniem, większość przepisów, które znam mówi przynajmniej o trzech tygodniach (cały proces) tutaj masz to fajnie opisane http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-SZYNKA-wedliny-dojrzewajace ew. http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2352/poledwica.html ew. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=251605&highlight=#251605 ew. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 wyciąga ciecz Niestety kolego nie do końca po to jest cukier , w polączeniu z solą i peklosolą znacznie skuteczniej przeciwdziała rozwoju drobnoustrojuw , przy okazji .... zmienia smak , a wyciąganie wilgoci sprawa trzecia . Dojrzewac takie mięsko najlepiej jednak będzię nie w lodówce , tam szybko wyschnie ale ... jest drobny problem, tłuszczyk musi rozpuścić się i przeniknąć w miesko które robi się woskowate i w plasterkach widać że bardziej przezroczyste , tylko takie mięsko można nazwać dojżałym . Dla tego jednak na strychu ( nie latem ) , a nawet nad okapem na kuchni , byle nie na slońcu i nie w zbyt gąrocym i wilgotnym . A reszta oki może być smaczne , pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 za pierwszym razem nie wtarłem w ogóle cukru - teraz tak zrobiłem i musiałem sporo wylewać, no chyba, że to wina mięsa, na reszcie się nie znam, początkujący jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni zainwestuj może w dymogenerator ... wtedy można wędzić na zimno nawet w kartonie po .... czymkolwiek jak nie masz wędzarni można również pobawić siew wyroby z szynkowara. przygotowanie: tydzień to trochę krótko zwłaszcza z peklowaniem, większość przepisów, które znam mówi przynajmniej o trzech tygodniach (cały proces) tutaj masz to fajnie opisane http://www.grzegorzs...ny-dojrzewajace ew. http://wyrobydomowe..../poledwica.html ew. http://wedlinydomowe...ghlight=#251605 ew. http://wedlinydomowe...topic.php?t=718 pozdro no z tym dojrzewaniem to jest taki myk, że produkt nadaje się do zjedzenia juz po ok. 10 dniach ale im dłużej poleży tym jest smaczniejszy a ile miejsca zajmuje dymogenerator? bo z tym u mnie krucho.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) jak dla mnie tydzień to za krótko, mi po trzech wychodzą takie ... ile miejsca zajmuje dymogenerator? Nie za dużo https://www.google.pl/#q=dymogenerator ja mam taki http://roger.info.pl...wy_obrotowy.pdf - 300 pln ale ja nie mam możliwości technicznych samodzielnego skonstruowania takiego sprzetu, więc musiałem zabulić (nierdzewka ... praktycznie niezniszczalny) jak masz troche pojęcia o majsterkowaniu to wrzuć w googla hasło "smoke daddy" https://www.google.pl/#q=smoke%20daddy http://smokedaddyinc.com/ https://www.youtube....=PL&sa=N&tab=w1 pozdr. Edytowane 17 Września 2013 przez bwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ja mam dymogenerator www.borniak.pl skrzynię do wędzenia zrobiłem sam z drewna. Wędzi się łatwo. Podobny schab robię, ale wg przepisu ze strony wedlinydomowe.pl przepis trochę inny, ale jest również super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noke Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Najlepsze Myśle że może konkurować z kiełbasą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zrobiłem ten schabik. Superowy. W sklepie mięsnym gdzie mi to mile panie pokroiły na takie plasterki jak się kroi szynke prosciutto. Panie powiedziały(chyba nie przez grzeczność) że zajefajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ann5 Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Mnie się osobiście bardzo sprawdził ten przepis: https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-schab-zeby-byl-soczysty/ Sama go napisałam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się