Kamil Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Witam, Jestem aktualnie przy planowaniu warki i do obliczenia goryczki używam arkusza w excelu (porównującego dwie metody), którego pobrałem z tego forum. Chciałbym zapytać: 1) o ile procent więcej trzeba dodać szyszek zamiast granulatu aby uzyskać tą samą goryczkę? 2) w arkuszu tym należy wpisać ilość chmielu. Czy jest to ilość chmielu w granulacie czy w szyszce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Szyszek daj się o 10 % więcej niż granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 1) o ile procent więcej trzeba dodać szyszek zamiast granulatu aby uzyskać tą samą goryczkę? 10% Arkusza nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Wyszukiwarka mi podpowiada że był już taki temat: http://www.piwo.org/...ca-w-dozowaniu/ Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu. Jednak w związku z tym że jest jeszcze dużo innych zmiennych (np. czas/sposób przechowywania chmielu, czy też gotowanie w siateczce czy bez), to nie umieszczałem tego w arkuszu. Te wszystkie wzory na IBU to i tak przybliżenie - tak więc czy to będzie 10%-15% więcej w którąś stronę to nie ma większego znaczenia - ważne żeby zawsze używać tej samej metody. Edytowane 26 Września 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Szyszki daj 10% jeżeli jest świeża, im starsza szyszka tym więcej trzeba dać. Szyszka w porównaniu z granulatem bardzo szybko się utlenia i traci swoje właściwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu. Tak chodzi o ten arkusz. Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd? Stosowanie przerw to bardzo indywidualna kwestia, musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz piwo bardziej wytrawne, czy bardziej słodowe (słodsze?). Ja bardzo lubię amerykańskie aromaty chmielowe w maksymalnie wytrawnych piwach, zatem osobiście polecam Ci 60min w 66-67oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd? Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać? Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment. Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/ http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/ Edytowane 26 Września 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Witam tematów o dzikim chmielu było już dużo: http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/ Polecam też filmik jednego z kolegów : [media] [/media] Od siebie dodam nie ma sensu, bo nie znasz jego właściwości, może ci dać złą goryczkę w piwie ściągają i mało pijalną! Ale to co zrobisz zależy od ciebie jak chcesz eksperymentować to zrób to i opisz wyniki O Stasiek mnie ubiegł Edytowane 26 Września 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd? Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać? Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment. Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/ http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/ mea culpa źle szukałem i mało dokładnie... wniosek z Waszych informacji - dać sobie spokój Żal by mi było zepsuć choć z litr piwa. Lepiej zrobić na prawdziwym i obdzielić kogoś niż zepsuć i żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się