Skocz do zawartości

Różnica pomiędzy ilością szyszki a granulatu.


Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem aktualnie przy planowaniu warki i do obliczenia goryczki używam arkusza w excelu (porównującego dwie metody), którego pobrałem z tego forum.

Chciałbym zapytać:

1) o ile procent więcej trzeba dodać szyszek zamiast granulatu aby uzyskać tą samą goryczkę?

2) w arkuszu tym należy wpisać ilość chmielu. Czy jest to ilość chmielu w granulacie czy w szyszce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszukiwarka mi podpowiada że był już taki temat:

http://www.piwo.org/...ca-w-dozowaniu/

 

Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu.

Jednak w związku z tym że jest jeszcze dużo innych zmiennych (np. czas/sposób przechowywania chmielu, czy też gotowanie w siateczce czy bez), to nie umieszczałem tego w arkuszu.

Te wszystkie wzory na IBU to i tak przybliżenie - tak więc czy to będzie 10%-15% więcej w którąś stronę to nie ma większego znaczenia - ważne żeby zawsze używać tej samej metody. :)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu.

 

Tak chodzi o ten arkusz.

 

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Stosowanie przerw to bardzo indywidualna kwestia, musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz piwo bardziej wytrawne, czy bardziej słodowe (słodsze?). Ja bardzo lubię amerykańskie aromaty chmielowe w maksymalnie wytrawnych piwach, zatem osobiście polecam Ci 60min w 66-67oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. :)

 

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment.

Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: :P

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam tematów o dzikim chmielu było już dużo:

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

Polecam też filmik jednego z kolegów :

[media]

[/media]

 

Od siebie dodam nie ma sensu, bo nie znasz jego właściwości, może ci dać złą goryczkę w piwie ściągają i mało pijalną! Ale to co zrobisz zależy od ciebie jak chcesz eksperymentować to zrób to i opisz wyniki :D

 

O Stasiek mnie ubiegł ;)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. :)

 

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment.

Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: :P

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/

 

mea culpa :) źle szukałem i mało dokładnie...

wniosek z Waszych informacji - dać sobie spokój :) Żal by mi było zepsuć choć z litr piwa. Lepiej zrobić na prawdziwym i obdzielić kogoś niż zepsuć i żałować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.